v.l.n.r. Jaap van Rijn, Kees Pols, Arjanne Plug en Pieter van Duijn bij de in Noordwijk geleende fiets. | Foto: .PvK
v.l.n.r. Jaap van Rijn, Kees Pols, Arjanne Plug en Pieter van Duijn bij de in Noordwijk geleende fiets. | Foto: .PvK Foto:

Duiten, mensen en locaties nodig om Fietsmaatjes Katwijk op gang te krijgen

maatjes n Het wordt hoog tijd dat er in de gemeente ook Fietsmaatjes komen. Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg vormen een bolwerk van vrijwilligers, bedrijven en particulieren die voor een maatschappelijk goede zaak de knip willen trekken. In de regio zoals in Oegstgeest, Lisse, Noordwijk, Leiderdorp en de gemeente Teylingen rijden er inmiddels een flink aantal rond. Het zou de eer te na zijn om ten opzichte van omringende gemeenten hierbij achter te blijven.

Door Piet van Kampen

Er zijn hier wel eens duofietsen waargenomen. Deze behoorden echter toe aan instellingen zoals Topaz Overduin. Dit staat echter los van Fietsmaatjes.nl, een landelijk fenomeen dat in onze regio in Warmond een aantal jaren geleden de kop heeft opgestoken.
Het was Tekla Zwinkels die het initiatief hiertoe nam. Werkzaam in de zorgsector en dit gat in de ‘zorgmarkt’ ontdekte en er gestalte gaf. Inmiddels heeft het landelijke bekendheid gekregen en rijden er bijna honderd Fietsmaatjes rond. Een uitje voor lichamelijk beperkten en/of ouderen en alleenstaande thuiswonenden. Dat er in onze gemeente ook behoefte aan is zal duidelijk blijken als het project eenmaal van de grond is gekomen.


De kar trekken

Arjanne Plug is werkzaam in De Wilbert, evenals Tekla Zwinkels die elkaar al kenden toen Fietsmaatjes een keer ter sprake kwam. Vanuit Welzijnskwartier was er contact opgenomen met Tekla Zwinkels en zij vroegen aan Arjanne ‘Kan jij voor Katwijk de kar gaan trekken?’ Met Welzijnskwartier en de beide dames werd er om de tafel gezeten en Arnout de Bakker, de man die namens Welzijnskwartier het project ‘Katwijk rijdt mee’ opstartte, zag een belangrijk onderdeel hiervan ingevuld. Arjanne verwierf vrijwilligers die nu samen het bestuur van Stichting Fietsmaatjes Katwijk vormen. Kees Pols. ‘Ik had het telefoonnummer van Tekla en werd verwezen naar Welzijnskwartier. Zodoende’. Pieter van Duijn las op de website dat er vrijwilligers werden gezocht. Jaap van Rijn belde naar Arjanne en bood zich aan als penningmeester. Greet van Beele sloot zich aan vanuit Welzijnskwartier. Dit enthousiaste vijftal maakt zich sterk om ook in de gemeente Katwijk Fietsmaatjes een begrip te laten worden voor hen die hier een groot plezier mee wordt gedaan. Op den duur schept het een band tussen de vrijwilliger en de passagier zoals de ervaring uit omliggende gemeenten heeft geleerd.

Op zoek naar

Om het project te realiseren zijn er duiten nodig. Jaap van Rijn: ‘Ik heb Zorg & Zekerheid en Fonds 1818 aangeschreven en verwacht positieve reacties. Zo’n fiets kost € 12.500 en wij willen graag met twee beginnen om het later uit te breiden naar vijf voor elke dorpskern in de gemeente Katwijk. Arjanne: ‘Wij zijn nog op zoek naar bewaakte opstelplaatsen en vrijwilligers die de ritjes willen maken. Ook naar iemand die het simpele onderhoud, zoals de ketting smeren en de banden oppompen op zich neemt. In ieder geval zijn wij op de goede weg en die opstelplaatsen komen er wel, al is dat in Rijnsburg en Valkenburg vooralsnog een probleem. Wij vertrouwen er op dat het goed komt, ook met de financiering. Voor eventuele reparaties hebben Profile Paul en Luyten Tweewielers zich al belangeloos garant gesteld’ klinkt het bemoedigend. Als het project gaat lopen is het echter wel zo dat vrijwilligers en gasten zich moeten inschrijven voor deelname. Het is niet een kwestie van ‘mag ik een dagje de fiets huren’? Natuurlijk zijn er bedrijven en particulieren die dit mooie initiatief willen steunen. 

Voor meer informatie:
www.stichtingfietsmaatjeskatwijk.nl of
info@stichtingfietsmaatjeskatwijk.nl.


Werkgroep De Ruyter zamelt weer in 

hulp n Zaterdag 3 juli staat tussen 10.00 en 12.00 uur op het Hoftuinplein weer een vrachtwagen van Werkgroep De Ruyter. 

Iedereen is welkom om goederen af te geven die men in Oost-Europa goed kan gebruiken. Denk aan schone kleding en schoenen. Die zijn daar hard nodig. De Ruyter heeft de afgelopen maanden alweer zo'n acht hulptransporten verzorgt. Ook op maandagmorgen kunt u goederen afgeven in de opslag hal van De Ruyter aan de Vinkenweg/Hoek Noordwijkerweg. Vrijdag 2 juli zal om 20.00 uur via RTV KATWIJK de uitslag van de grote loterij, die De Ruyter in juni organiseerde bekend worden gemaakt. De trekkingslijst wordt ook geplaatst op de website en facebook-pagina van De Ruyter. Alle deelnemers hartelijk dank. Mede dankzij u kan De Ruyter hulptransporten blijven verzorgen naar de allerarmsten in Oost-Europa.

  

Afbeelding