Afbeelding
Foto:

Petitie als laatste noodkreet voor sierteeltsector

Burgemeester Visser en Steven van Schilfgaarde bij actie Samen Scoren

veiling n Het had iets van een laatste noodkreet, de speech van kweker/bloemist Bert van der Kroft tijdens het overhandigen van de petitie aan de grote baas van Royal FloraHolland Steven van Schilfgaarde.

Door Walter Landesbergen

Landelijk veilen, het verdwijnen van de fysieke klok en het schouwen, betekent de doodsteek voor veel kleine bedrijven, zowel kwekers als kopers, sprak Van der Kroft. 


Samen scoren

Zijn zorgen worden gedeeld door veel collega’s, gezien het aantal ondertekenaars van de petitie, ruim 1000, al is nog niet duidelijk wat de verhouding is tussen het aantal beroepsmatige handtekeningen en die van de sympathisanten.

Om de ernst van hun zaak kracht bij te zetten, hadden de organisatoren van de petitie ‘Samen Scoren met Royal FloraHolland’, ook steun ingeroepen van buiten de veiling. Om het belang van werkgelegenheid en erfgoed een gezicht te geven was burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Katwijk bereid gevonden eveneens de petitie in ontvangsten te nemen.


Visser sprak de hoop uit dat veillocatie in de huidige hoedanigheid kan blijven bestaan, maar voegde er direct aan toe dat niet de gemeente, maar de coöperatie zelf over deze zaak beslist.


CEO Van Schilfgaarde probeerde in zijn verbale bijdrage enige geruststellende woorden te spreken; dat Royal FloraHolland goed naar haar leden wil luisteren en dat het onderzoek naar het open houden van de veillocatie Rijnsburg zeer serieus wordt onderzocht.


Status

Wat beter uit de verf had kunnen komen, is het belang van de Rijnsburgse schakel in de coöperatie. De status aparte van Rijnsburg wordt bepaald door het verhandelen van het bijzondere assortiment. Met name bloemen. Soorten die je moet zien, ruiken en voelen om er vervolgens voor te vallen. Rijnsburg laat als geen andere locatie binnen de coöperatie zien, dat de fysieke bloemenhandel superieur is aan de digitale en dat het levende product een impactvollere dimensie heeft dan de virtuele. Rijnsburg is de showcase van de sierteelt, een snoepwinkel met de meest smakelijke lekkernijen. Een platform van innovaties met even exceptionele als begeerde sierteeltproducten.


Kraamkamer

Rijnsburg als hart en ziel en kraamkamer van de bloemensector. Daarvan zou de leiding van Royal FloraHolland zich meer bewust moeten zijn. De petitie had sterker kunnen benadrukken dat het openhouden van deze veillocatie juist in het belang is van de coöperatie, want ze vaart er wel bij. Samen Scoren dus, zoals het manifest luidde.

Dat samen kwam te weinig uit de verf. En dat is de makke van de coöperatie in zijn huidige gesteldheid. Samen heeft het afgelegd. Het grote belang is opgeknipt in talloze deelbelangen en het zijn de grootste handen die aan de touwtjes trekken.


Spoorzoeken op 'Het Verdwenen Vliegveld'

documentaire n Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van een vijfdelige documentaireserie over het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg. Voordat het oude vliegveld bebouwd wordt, is er nog gelegenheid om op zoek te gaan naar sporen uit een vervlogen tijdperk.

Door Cor de Mooy

De documentaire 'Het Verdwenen Vliegveld' is het geesteskind van archeoloog/journalist Ruurd Kok, samen met Reanne van Kleef en Tess van Kooperen van videoproductiebedrijf Kleef & Koop. 

"Alles gaat hier veranderen. Er komt hier een nieuwe woonwijk. De verkeerstoren en een paar andere gebouwen zullen wel blijven, maar veel gaat er verdwijnen. De hele omgeving wordt anders." Dat is een mooie aanleiding voor een zoektocht naar het verleden van het terrein. 


"Bovendien is het dertig jaar geleden dat er een eind kwam aan de Koude Oorlog", vervolgt hij. "We willen laten zien wat er was en wat er nu nog is terug te vinden uit die tijd. "De Koude Oorlog is voor velen toch al een minder bekende periode", zegt Reanne van Kleef. "In feite is er niet veel gebeurd. Ondertussen werd er op het vliegveld alles gedaan om vijandige onderzeeërs op te kunnen sporen. Het lijkt heel ver weg, maar het was toch heel dichtbij." We brengen vooral de laatste periode, die van de Lockheed Orions, in beeld. Die was beeldbepalend.


