Bewonderen

Laatst hoorde ik in een preek en ook onze Commissaris van de Koning sprak erover, dat we in een maatschappij leven die eigenlijk niet anders meer doet dan oordelen. Overal vinden we wat van en vaak is het verre van positief. We hoeven er niet eens zelf aan deel te nemen, van onze stoel af te komen of actief bezig te zijn. We bekritiseren mensen en situaties zoals het ons uitkomt. Nou wordt het ons ook wel heel makkelijk gemaakt want we kunnen overal ons oordeel deponeren zelfs zonder dat we ons bekend hoeven te maken.

We kunnen zelfs scheldwoorden gebruiken en als een ander daar dan op reageert, doen we er nog weer een schep bovenop. Hatsiekidee. Als iets ons toch duidelijk geworden is, zeker tijdens de coronaperiode, is dat we elkaar nodig hebben. Waarom kunnen we niet gewoon positief reageren. Er zijn zoveel mensen die onze steun nodig hebben, er zijn zoveel situaties die we met luisteren en vriendelijke woorden kunnen verhelpen. Er is zoveel moois om van te genieten of zien we dat pas als we op een harde manier met onze neus op de feiten worden gedrukt.
Je schaamt je toch vaak over de reacties op internet. Vaak gaat het ook nergens over, terwijl we mensen er zo ernstig mee kunnen kwetsen. En zij vaak degenen zijn die hun nek uitsteken voor onze maatschappij.
We kijken uit naar een hopelijk redelijk coronavrije periode. In overleg met de gemeente worden voorbereidingen getroffen voor de feestweek. En laten we eerlijk zijn, we kijken er reikhalzend naar uit. Maar wat kan wel en wat kan niet, maar iedereen doet zijn best er iets van te maken.
Hardlopen en wandelen zal wel gaan, maar kunnen we ook klaverjassen, een aubade houden of de seniorenmiddag organiseren. De Rijnsburg Oranje Expositie kan ook doorgaan. Wat kijken we er weer naar uit wat voor kunstwerken erbinnen komen en wat kunnen we straks bewonderen.
Het is goed iedereen die er keihard mee bezig is, zonder commentaar te ondersteunen. Wethouder Jacco Knape sprak tijdens een eerdere opening van de Rijnsburg Oranje Expositie zijn bewondering uit over alle kunstenaars en inzenders die meededen aan de expositie. Zoveel verschillende werken van mensen uit de eigen gemeenschap. ‘Zij worden niet alleen beoordeeld door een jury', zei hij. ‘Dat weten ze, daarvoor doen ze mee. Maar ze zetten ook die stap om bezoekers en daarmee veelal de eigen inwoners te laten zien wat ze doen. En daarmee stellen ze zich absoluut kwetsbaar op. Die ‘positief kritische' woorden willen ze graag meenemen om hun werk nog beter te maken.
Dat geldt voor de beeldende kunst en ook voor muziek. Hopelijk kunnen we voor het eind van het jaar Rijnsburg Klassiek weer opstarten. Geen drie K's van K3, maar de drie K's van Kritiek, Kwetsbaar en Kracht.
Onze Kracht zit in onze Kwetsbaarheid. Het laten zien van die Kwetsbaarheid maakt ons allemaal een stukje mooier en geeft ons nog meer om te bewonderen.