De kroket werd gemist, maar het vergaderen ging wel een stuk efficiënter online. | Foto: PR
De kroket werd gemist, maar het vergaderen ging wel een stuk efficiënter online. | Foto: PR Foto:

Contributie OV Rijnsburg betaald?

oranjevereniging n In de afgelopen weken is achter de schermen van Oranje Vereniging Rijnsburg hard gewerkt. Niet alleen de Feestweek komt er aan, maar ook de contributie werd geïnd. Daarnaast vond op maandag avond 21 juni de Algemene Ledenvergadering plaats. Online, natuurlijk.

Over de Feestweek kan nog niet zo veel gemeld worden. Er wordt volop gekeken naar mogelijkheden en de huidige versoepelingen werken natuurlijk erg mee. We hopen half juli een programma te kunnen presenteren.
De leden van Oranje Vereniging Rijnsburg ontvangen normaliter in april een factuur om de contributie te betalen. Dit jaar was dat later. Van veel leden was het e-mail adres bekend en deze leden ontvingen de factuur digitaal. Inmiddels zijn veel facturen al automatisch afgeschreven. Toch is nog niet alle contributie binnen. De leden die niet automatisch betalen, moeten dat mogelijk nog doen. Het kan ook zo zijn dat de factuur digitaal verstuurd is, in de spam beland is. Dat zou betekenen dat u de factuur gemist heeft.


De Algemene Ledenvergadering vindt jaarlijks in januari plaats. Vanwege corona was dit verplaatst naar maart. Maar ook toen gooide corona nog roet in het eten. Er werd een nieuwe datum geprikt, 21 juni en dit moest koste wat het kost doorgaan, vond het bestuur. En zo geschiedde het dan ook. Er werd gekozen voor een digitale Algemene Ledenvergadering. Alle leden werden uitgenodigd via de Rijnsburger of via Facebook en Instagram. Zo’n 10 personen, naast het aanwezige bestuur meldde zich aan. Dat viel niet tegen! De vergadering die normaal een avondvullend programma heeft, duurde nu wel geteld 31 minuten. De kroket werd gemist, maar dat de Feestweek doorgang zal vinden maakte veel goed!



Zomeravondwandelingen                         met het Historisch Genootschap 

dorpsverkenning n Het Genootschap Oud Rijnsburg gaat begin juli weer van start met haar Historische Zomeravond Wandelingen.

Tot begin september zal er iedere woensdagavond een wandeling worden georganiseerd. Het thema dit jaar: Wandelen door de 20ste eeuw. Wat is uit die eeuw nog zichtbaar en terug te vinden in het dorp? Wilt u daarachter komen, wandel dan een keer met GOR gids Henk Westra mee.
Er kunnen vanwege de beperkende maatregelen helaas maar 12 deelnemers per avond meewandelen. Bovendien dient u zich van te voren aan te melden. Dit doet u door een email te sturen naar: GORwandeling@gmail.com. Daarin meldt u met hoeveel individuele personen of gezinsleden u komt. U krijgt via een antwoordbericht, tevens uw plaatsbewijs, te horen wanneer en op welk tijdstip de wandeling zal plaatsvinden. Ontdek het verleden van Rijnsburg, en reserveer snel een plaatsbewijs.


Alle wijken kiezen voor                         het ophalen van pmd aan huis

huisvuil n Alle inwoners in de gemeente  kregen eerder dit jaar de vraag voorgelegd welke grondstof extra aan huis opgehaald moest worden. Deze keuze is onderdeel van het plan Anders Inzamelen van de gemeente om ervoor te zorgen dat er minder restafval overblijft.

Om het voor inwoners makkelijker te maken om de grondstoffen te scheiden, krijgen zij een extra container. Wát thuis opgehaald gaat worden, mochten inwoners met elkaar beslissen; papier of pmd. Ieder huishouden kon via een enquête aangeven wat thuis opgehaald moest worden. In totaal zijn 7.400 enquêtes ingevuld en daaruit blijkt dat alle wijken willen dat pmd aan huis wordt opgehaald. In de enquête kon ook aangegeven worden of inwoners nóg een extra container wilden. Hoewel ruim 1.900 inwoners dit wel zagen zitten, gaf een meerderheid van de inwoners aan dit niet te willen. Daarmee blijft het dus bij één extra container. Ook gaven inwoners antwoord op de vraag welke informatie zij nodig hebben om goed te kunnen sorteren. Met de antwoorden wordt de informatie nog beter afgestemd op de behoefte. De kosten voor het verbranden van restafval lopen op en als we niets doen zorgt dat voor een enorme verhoging van de afvalstoffenheffing. De extra container staat zeker niet volgende week voor de deur. Alle containers die aan huis staan, moeten vervangen worden. Daar moet een aanbesteding voor doorlopen worden. De verwachting is dat de containers in de tweede helft van 2022 kunnen worden uitgereikt. Als de extra containers aan huis staan, worden de verzamelcontainers voor pmd in de milieuparkjes gebruikt voor de hoogbouw.