Er is kritiek op het ontwerpbestemmingsplan Valkenhorst | Foto: Arie van Dijk Fotografie
Er is kritiek op het ontwerpbestemmingsplan Valkenhorst | Foto: Arie van Dijk Fotografie Foto: Arie van Dijk Fotografie

Kritiek erfgoedorganisaties

n Op ontwerpbestemmingsplan Valkenhorst

In n het ontwerp voor de nieuwe woonwijk Valkenhorst met 5.600 woningen op het voormalig vliegkamp Valkenburg is te weinig aandacht besteed aan het militaire verleden. Dat laten onder andere de organisaties Cuypers Genootschap, stichting Menno van Coehoorn en stichting Atlantikwall Katwijk in hun zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan weten.

Het Cuypers Genootschap, dat zich inzet voor behoud van bouwkundig erfgoed uit de 19de en 20ste eeuw met nadruk op de periode van na 1940, vindt dat in het ontwerpplan de cultuurhistorische paragraaf onvoldoende is weergegeven. ‘Zo ontbreken in het plan de rijks- en gemeentelijke monumenten en is zelfs woningbouw gepland op een locatie waarin een aantal rijksmonumenten in voorkomen.’ 

Het ontbreken van de contouren van het vliegveld uit de oorlogsperiode wordt betreurd. Die kunnen ‘In het stedenbouwkundig ontwerp relatief eenvoudig de contouren hersteld worden door herstel van de plattegrond van de startbanen en de verkavelingsplattegronden/rasterpatroon. Op militaire luchtfoto’s uit 1944 is het rasterpatroon van het vliegveld duidelijk te zien. Door de aanleg van sloten werden luchtlandingen door geallieerde voorkomen.’

De organisatie pleit er verder voor om de boerderijcomplexen aan Zonneveldlaan en Oude Broekweg te behouden. Dat zijn gemeentelijke monumenten. 

Voor de verkeerstoren van het voormalig vliegkamp moet een sloopverbod worden opgenomen in het bestemmingsplan, vindt het genootschap. Die verkeerstoren is geen monument, maar wel ‘een ankerpunt in het open veld dat behouden dient te blijven’. 

Stichting Menno van Coehoorn, die zich beijvert voor behoud van historische verdedigingswerken, onderschrijft de zienswijze van het Cuypers Genootschap en verwijst daarnaast naar het rapport van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ‘Op Verkenning 2.0 - Twee eeuwen militair erfgoed in het vizier’. 

De conclusie van het rapport is dat er nader onderzoek gedaan moet worden naar onder andere locaties en objecten met een historie in de Tweede Wereldoorlog en/of de Koude Oorlog. 


Door de rijksdienst en Menno van Coehoorn worden op het moment vervolgonderzoeken gedaan. 

De Katwijkse stichting Atlantikwall Katwijk maakt ook ‘ernstig bezwaar tegen de gebrekkige inhoud van de culturele paragraaf erfgoed, en in het bijzonder, het militair erfgoed’. Opmerkelijk, vindt de stichting, omdat er meer dan genoeg bronnen en rapporten zijn, al dan niet door derden gemaakt, die inzicht geven in dat militair erfgoed. 


n Programma Noordzeezomerfestival 

festival n Het programma van het Noordzeezomerfestival gaat door. Van 5 t/m 14 augustus staat het Evenementenplein Katwijk aan Zee in het teken van de diverse activiteiten. Alle evenementen zijn gratis toegankelijk. 

Voor de dag en kinderactiviteiten gelden nog wel de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter. Na 16 uur wordt er alcohol geschonken aan 18+ en is de toegang voorbehouden aan diegenen die het signaal veilig geven op de CoronaCheck app. Bezoekers krijgen een zitplaats. Het programma ziet er als volgt uit:


Donderdag 5 augustus

20.00 - 23.00 uur Kick off (besloten) voor genodigden, sponsors en Vrienden van het NZF. Muzikale omlijsting: Little Breeze


Vrijdag 6 augustus

14.00 - 16.00 uur Clinic Golfsurfen voor de jeugd van 12 – 16 jaar. In samenwerking met Brunotti Surfschool Katwijk.

16.00 - 23.00 uur
Hazes tribute. Een middag met H6, top tribute band. Zitten moet, meezingen mag.

ACE, Acoustic Cover Experience, Rolling Stones tribute door Stones Sessions. 

Zaterdag 7 augustus

11.00 - 14.00 uur Kinder Circus voor de tent

10.00 - 14.00 uur Zomerplein in de festivaltent.
Straatmuzikanten, Schilderworkshop, food en drinks met optredens van Chardonnay, Koest en Aldith

16.00 - 23.00 uur Mannen van Oranje. Hollandse party. Gevolgd door Full House on the beach. Feesten en los gaan tijdens de ondergaande zon. Gehost door de Katwijkse dj Mystica en met support acts van Christo, Danamite & Billy the Kit


Maandag 9 augustus

14.00 - 16.00 uur Kinderbingo voor de jeugd van 6 – 12 jaar

15.00 - 16.00 uur Mini Disco voor de jeugd van 6 – 12 jaar

20.00 - 22.00 uur Bingo night


Dinsdag 10 augustus 

14.00 - 16.00 uur Zeskamp voor de jeugd 

13.00 - 15.00 uur Legpuzzel kampioenschap

20.00 - 22.00 uur Pubquiz / swingo


Woensdag 11 augustus

09.30 - 11.00 uur Bootcamp en Yoga

13.00 - 15.30 uur LEGO bouwwedstrijd voor de jeugd. 

20.00 - 22.00 uur Besloten bijeenkomst Zeezijde


Donderdag 12 augustus

14.30 - 16.30 uur Gezellige meezing middag voor onze 55+-ers. Met optredens van het bekende Leidse duo Hugo en Bianca en DJ Arie van Rooijen ism met Welzijnskwartier en de AOBK.

17.00 - 19.00 uur Shanty Sing Along in de tent


Vrijdag 13 augustus

13.30 - 14.30 uur Schatgraverij voor de jeugd op het strand bij de festivaltent.

16.00 - 23 uur Nederlandstalige Rock met Heeren van Haerlem. Vrienden van Katwijk Live. Een geweldig feest van Katwijkse artiesten voor iedereen onder leiding van Support Act.        


Zaterdag 14 augustus

11.00 - 12.00 uur NK touwtrekken in de branding. Aanmelden teams via www.noordzeezomerfestival.nl.

16.00 - 23 uur Aphrodisiac. Jong Katwijks talent

Tribute to Golden Earring door Temporary Madness. 

Party band We want more! Voor een muziekfeest van jewelste. 


Het programma is onder voorbehoud. Toegang is gratis. Na 16.00uur alleen toegang met Corona checkapp. Wij schenken alleen alcohol na 16.00 uur aan 18+.