Felicitaties van burgemeester Visser voor de 100 jarige mevrouw Alie van Egmond. | Foto: pvK.
Felicitaties van burgemeester Visser voor de 100 jarige mevrouw Alie van Egmond. | Foto: pvK. Foto: Piet van Kampen

Honderdjarige praat nog honderd uit

n Dankbaar, dankbaar en nog eens dankbaar

Feest n Het straalt van haar af en zij herhaalt het diverse keren. Dankbaarheid dat zij op vrijdag 2 juli de mijlpaal van de honderd jaar mocht bereiken. Alie van Egmond- van Tol. Een vrouw die gezegend is met vitaliteit op deze leeftijd. In haar kamer in woonzorgcentrum ‘Vlietstede’ praat zij honderd uit en is blij verrast als burgemeester Cornelis Visser haar ook een bezoekje brengt.

Door Piet van Kampen

Alie zag het levenslicht in Zwijndrecht. 

Op latere leeftijd werkte zij in het zomerseizoen bij bakker Wim den Dulk in Katwijk en ontmoette tijdens een wandelingetje op de Boulevard Cor van Egmond, een bloemenkweker uit Rijnsburg. Er bloeide iets moois op en uit hun huwelijk werden drie kinderen geboren. Alie werd ook nog de trotse oma van drie kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Zij is dol op hen. Samen met Cor woonde zij in de Vinkenweg, vervolgens in de Van der Koddestraat, aan de Oegstgeesterweg waar in 1983 haar echtgenoot overleed. Alie betrok daarna een appartement in de Kleipettenlaan waar zij tot voor een half jaar geleden nog op zichzelf woonde. Sinds een half jaar nu dus in ‘Vlietstede’ waar zij zich uitstekend thuis voelt. ‘Je moet je even aanpassen maar ik vind het goed hier en heb het naar mijn zin’.


Genieten

Op 98-jarige leeftijd ging zij nog regelmatig met de taxi naar Katwijk voor een kopje koffie bij Van Maanen met natuurlijk een lekkernij erbij. Haar laatste uitstapjes na een leven waarin familiebezoek naar Amerika, reizen naar Israël, Rome en andere mooie bestemmingen hoogtepunten vormden. Als fan van het Koningshuis was zij al op vroege leeftijd in Den Haag om Prinsjesdag te vieren en heeft als zodanig ook nog eens in De Telegraaf gestaan. 


Geniet elke dag van wat je hebt en wat je is gegeven en waardeer het leven

Over de krant gesproken: elke dag leest zij nog trouw het nieuws. Vitaal en bij de tijd. Het is haar gegeven. ‘Geniet elke dag van wat je hebt en wat je is gegeven en waardeer het leven', is haar motto en tevens het geheim om deze mooie leeftijd op deze wijze te mogen bereiken. 

Vervolgens: ‘Vertrouwen hebben in het leven en doen alsof er niks aan de hand is. Dan ben je gelukkig en heb je genoten', zegt zij onomwonden. 

Levenswijsheid nummer twee. ‘Waardeer het leven en geniet van je familie die zo met mij meeleven. Het is fantastisch. Kijk hier al kaarten. Geweldig toch', geniet zij bij het openen van een ‘Happy Birthday' muziekkaart van een van haar kleinkinderen. Ook de avond zou er een worden van genieten van het familiefeestje in ‘Welgelegen' in Valkenburg. Op naar de 101? ‘In vertrouwen afwachten en dankbaar als het zover mag komen'.