Armoeiig

Het meest gebruikte woord op de sociale media over het maaibeleid van de gemeente Katwijk. Die besloot begin dit jaar om bermen en grasstroken nog maar 2 keer per jaar te maaien. En dat is te zien. Volgens wethouder Rien Nagtegaal, die het maaiplan destijds aankondigde, zouden veel inwoners daar heel blij van worden. Nou Rien, ik ben ze nog niet tegen gekomen. Oh, er zullen best wat burgers zijn die blij zijn met die verwilderde bermen en plantsoenen maar het merendeel vindt het maar een armoeiige bende. Kinderen kunnen er niet meer lekker op ravotten en hondenbezitters vrezen voor het leven van hun viervoeter. Die kunnen er teken oplopen of een verstopte neus. Ja ik weet dat de biodiversiteit wordt verbeterd door niet te maaien, maar waarom moet dat op zoveel plaatsen tegelijkertijd. Tel daarbij op het niet weghalen van het onkruid, niet door de gemeente, maar ook niet door de inwoners. Wandelend door het dorp tref ik regelmatig fraaie tuinen aan, maar waar de tuin eindigt, tiert het onkruid welig op het trottoir. Zo armoeiig. En zo snel op te lossen. Maar daar moet je dan wel even tijd voor maken. 


Armoeiig. Ik denk dat de winkeliers van de Hoftuin- en Winkelcentrum De Remise dat woord ook wel eens gebruiken als ze rondkijken in hun winkelgebied. Het Hoftuinplein met z’n verpauperde entree aan de westkant. En de winkeliers van De Remise kijken inmiddels ook al weer wat heel wat jaren uit op het totaal verloederde Garage Dijksman terrein. Voor beide locaties zijn nieuwbouwplannen maar tot op heden gebeurt er gewoon niets. Ondanks beloftes. Onbegrijpelijk want nieuwe woningen zijn ook hier in Rijnsburg heel hard nodig.


Als het een beetje tegenzit doen de bussen van Arriva straks Rijnsburg nog maar een keer in de twee uur aan. Ik maak zelden gebruik van de bus maar kan mij voorstellen dat de mensen die dit wel doen daar niet blij van worden. De gemeente ook niet en die heeft Arriva inmiddels gevraagd om de frequentieverlaging niet door te zetten. Maar of daar naar geluisterd zal worden? Mochten we naar Leiden willen met de bus kunnen we sinds kort gelukkig gebruik maken van het R-Net. Hoogwaardig Openbaar Vervoer en supersnel. Er is een manco, om van die bus gebruik te kunnen maken moeten we wel eerst even afreizen naar de halte langs de N206. De snelle bussen van het R-Net doen Rijnsburg niet aan. Ons dorp werkt snelheid verlagend. Binnenkort helemaal als aan het begin van de Brouwerstraat stoplichten worden geplaatst. Het heeft even geduurd maar ze komen er, plus een vrachtwagenverbod op de Brouwerstraat en Sandtlaan. Geen bussen, geen vrachtwagens, wat zal het hier rustig worden. 


Reageren?
uicatcher@gmail.com