Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Moties DURF aangenomen bij de Regionale Energiestrategie

energie n Vorige week stond de Regionale Energiestrategie op de agenda. Een belangrijk punt voor ons omdat het onze energiestrategie voor de komende jaren vormgeeft. Moeten er wel windmolens worden geplaatst? Of moet er extra worden ingezet op zonneweides? DURF is niet tegen duurzaamheid, maar wel zeer kritisch op de huidige gang van zaken in de energietransitie. Wij kwamen dan ook met verschillende moties om het beleid te veranderen en geen onverstandige stappen te zetten. Onze moties om vogels te beschermen en het doorrekenen van de Regionale Energiestrategie zijn gelukkig aangenomen door de gemeenteraad.


‘Maatregelen voor beschermen vogels bij windmolens’

Vier weken geleden kwam er het trieste nieuws dat een lammergier bij Wieringerwerf was overleden door een botsing met een windturbine. Iets dat steeds vaker dreigt te gebeuren door de plaatsing van windturbines. De komende jaren wil de gemeente Katwijk en de regio ook een groot aantal windmolens gaan plaatsen om te verduurzamen, maar vogels dreigen hier het slachtoffer van te worden. DURF wil dat voorkomen. In andere regio’s wordt er al volop werk  gemaakt van het dierenwelzijn. DURF wil dat nieuwe windmolens, als die er echt moeten komen, worden uitgerust met een detectiesysteem waardoor vogels gespot kunnen worden en windmolens worden stilgezet. Daarnaast zijn er ook nog andere (simpelere) manieren om het veiliger te maken voor vogels, zoals het zwart maken van een wiek of het verspreiden van geluidssignalen. Onze motie werd met een grote meerderheid aangenomen en het college moet hier nu mee aan de slag. 


‘Geen zonnepanelen in het Valkenburgse Meer’

In de nieuwe plannen voor verduurzaming in onze regio is opgenomen dat er ook wordt gekeken naar de mogelijkheid van zonnepanelen in het Valkenburgse Meer. Wij vinden dit onbegrijpelijk: zonnepanelen in een meer waar de komende jaren juist geïnvesteerd gaat worden om het nog aantrekkelijker te maken. Het Valkenburgse Meer is een mooi recreatiegebied en zal in de toekomst alleen maar mooier worden met de nieuwe woonwijk op Vliegveld Valkenburg. Wij vinden dat zonnepanelen in het water daar niet bij passen. Ook vinden wij dat het een verkeerde indruk geeft aan andere gemeenten en nabije omwonenden/ondernemers dat we iets gaan onderzoeken dat overduidelijk geen serieuze optie is. DURF heeft daarom een motie ingediend om dit ‘zoekgebied' te schrappen. Helaas kregen wij geen meerderheid in de gemeenteraad.