Samenwerking Gemeente en Oranje verenigingen

De n Oranjeverenigingen en de gemeente Katwijk zetten hun samenwerking voort en leggen dit vast in een nieuwe dienstverleningsovereenkomst. In deze overeenkomst staan afspraken over de organisatie van activiteiten voor de viering van Koningsdag, de herdenking van 4 mei en de viering van 5 mei in alle dorpskernen van de gemeente Katwijk. 

Burgemeester Visser: “De gemeente is altijd erg blij met de inspanningen van de Oranjeverenigingen. Vandaar dat ik enthousiast ben om opnieuw de samenwerking met hen aan te gaan. De activiteiten van de Oranjeverenigingen zullen de inwoners de komende jaren extra waarderen, omdat wij allemaal zo graag weer samen feest willen vieren.” 

Het college van Katwijk is blij met de inspanningen van de Oranjeverenigingen, omdat een sterke gemeenschap, waar mensen elkaar kennen en naar elkaar omkijken belangrijk is. 

De afspraken gelden tot eind 2022. In de 2e helft van 2022 vindt een evaluatie plaats, waarna de mogelijkheid bestaat om de overeenkomst te verlengen. De opdracht om eens in de vijf jaar een groot bevrijdingsfeest te organiseren, wordt in een afzonderlijke dienstverleningsovereenkomst vastgelegd, een jaar voorafgaande aan het lustrumfeest.


Aanpassing buslijn 37/38 onacceptabel

Ingezonden door Wijkraad Rijnsburg.

Het voornemen van busmaatschappij Arriva om de frequentie van buslijn 37/38 door Rijnsburg te verlagen naar 1 x per 2 uur heeft geleid tot de volgende reactie van de Wijkraad Rijnsburg.

Als wijkraad vinden wij dit voornemen onacceptabel.

Wij willen ter illustratie wijzen op het feit dat er de afgelopen jaren sprake is van een patroon

aan verslechteringen met betrekking tot deze buslijn. Zo’n 8 à 10 jaar geleden had deze buslijn nog een frequentie van 4x per uur. Dat is de afgelopen jaren steeds minder geworden tot het huidige voornemen van 1x per 2 uur!

Arriva noemt als reden het beperkte gebruik van deze lijn.

Het is toch niet zo verwonderlijk dat dit gebruik afneemt met zo’n lage frequentie. Dit leidt immers tot lange wachttijden voor de reiziger of heel onvoordelige aankomsttijden. Op deze wijze worden de reizigers uit de bus gejaagd en in de auto en wordt de bezetting vanzelf minder als gevolg hiervan.

Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en is er geen sprake meer van volwaardig openbaar vervoer.

Arriva geeft aan dat de reizigers ook gebruik kunnen maken van R-Net. De haltes hiervan liggen echter op aanzienlijke afstand van het dorp en zijn dan ook met name voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn geen alternatief. Wij hebben dan ook een dringend beroep gedaan op Arriva om van dit voornemen af te zien en hebben ook onze steun uitgesproken aan B&W met betrekking tot hun actie richting Arriva.