Vrijwilligers voor de nieuwe Motorlocomotievenloods 2. | Foto: pr.
Vrijwilligers voor de nieuwe Motorlocomotievenloods 2. | Foto: pr. Foto: pr

Nieuwe motorlocomotievenloods bij Stoomtreinmuseum

Stoomtrein n Katwijk Leiden opent vandaag een nieuw gebouw bij haar museum aan het Valkenburgse meer. Motorlocomotievenloods 2 wordt vanmiddag officieel geopend door Irene Davids van Fonds 1818. Zij onthulde een gedenksteen en informatiebord.

Het is het achtste gebouw in het grote buitenmuseum en is evenals alle andere gebouwen toegankelijk voor de bezoekers van het museum. Bijna 20 jaar geleden is Stoomtrein Katwijk Leiden begonnen met de aanleg van een buitenmuseum ter aanvulling van het binnenmuseum. 


Historische omgeving

De bezoekers van het museum kunnen hierdoor een veel groter deel van de collectie bekijken in een historische omgeving. Alle gebouwen zijn namelijk replica’s van originele gebouwen die vroeger bij het gebruik van smalspoor hoorden.

Vanuit het buitenmuseum vertrekken ook de beide treinen die de bezoekers vervoeren. Per stoomtrein kan een rit langs een deel van het Valkenburgse Meer worden gemaakt en met de open trein die wordt getrokken door een diesellocomotief, gaan de bezoekers naar het museumdepot in een ander deel van het recreatiegebied.

In 2012 werd als onderdeel van het buitenmuseum de eerste motorlocomotievenloods gebouwd door de vrijwilligers. Deze loods stond al snel vol en er was onvoldoende ruimte voor een goede expositie. Zo ontstond het idee een tweede motorlocomotievenloods te bouwen die samen met de eerste loods nu een uniek complex vormt met een handbediende traverse in het midden waarover de locomotieven naar hun plek gebracht worden. Er is nu ruimte voor een fraaie expositie.


Motorlomotievenloods 2

Bij vrijwel iedere Nederlandse steenfabriek werden stoom- en motorlocomotieven na werktijd in een speciale loods ondergebracht. Vaak was daar ook een werkplaatsuitrusting, zodat kleiner en groter onderhoud mogelijk was. Bij de meeste fabrieken waren tussen de één en drie locomotieven aanwezig. Gezien de schaalgrootte vaak voldoende.

Anders was dat bij de Hollandsch-Duitse steenfabriek in Spijk in Gelderland. Dit was een zo grote steenfabriek dat men over een twintigtal stoom- en motorlocomotieven beschikte en een grote stalling nodig had. Van die locomotiefloods bestaat een gedeelte nog. Het was deze locomotiefloods die model stond voor de nieuwe loods.

Bij de steenfabriek in Spijk stonden er stoom- en motorlocomotieven in. Bij Stoomtrein Katwijk Leiden staan er alleen motorlocomotieven. Dit is een bonte verzameling van vele merken en kleuren, zowel Duits als Engels, maar ook van Nederlandse origine. Alle motorlocomotieven in deze loodsen hebben bij Nederlandse bedrijven gereden. 


Realisatie

Dankzij een legaat van de in 2017 overleden meester instrumentmaker Pieter Leemans en een subsidie van Fonds 1818 uit Den Haag konden de materialen voor de bouw van deze loods bekostigd worden.

De werkzaamheden zijn, zoals gebruikelijk, geheel uitgevoerd door de vrijwilligers van het museum. Het museum is inmiddels al meer dan een halve eeuw oud en is uitgegroeid tot een professionele organisatie met de status van een erkend museum. Een prestatie van formaat als je bedenkt dat de gehele organisatie alleen uit (140) vrijwilligers bestaat.


Opening in zomervakantie

Tijdens de zomervakantie is het museum vier dagen per week geopend en wel op de dinsdag en donderdag en zaterdag en zondag. Na de zomervakantie wordt tot en met het laatste weekend van september in het weekend gereden. Ook in de herfst- en kerstvakantie is het museum geopend.


Vooraf aanmelden via de website is noodzakelijk vanwege de maatregelen van het RIVM.

Smalspoormuseum Katwijk Leiden, Jan Pellenbargweg 1, 2235 SP Valkenburg.


Gemeente start met kwijtschelden schulden van gedupeerden van de toeslagenaffaire

n Gedupeerden verdienen rust en zekerheid

Door de kinderopvangtoeslagaffaire is een groot aantal gezinnen in Nederland in ernstige problemen gebracht. In gemeente Katwijk zijn er ook gedupeerde gezinnen. 


leed

Op dit moment zijn er door de Belastingdienst enkele tientallen mogelijke gedupeerden uit Katwijk gemeld. Wethouder Corien van Starkenburg: “De toeslagenaffaire heeft een ongekend leed veroorzaakt. Ook bij gezinnen in onze dorpen. Als gemeente willen we deze ouders graag ondersteunen.” Het Rijk neemt maatregelen om gedupeerde inwoners tegemoet te komen en het vertrouwen in de overheid te herstellen. Hiervoor werkt het Rijk aan een nieuwe wetgeving.


zo snel mogelijk

Om de gedupeerde gezinnen sneller te helpen wil het college, vooruitlopend op de nieuwe wetgeving, starten met het kwijtschelden van openstaande gemeentelijke schulden tot en met 31 december 2020. Wethouder Adger van Helden: “Het kwijtschelden van publieke schulden is een belangrijk onderdeel van het herstellen van het onrecht dat deze inwoners door de overheid is aangedaan. Het college vindt het belangrijk dat gedupeerde ouders zo snel mogelijk rust, zekerheid en zicht op een nieuwe schuldenvrije start krijgen. Het zo snel als mogelijk kwijtschelden van de publieke schulden helpt daarbij.” 

Het kabinet heeft toegezegd de kosten die de gemeente maakt te vergoeden.


De gemeente krijgt de gedupeerde personen door via de Belastingdienst. Gedupeerden van de toeslagenaffaire die nog niet bekend zijn kunnen zich melden bij de Belastingdienst. De Belastingdienst bekijkt de aanvraag en bepaalt of er recht is op een vergoeding. U kunt zich telefonisch melden via telefoonnummer 0800 2358 358 of online via de website van de Belastingdienst.