Simon kreeg de koninkljke onderscheiding, coronaproof, overhandigd door burgemeester Visser. | Foto: Adri van Duijvenvoorden
Simon kreeg de koninkljke onderscheiding, coronaproof, overhandigd door burgemeester Visser. | Foto: Adri van Duijvenvoorden Foto:

Simon Mulder benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

eerbetoon n Op maandag 28 juni om 10.30 uur kreeg Simon Mulder tijdens de bestuursvergadering van werkgroep de Ruyter een Koninklijke Onderscheiding uit handen van  burgemeester Cornelis Visser. Hij werd benoemd tot Ridder in Orde van Oranje Nassau, onder andere voor zijn inzet voor Werkgroep De Ruyter.

Simon Mulder is al sinds 1988 betrokken bij de werkgroep De Ruyter in Rijnsburg. Hij begon als bestuurslid en werd in 2008 voorzitter van de werkgroep. Werkgroep de Ruyter is bekend in Rijnsburg. De Stichting biedt sinds 1988 hulp aan de allerarmsten in Oost Europa, met name in de Oekraïne, Kosovo, Roemenië, Albanië en Moldavië. De werkgroep bestaat uit 120 vrijwilligers en is, in de woorden van de burgemeester “een zeer breed gedragen Stichting in Rijnsburg en ver daarbuiten.”


Handwerk

Simon schuwt naast het voorzitterschap ook het handwerk bij de stichting niet. Hij help bij het verzamelen van goederen, het sorteren van kleding, het laden van de trailers en het verzorgen van het transport. Verder onderhoudt hij vast contact met diverse landen over aanstaande en  lopende projecten en brengt ook regelmatig een bezoek aan deze landen om de situatie ter plaatse te bespreken. Daarnaast is hij “een bindende factor tussen de verschillende organisaties en belangstellenden voor Werkgroep De Ruyter. 


Schoollied

Naast zijn activiteiten voor Werkgroep de Ruyter was de Simon 1997 tot 2001 ook heel betrokken bij basisschool De Schakel. Zo was hij voorzitter van de medezeggenschapsraad en de drijvende kracht bij een grote actie van ouders om het schoolplein op te knappen. Ook was hij betrokken bij het schrijven van een schoollied, en ging hij mee op schoolkamp met de leerlingen van groep 8. Een verdiende onderscheiding dus!


Slopen of renoveren? Dat is de vraag

Vervolg van voorpagina


schoolgebouwen n De komende 5 jaar gaat de gemeente samen met betrokken schoolbesturen aan de slag om schoolgebouwen van 4 basisscholen en 2 gymzalen te verbeteren of te vervangen. Ook wordt een eerste school en gymzaal gebouwd in de toekomstige wijk Valkenhorst.

Met het vaststellen van het uitvoeringsprogramma ‘Integraal Huisvestingsprogramma Primair Onderwijs’ (IHP PO) voor 2021 tot 2025 geeft het college van Burgemeester en Wethouders het startsein voor de uitvoering van dit eerste deel van de huisvestingsprojecten. Voor elke school wordt onderzocht of het schoolgebouw vernieuwd of vervangen moet worden en of de huidige locatie nog steeds de beste plek is voor de school.

 

Eigentijds onderwijs

Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren optimale kansen krijgen hun talenten te ontwikkelen om in de toekomst naar eigen vermogen deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Wethouder Jacco Knape benadrukte het belang van duurzaamheid en toekomstbestendigheid. : “Voor het geven van kwalitatief en eigentijds onderwijs zijn goede schoolgebouwen nodig met de juiste faciliteiten. En het is belangrijk om schoolgebouwen duurzaam te maken om op die manier bij te dragen aan een toekomstbestendig Katwijk. Met de betrokken schoolbesturen en kinderopvang in Katwijk is daarom hard gewerkt aan het opstellen van een plan om de komende 20 jaar schoolgebouwen en gymzalen in de gemeente te vernieuwen of te vervangen. De komende 5 jaar gaan we samen met de schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en het Sportbedrijf aan de slag met het vernieuwen of vervangen van de Christelijke Opleidingsschool, De Duinroos, De Burcht, de Oranje Nassauschool, twee gymzalen en de eerste basisschool en gymzaal in de toekomstige wijk Valkenhorst.”


Integrale aanpak

Ook wil de gemeente eenzelfde integrale en onderbouwde aanpak voor de huisvesting van het voortgezet onderwijs in Katwijk. Daarom wordt samen met de schoolbesturen na de zomer gestart met het opstellen van een integraal huisvestingsplan voor het voortgezet onderwijs. Hierin zullen de bouwkundige en onderwijskundige kwaliteit van de bestaande schoolgebouwen in kaart worden gebracht. Daarnaast worden de gebouwen vergeleken met de onderwijskundige behoefte in de toekomst. Het gaat om de scholen Pieter Groen en Vakcollege Rijnmond van het Andreascollege, en de locatie Rijnsburg van het Visser ’t Hooft Lyceum. Ook wordt in het integraal huisvestingplan aandacht besteedt aan de opgave die er ligt voor het voortgezet onderwijs in Valkenhorst. 


Sloop of renoveren

Voor elke school wordt onderzocht of het schoolgebouw vernieuwd of vervangen moet worden en of de huidige locatie nog steeds de beste plek is voor de school. Voor de Oranje Nassauschool in Rijnsburg en De Burcht in Valkenburg wordt gekeken naar de mogelijkheid van sloop en nieuwbouw, of eventueel renovatie. De sporthal in Valkenburg wordt op korte termijn aangepast t.b.v. het bewegingsonderwijs. 


Effectief en efficiënt

Het vernieuwen of vervangen van de scholen kost veel geld. Daarom wordt het huisvesten van de scholen projectmatig opgepakt. Hierbij kijkt de gemeente samen met de betrokken partijen of er kansen zijn om kosten te besparen. Bijvoorbeeld door waar mogelijk het huren van noodgebouwen te voorkomen door projecten integraal op te pakken. Zo kunnen leegstaande scholen uit eerdere projecten gebruikt worden als tijdelijke huisvesting tijdens de bouwperiode. Ook opgedane kennis over slimme ontwerpen of technische oplossingen worden gedeeld tussen schoolbesturen. Op die manier wordt er effectief en efficiënt met financiële middelen omgegaan en kunnen er mogelijk financiële voordelen worden behaald. Voor een aantal scholen worden momenteel al locatieverkenningen en haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd.