Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Lokale jeugdzorg anders geregeld maar inwoners gaan niks merken

Het n Wijkteam van de gemeente Katwijk is per 1 juli een andere samenwerkingsvorm aangegaan met lokale aanbieders van jeugdhulp. Wethouder Corien van Starkenburg tekende vorige week donderdagmiddag namens de gemeente dit convenant. Naast de wethouder was ook Barbara van Oosten-Van Leeuwen als cluster manager van het Wijkteam bij dit moment aanwezig.

Door Marc Wonnink

Na de decentralisatie in 2015 zijn in de 13 gemeenten van Holland Rijnland 19 Jeugd- en Gezinsteams gestart. De medewerkers van deze teams zijn afkomstig uit verschillende partnerorganisaties en gedetacheerd naar de Coöperatie Holland Rijnland. De Coöperatie stelde deze medewerkers beschikbaar aan de wijkteams van de gemeente Katwijk. 

Inmiddels is die Coöperatie gestopt en is de gemeente een samenwerking aangegaan met de partnerorganisaties.

‘Binnen het Wijkteam hebben we medewerkers die speciaal over jeugd gaan. Voorheen waren ze gecontracteerd bij de Coöperatie-jeugd. Die link is er uit gehaald’, vertelt wethouder Van Starkenburg.

‘We hebben nu direct contact met hun moederorganisaties. We hebben kortere lijnen, daar ben ik blij mee.’ Stichting MEE, Stichting Kwadraad, ‘s Heeren Loo en Stichting CARDEA hebben nu directe contracten met de gemeente. Het is de verwachting dat LUMC Curium op een later tijdstip het convenant zal ondertekenen. 


Kortere lijnen

Deze directe detachering heeft volgens de gemeente het voordeel dat de lijnen met de partnerorganisaties korter worden. Hierdoor kan er sneller geschakeld worden. Door directe samenwerking met de bestaande zorgaanbieders wordt hulp voor Katwijkse samenleving gewaarborgd.


‘Binnen het Wijkteam zijn de lijnen met de gemeente korter geworden. We kunnen nu zorgen dat de zorgverleners die er zitten, kunnen blijven zitten. Ze leveren namelijk heel goed werk', zegt Barbara van Oosten-Van Leeuwen, clustermanager Wijkteam. De wethouder is erg blij met het convenant, het levert namelijk ook een financieel voordeel op. ‘Als er een schakel weg gaat, heb je altijd wat meer budget. Het is niet heel erg veel, maar wel iets wat we meer kunnen inzetten voor onze kinderen.’ Zie ook video op www.allesoverkatwijk.nl.
| Foto: M. Wonnink.