Miriam Mahieu, regionaal manager voor Noord- en Zuid Holland, overhandigde de bloemen aan Sjaan. | Foto: PvK
Miriam Mahieu, regionaal manager voor Noord- en Zuid Holland, overhandigde de bloemen aan Sjaan. | Foto: PvK Foto:

Bloemetje na veertig jaar trouwe dienst

n Afscheid Sjaan Paauw van Prinses Beatrix Spierfonds

afscheid n In het jaar dat het Prinses Beatrix Spierfonds haar 65-jarig bestaan viert neemt mevrouw Sjaan Paauw afscheid van de organisatie die zich jaar in- jaar uit heeft ingezet en zal blijven inzetten. Met als doel om het onderzoek naar de juiste medicijnen en behandeling van door één van de 600 verschillende spierziekten te bestrijden te ondersteunen. De tomeloze inzet van de in Rijnsburg bekende vrouw heeft hiertoe een flink steentje bijgedragen.

Door Piet van Kampen

Op 73-jarige leeftijd zet zij er nu een punt achter en heeft haar taak als coördinator aan de dames José Bergman en Kristel van Klaveren overgedragen. Een spin het grote web van maar liefs 120 collectanten. Een klus die zij altijd met plezier heeft gedaan. ‘Maar’, belooft zij, ‘als er soms een handje tekort is kunnen zij altijd een beroep op mij blijven doen’. Het bloed kruipt eenmaal waar het niet gaan kan. 


Zo’n veertig jaar geleden nam zij het op zich om zich in te zetten voor het Fonds. ‘Een buurman die zelf ook collectant was vroeg het mij en ik kon echt geen nee zeggen’ herinnert zij zich. Sjaan regelde alles rond de collecte en betrok haar gezin en familie erbij voor de collectes. In huize Paauw aan de Waardlaan werden de bussen van alle collectanten geleegd en samen met haar echtgenoot werd de opbrengst geteld. De collectanten werden er hartelijk ontvangen en er was altijd tijd voor een praatje en een lekker bakkie koffie of thee. Dat is nu passé. Naast haar werk voor het Prinses Beatrix Spierfonds was Sjaan ook actief in het kerkenwerk en bracht zij menig bezoekje aan huis.


Mooie tijd

‘Ik heb een mooie tijd gehad om mij in te zetten voor andere mensen’ zegt Sjaan oprecht in het bijzijn van haar collega Margreet Vletter, José Bergman en Kristel van Klaveren waarvan de twee laatstgenoemden dus de kar nu gaan trekken. ‘Het grijpt je aan als je ernstige zieke mensen ziet en dan weet je waar je het voor doet’. 

Ook mevrouw Miriam Mahieu, regionaal manager voor de provincies Noord- en Zuid Holland was bij de overdracht aanwezig. Namens de gemeente Katwijk overhandigde zij een fraaie ruiker aan Sjaan en sprak haar met enkele lovende woorden toe. ‘Wij zijn u ontzettend dankbaar voor al die jaren van inzet voor de organisatie. Het is uniek hoe het in Rijnsburg gaat’. Mahieu prees de gulheid van de Rijnsburgers die jaarlijks in de top 3 van de opbrengst (per inwoner) in de beide provincies staan. Ook lichtte zij toe hoe het met de vorderingen op medisch gebied staan. ‘We zijn in een fase waarin veel patiënten stabiel zijn en er is een mooie ontwikkeling met een gentherapie met meer kans op genezing’ klonk het hoopvol voor patiënten met een vorm van soms zeer ernstige en ook dodelijke spierziekten. Tijd voor een bloemetje. Sjaan tot slot: ‘Ik heb nu het gevoel dat ik jullie in het diepe gooi’ zegt zij met een knipoog naar José en Kristel. ‘Jullie kunnen altijd een beroep op mij doen en ik wil jullie graag op weg helpen’. 


Contactpersoon is Kristel van Klaveren en zij is te bereiken op 06-48585699.


Feestweek met festival op Hoftuinplein

Omdenken n  Inmiddels heeft u wel gehoord en gelezen dat de Feestweek er aan gaat komen. Er wordt nog steeds gewerkt aan het programma, er komt nog iets bij, er valt een activiteit af, maar het programma gaat steeds meer vorm krijgen.

Oranje Vereniging Rijnsburg is gewend om te organiseren. Wat hebben wij hier last van gehad, wat heeft dat veel met ons gedaan. De Coronaregels wisselden continu, wat er voor zorgde dat plannen steeds weer moesten veranderen en nog steeds vinden er wijzigingen plaats.

Behalve dat het bestuur heel graag wil organiseren, zijn de Rijnsburgers echt wel toe aan een feestje. Ons bestuur wordt dan ook zeer regelmatig aangesproken op straat met de vraag: ‘Komt er een Feestweek?’ en ‘is er een Kermis, komt er een Kindercorso?’ Gelukkig kunnen we antwoorden dat er een Feestweek komt, maar hiervoor hebben we wel behoorlijk moeten omdenken.

Inmiddels krijgt het programma steeds meer vorm, omdat de coronamaatregelen versoepeld zijn en we dus meer kunnen en mogen. Maar soms gaat iets ook niet door. Dat is natuurlijk jammer, maar sommige voorbereidingen starten al vroeg en konden door de steeds veranderende maatregelen niet worden opgestart. Daarnaast nemen de coronamaatregelen ook meer tijd in beslag in de Feestweek zelf. De inrichting van het dorp, denk daarbij aan hekken, borden en andere zaken die wij doen om de veiligheid van onze bezoekers te kunnen waarborgen.

Het bestuur zal haar handen vol hebben aan alle regelgeving die dit jaar anders is.


Geen kermis

Inmiddels is het duidelijk geworden dat er dit jaar geen Kermis zal zijn. Het Hoftuinplein voldeed niet aan de eisen waaraan de kermisexploitanten dit jaar moeten voldoen. Er zijn andere locaties aan de orde geweest, maar helaas bleek ook daar geen Kermis te kunnen komen.
Maar als je toch aan het omdenken bent en er een leeg Hoftuinplein tot je beschikking komt, dan wil je die vullen! Daarom zal er op donderdag 12 augustus, vrijdag 13 augustus en zaterdag 14 augustus een Festival op het Hoftuinplein zijn. De locaties waar voorheen feesttenten stonden, zijn dit jaar leeg, maar een Festival met live muziek en een eet- en wijnplein zal wel kunnen.

Hoe dit Festival zal worden vormgegeven, de programmering en verdere invulling zijn op dit moment onderwerp van gesprek. We gaan er vanuit dat we half juli een volledig programma kunnen presenteren. En dan niet alleen van het Festival, maar ook hoe de rest van de Feestweek gevuld zal worden.
We zullen u de komende tijd zeker op de hoogte houden. Mogelijk gaan we u ook om hulp vragen, want met alle regels waaraan we moeten voldoen, zullen we extra handen nodig hebben en vooral uw medewerking. Houdt u onze website en de social media in de gaten? Samen met de berichten in de Rijnsburger zullen dit de plekken zijn waar u het programma kunt vinden en waar u zich kan aanmelden om te helpen. Kaartjes kopen of aanmelden zal via www.ovrijnsburg.nl gaan verlopen. Dus blijf op de hoogte en volg ons!!