Afbeelding
Foto: pr

Wijkraad Rijnsburg vraagt aandacht vlieghinder Schiphol

Wijkraad n Rijnsburg onderzoekt of ze lid wil worden van de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Want de vlieghinder boven onze gemeente zal de komende jaren toenemen. 

In de ORS kan Wijkraad Rijnsburg de stem van de inwoners laten horen. De wijkraden van Katwijk Noord en Valkenburg zijn al lid. Wijkraad Rijnsburg vroeg Geert Diemer van GemeenteBelangen de kwestie uiteen te zetten. Als gemeenteraadslid vraagt hij aandacht voor de vlieghinder in onze gemeente. 


nuttig

Raadslid Diemer liet zien waardoor die hinder de komende jaren zal toenemen en waarom het nuttig kan zijn als wijkraad lid te worden van de omgevingsraad Schiphol. 


Hij noemde drie redenen. 

Allereerst heeft het ministerie van infrastructuur en waterstaat bepaald dat het aantal vliegbewegingen mag groeien: van 500.000 per jaar tot 540.000 in 2030. Na 2030 wordt er zelfs toegewerkt naar 740.000 vliegbewegingen.

Daarnaast dwingt de woningnood in Amsterdam tot een ander gebruik van Schiphol. Om die nood te verminderen zal er gebouwd moeten worden op grond van het vliegveld. Dit betekent waarschijnlijk sluiting van de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan, waardoor vliegtuigen voortaan alleen starten en landen op de Polderbaan en de Kaagbaan. Ongeveer 160.000 extra vliegbewegingen zullen hierdoor ieder jaar via deze banen gaan. Dat geeft Rijnsburg extra overlast omdat het onder de vliegroute van de Kaagbaan ligt. 

Die vliegroute moet ook strikter gevolgd gaan worden door nieuw Europees beleid, de luchtruimherziening. Voorheen mochten gezagvoerders uitwaaieren, maar straks moeten zij een preciezere koers volgen binnen smallere routes. Voor de mensen onder die routes zal de vlieghinder daardoor toenemen, waaronder dus ook de Rijnsburgers. 


meerwaarde

Een wijkraad kan in de Omgevingsraad de stem van de inwoners laten horen. Als zij geen organisaties hebben die dat voor hen doen, kunnen hun belangen sneller vergeten worden. Het heeft dan ook meerwaarde met meerdere wijkraden uit de gemeente lid te zijn. 

Schiphol en het vliegverkeer zijn onmisbaar maar de leefbaarheid en de economie kunnen een boost krijgen door Schiphol anders te gebruiken. Schiphol heeft bijvoorbeeld 29.000 nachtvluchten. Maar andere steden zoals Frankfurt hebben die al verplaatst naar overdag. Dat komt ten goede van de leefbaarheid en vermindert de kosten van de volksgezondheid. Nog een voorbeeld: KLM heeft van Schiphol een overstapluchthaven gemaakt. In haar verdienmodel haalt KLM passagiers op in Europa, brengt ze naar Amsterdam en vandaar naar verre bestemmingen, en weer terug. Zodoende komen drie van de vier passagiers niet eens in ons land en doen ze hier helemaal geen zaken of bestedingen. Ze zorgen echter wel voor geluidshinder voor de omwonenden van Schiphol. Gewenste verbetering: minder overstappers en meer reizigers met vertrek uit of eindbestemming Nederland. Met deze twee punten kan Wijkraad Rijnsburg beginnen, samen met andere wijkraden en organisaties in de ORS.


Mail uw mening naar
info@wijkraadrijnsburg.nl