Eerste triomf voor Thomas Aanhaanen | Foto: Piet van Kampen
Eerste triomf voor Thomas Aanhaanen | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Thomas Aanhaanen droomt van carrière als coureur

n Eerste prijsje op de kartbaan is binnen

De n jeugdige Valkenburger Thomas Aanhaanen (13) haalde onlangs zijn eerste trofee binnen op het kartcircuit in het Zuid-Hollandse Strijen. In zijn eerste officiële wedstrijd van de KNAF (Koninklijke Nederlandse Auto Federatie) streed hij mee en wist als derde in het Chromo Nederlands Kampioenschap 4-takt in de D junioren klasse zijn eerste triomf te vieren. De eerste kick in zijn jonge carrière.

Door Piet van Kampen

Als jochie voetbalde hij, hanteerde de hockeystick en wierp een balletje als basketballer. In geen van de drie sporten zag hij het zitten nadat hij tijdens een verjaardag een verleiding niet kon weerstaan. Door een familielid werd hij uitgenodigd om een keer mee te gaan naar Poeldijk om eens achter het stuur van een kart te kruipen. Als 7-jarige greep hij dit buitenkansje met beide handen aan. Sindsdien is hij verkocht en verknocht aan deze tak van sport. ‘Lekker hard gaan en scheuren door de bochten’, dat was het. Poeldijk was de bakermat van zijn drang en droom om het ver in de racerij te gaan schoppen. Daar leerde hij ook de regels kennen.


Van het een kwam het ander. Op 10-jarige leeftijd stapte hij in een gehuurde kart achter het stuur om mee te dingen naar het Nederlands Kampioenschap Instapklasse met gehuurde karts. Hier heeft hij drie jaar ervaring in opgedaan en vorig jaar werd hij tweede. Van binnenbanen naar buiten. ‘Binnen moet je meer technisch rijden, maar buiten gaat het vooral in de bochten veel vloeiender’ is zijn eraring.

Dit jaar dus naar buiten in Strijen om tijdens de NK 4taktklasse (georganiseerd door Chromo) in de eerste reeks van zes wedstrijden om het Nederlands Kampioenschap in de leeftijdsklasse van 12-15 jaar een mooie derde plek te bemachtigen. ‘Zo’n wedstrijd bestaat uit drie races. De tweede was de spannendste’, vertelt Thomas, bij wie de ambitie er vanaf straalt. Er volgen nog vijf races waarvan de laatste in het Belgische Spa.


Sponsor

Dankzij zijn opa van het bedrijf Qotec Coatings beschikt Thomas nu over een eigen kart. Hij traint drie keer per maand. Tot voor kort reed hij voor KWM Racing, maar nu voor 


de Kart Academie. In gelijkwaardige karts als die van zijn concurrenten. ‘Hier komt het niet op de kwaliteit van de kart aan maar van de klasse van de coureur’, legt de nu nog student aan het Da Vinci College in Leiden uit.


Wil hij naar een hogere klasse in de 2takt klasse dan moet er in de buidel worden getast. ‘Dan wordt het allemaal een stuk duurder, want die kart kost meer en gaan veel sneller dan de onze (meer dan 100 kilometer per uur op het rechte eind)’. Die hogere klasse kan worden ingestapt vanaf 15 jaar en dus met meer geld in de buidel. Daarom is elke sponsor welkom bij de ambitieuze coureur die droogjes zegt: ‘Ik hoop door het racen ervan te kunnen leven maar de grote droom is natuurlijk om ooit ook eens Formule 1 te kunnen rijden net als Max Verstappen’.


Voorlopig leeft hij via een tweesporenbeleid: verder komen in de racerij en na de VWO in Leiden naar de TU in Delft voor een opleiding als architect. De ambitieuze Thomas lijkt zelfverzekerd. ‘En als het een niet lukt, dan wellicht het ander’.

Interesse voor sponsoring: thomasaanhaanen@outlook.com


Beaumix langs Tjalmaweg voldoet aan norm

Onderzoek n De bouwstof Beaumix, gebruikt bij het werk aan de N206 Ir. G. Tjalmaweg voor de aanleg van de RijnlandRoute, voldoet aan de wettelijke eisen en is door aannemer Boskalis rechtmatig toegepast. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Eerder waren er in de Beaumix verbrande batterijen aangetroffen waardoor twijfels over de bouwstof waren ontstaan. ‘Naar aanleiding van het onderzoek zullen de gemeente en de provincie niet handhavend optreden’, meldt Katwijk in een persbericht.

Omwonenden troffen verbrande batterijen en plastic aan in de circulaire bouwstof, die bestaat uit gezeefde en gewassen bodemas uit afvalcentrales. Het gebruik van de bouwstof is in 2018 goedgekeurd door Rijkswaterstaat en wordt gebruikt als ophoogmateriaal en voorbelasting bij het wegenproject.

‘Het onderzoek naar de samenstelling van de gebruikte Beaumix is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Antea. Hiervoor zijn op twaalf plekken in het gebied verschillende monsters genomen, waarbij extra aandacht was voor ‘verdachte’ plekken, dus plekken waar veel metalen werden waargenomen. In twee van deze monsters is een lichte overschrijding van de hoeveelheid antimoon gemeten. Omdat er kleine afwijkingen in de metingen kunnen voorkomen, wordt hierop een correctiefactor toegepast, vergelijkbaar met meting van snelheidsovertredingen. Omdat de gemeten waarde na deze correctie wordt teruggebracht tot een waarde binnen de norm, is er juridisch geen grond om te handhaven.’


Verder

Met de uitkomsten van beide onderzoeken is er geen juridische grond om het gebruik van Beaumix langs de Tjalmaweg te stoppen. Ook is er voor de provincie Zuid-Holland en aannemer Boskalis geen gegronde aanleiding om maatregelen te treffen. Het werk langs de Tjalmaweg gaat dus door zoals gepland. De gemeente heeft de provincie in overweging gegeven om op plekken waar de verhoogde waarden antimoon zijn gemeten, maatregelen te treffen. De gemeente is hierover nog met de provincie en Boskalis in gesprek. Ook geeft de gemeente de provincie in overweging om binnen dit project af te zien van verder gebruik van Beaumix. Dit met het oog op de tweede aanvoer van Beaumix die na de zomer op de planning staat. De gemeente kan dit echter niet afdwingen.


Nationaal vraagstuk

In het verlengde van het onderzoek in Valkenburg, is er een landelijke discussie ontstaan over het gebruik van Beaumix. De bouwstof wordt op meer plekken toegepast en het gebruik ervan is gereguleerd via landelijke wetgeving.