Dagelijks leven

Op alle draaidagen was oud-vliegtuigmaker Prudent Staal hun gids op het terrein. Gedurende de hele documentaire komen mensen aan het woord die op het vliegkamp werkzaam waren. Ook oud-basiscommandant Erik Kopp wordt geïnterviewd. Zij vertellen het verhaal van hoe het leven was op het naoorlogse vliegveld.

Er is aandacht voor, natuurlijk, het vliegend materieel, maar ook voor hoe de onderzeebootbestrijding in zijn werk ging. Daarnaast ook hoe het was om te wonen, werken en recreëren op het marinekamp. Er wordt in feite een telkens veranderend tijdsbeeld geschetst. Een markant punt hierin is ook het vrouwelijke personeel. Zij werkten eerst via de MarVa in militaire dienst. Later werd die Vrouwenafdeling afgeschaft. Toen werden de dames bij alle diensten ingezet. Aan het woord komt ook Mary Riemens, de eerste vrouwelijke tactical coordinator.


Voor draaidag vijf werd oud-konstabel Hans Koenen bereid gevonden om zijn verhaal te doen. Koenen was medeverantwoordelijk voor het bewapenen van de patrouillevliegtuigen. Gevolgd door het oog van de camera keerde hij terug in de munitiebunker, waar de torpedo's werden opgeslagen. Net als op veel andere plekken is alles als was het nog operationeel achtergelaten. Hans wijst op de hijsinstallatie aan het plafond. Hij klimt ook zelfs nog even op de ladder om te kijken of het nog werkt. Het kantoortje ernaast brengt een verrassing. "Moet je nou eens kijken!", roept hij uit. "Munitielijsten. Die heb ik vaak genoeg gezien!" 


Atoombom

Hij vertelt ook over het hardnekkige sprookje dat er ooit nucleaire wapens op het vliegkamp waren opgeslagen. "Het enge dat er ooit was, dat was een oefenbom. Op een dag was er een journalist van Nieuwe Revu te gast. Een sergeant, die bij de lunch iets te veel had gedronken, zou hem wel eens wat laten zien. Hij haalde een doek van die oefenbom en zei: 'kijk, daar ligt onze atoombom!'" De man is daarna nooit meer bevorderd. Er is overigens nooit wat over geschreven."

Ook aan het woord komen deelneemsters aan het Vrouwenvredeskamp. Dat kamp was opgeslagen waar nu het voormalige Hotel Wassenaar staat. Zij demonstreerden tegen de - zoals nu blijkt - mogelijke nucleaire rol van het marinevliegveld.

Vooralsnog gaat de serie uitgezonden worden op TV West bij Sleutelstad in Leiden.


Snelheidsverlaging Voorschoterweg goed begin

Ingezonden n VVD Katwijk. Enige tijd geleden vroeg VVD-raadslid Bastiaan Zuyderduyn aandacht voor de verkeersveiligheid op de Voorschoterweg in Valkenburg. 

Tijdens de aanleg van de tweede brug ten behoeve van de RijnlandRoute is de wegversmalling bij de grens met Leiden weggehaald en is het aantal snelheidsovertredingen en de geluidsoverlast toegenomen. Omwonenden hebben daarom een petitie ingediend om de snelheid te verlagen. In reactie daarop heeft het college besloten de snelheid te verlagen van 60 naar 50 km/u. Dit voorstel komt binnenkort naar de gemeenteraad en zal vervolgens worden uitgevoerd. De ook door de VVD gewenste wegversmalling keert niet terug, omdat volgens het college de snelheidsverlaging voldoende is. De vraag is echter of met alleen een snelheidsverlaging alle overlast is opgelost.

Ten slotte zijn er nog zorgen over de veiligheid van het fietspad onder de brug en het fietspad richting de Ommedijkseweg in Leiden. Binnenkort wordt de snelheidsverlaging in de gemeenteraad gesproken. De VVD zal hierbij nogmaals de wegversmalling en de veiligheid van de fietspaden aan de orde brengen.

Hans Koenen keert na jaren weer terug bij de munitiebunker. | Foto: PR