Aan boord van de Katwijker Motor Wilhelmina voer het college over de Rijn Valkenburg binnen. | Foto: PR
Aan boord van de Katwijker Motor Wilhelmina voer het college over de Rijn Valkenburg binnen. | Foto: PR Foto:

College maakt fiets- en vaartocht door Valkenburg

delegatie n Op dinsdag 22 juni maakte een 11-koppige delegatie van de gemeente Katwijk al varend en fietsend een rondgang door Valkenburg. Zeven leden van de wijkraad begeleidden de delegatie langs verschillende locaties in het dorp, waar gesproken werd over items die de aandacht van het gemeentebestuur nodig hebben.

Gesprekspunten waren bijvoorbeeld de veiligheids-en verkeerssituatie bij de Brede School in het Duyfrak, de verstedelijking van het dorp door de aanleg van de Joop van der Reijden brug, de toekomstige aanleg van het viaduct richting het nieuw te ontwikkelen Valkenhorst. Er werd aandacht gevraagd voor de grote hoeveelheid jeugd die zich ophoudt in de Dorpsweide. Heel fijn dat kinderen van alle leeftijden daar kunnen spelen en chillen, maar het levert toch ook hier en daar wat overlast op. De Dorpsweide blijkt niet alleen een enorme aantrekkingskracht te hebben op kinderen uit Valkenburg, maar ook op kinderen uit de wijde omgeving. En dat is logisch, want het is er erg gezellig en fijn. Wel moet de gemeente oog houden voor handhaving van de veiligheid. 


Vrachtverkeer

Op de fiets is het bestuur ook nog even gaan kijken bij de aanleg van de op- en afrit bij het Duyfrak en het aan te leggen viaduct bij de Broekweg. Daar hebben we nog even stil gestaan bij de het grote vrachtverkeer. De gemeente en de provincie onderzoeken een blijvende oplossing om te voorkomen dat de Voorschoterweg overlast krijgt van aankomend en vertrekkend vrachtverkeer. Voorts is korte aandacht gevraagd voor de ligging en beperkte capaciteit van de ondergrondse papier- en glascontainers. De gemeente is van dit probleem op de hoogte en zal binnen afzienbare tijd met een oplossing komen voor de capaciteit. De ligging is een andere kwestie. De gemeente verzoekt de inwoners te parkeren als zij hun afval weggooien. Dan houden zij de ingang van de wijk vrij. Tot slot is besproken dat het terrein naast Valken ’68 dat de BAM en de KBM nu gebruiken voor opslag van bouwbenodigdheden, is gereserveerd voor de voetbalvereniging, indien uitbreiding nodig blijkt te zijn.  


Armoedig

Op het antieke vrachtschip Wilhelmina van stichting De Katwijker Motor ging de groep op een neer over de Oude Rijn, langs het dorp. Het zwaartepunt van het gesprek aldaar lag op de verpaupering van de entree van Valkenburg als je vanuit Katwijk aan den Rijn komt. Vanaf de rivier kan je goed zien hoe armoedig die entree is. Wethouder Mostert van Ruimtelijke Ordening gaf een update van de ontwikkelingen voor nieuwbouw langs de Rijn. Verder is gesproken over de aanleg van het fietspad langs de Rijn. Als alles meezit zou in januari 2022 begonnen kunnen worden met de aanleg van het fietspad en het brugje over het Botenpad. Na de rondgang was er een informeel samenzijn bij het Dorpshuis van Valkenburg. Een gezellig einde aan een interessante middag. 


facebookgesprek

In de avond waren alle Valkenburgers uitgenodigd om in gesprek te gaan met de wethouders en de burgemeester. In individuele gesprekken en via het Facebookspreekuur ging het onder andere over verkeersveiligheid, zoals het te hard rijden in de Hoofdstraat, de Duyfraklaan (in de nabijheid van een school) of op een woonerf, ondanks de geldende snelheidsbepalingen. De parkeerproblemen in In de omgeving Hoofdstraat / Bloemenlaan, die de vragenstelster wijtte aan de komst van Guan automotive en de kringloop winkel, kwamen ook ter sprake, evenals de verkeersdrukte op de Hoofdweg-Katwijkerweg. Ook losloopveldjes voor honden, de afvalinzameling en de nieuwbouw  van Valkenhorst waren veelbesproken onderwerpen. Zo wilden sommige Valkenburgers graag weten in hoeverre de (Romeinse) geschiedenis zichtbaar zou worden in de nieuwe wijk. In aansluiting daarop meldde een andere dorpsbewoner dat de De limes fietsroute aan de verkeerde kant van de Rijn loopt. 'Dat kan echt niet. Wat gaat de gemeente daar aan doen?' De betreffende wethouder zegde toe er naar te gaan kijken. Toch benadrukte het college dat 'concrete vragen deze avond moeilijk te beantwoorden waren' en verwees daarom naar de wijkregisseur. 


Tevreden

Voorzitter van de wijkraad Jan van de Plas was zeer tevreden over zijn eerste wijkbezoek. ‘Door de opsplitsing in groepen hadden we meer tijd om met elkaar te praten en kennis te maken. Er zijn enkele nieuwe directieleden en bovendien is het voor mij ook het eerste wijkbezoek. De sfeer was heel ontspannen en ik ben blij met het resultaat'. Ook wethouder Adger van Helden is enthousiast: ‘Het college is blij dat het wijkbezoek eindelijk weer mogelijk is na Coronatijd. We hebben leuke gesprekken gehad, op straat en digitaal. In het najaar hopen we ook de andere dorpen te kunnen bezoeken.'