Tijdens de presentatie werd onder meer een overzicht getoond van het eerste gebied wat bebouw gaat worden. | Foto: PR
Tijdens de presentatie werd onder meer een overzicht getoond van het eerste gebied wat bebouw gaat worden. | Foto: PR Foto:

Alleen vleermuizen en huismussen krijgen gratis huisvesting in Valkenhorst

n Online presentatie over ontwerpbestemmingsplan

wonen n ‘Er komen 1.125 sociale huurwoningen en 890 betaalbare woningen. Dat waren er minder, maar Katwijk wil 600 extra betaalbare woningen erbij. De gedachte is, dat in 2023 de eerste paal voor Valkenhorst de grond in gaat.’ Dat zei wethouder Gerard Mostert vorige week dinsdag tijdens een online presentatie over het ontwerpbestemmingsplan Valkenhorst.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

In die online bijeenkomst geven verschillende medewerkers van de gemeente een toelichting op de plannen om 5.600 woningen en 5 hectare bedrijventerrein te ontwikkelen op het voormalige vliegkamp Valkenburg. Uit die presentaties komt een beeld naar voren van een prachtig vormgegeven nieuwe wijk met veel groen, verschillende woontypes, weinig auto’s in de wijk, plekken waar de nieuwe bewoners elkaar kunnen ontmoeten, kreken, natuur, 30km per uur, energieneutraal en met aandacht voor het rijke verleden van dat gebied.

Enthousiasme volop bij de wethouder en de medewerkers, maar die nieuwe wijk moet wel aan bepaalde regels voldoen. Ook dat komt aan de orde, bijvoorbeeld in de Milieu Effectrapportage (MER). Uit verkeersonderzoek blijkt bijvoorbeeld, dat de doorstroming op de N206 gaat stagneren. ‘Dat kan opgelost worden met een vrijliggende busbaan’, vertelde Truike Hoogkamer van de gemeente. Ook de geluidsbelasting is op plekken hoger dan toegestaan. Dat wordt dan onder meer opgelost met geluidsschermen van 2 meter hoog langs de N206.


Geen plek voor weidevogels

Om überhaupt te kunnen bouwen, moest er iets gedaan worden aan de stikstofdepositie. De gemeente Katwijk heeft dat opgelost doordat 3 agrarische bedrijven uit dat gebied verdwijnen. Wat de natuur betreft, is bebouwing slecht nieuws voor de weidevogels die nu in dat gebied al jaren ongestoord hun gang kunnen gaan. Voor die weidevogels is er straks geen plek meer. Wel worden er maatregelen genomen om verstoring van vleermuizen en huismussen te voorkomen. Hoogkamer: ‘Die willen we een verblijfplek geven en hun aantallen hopelijk laten toenemen’. Daarmee zijn vleermuizen en mussen de enige die voor hun onderkomen in de nieuwe wijk geen cent hoeven te betalen. De prijskaartjes voor een woning in Valkenhorst zullen voor een groot deel fors zijn. De 890 betaalbare woningen die wethouder Mostert noemde, hebben een maximum prijs van 3 ton. ‘Wat ons betreft mogen er nog meer betaalbare woningen komen, maar dat kost geld. Het zou goed zijn als de Rijksoverheid daar ook een stap in doet’, aldus de wethouder.


Niet vol met blik

Nieuwe bewoners moeten er overigens rekening mee houden, dat zij niet drie auto’s voor de deur kunnen parkeren. ‘Het is niet de bedoeling dat het vol met blik komt te staan’, antwoord stadsbouwmeester Johan Roelofs op een vraag over het parkeerbeleid in Valkenhorst. ‘We maken een duurzame wijk, dus we willen niet de heel straat vol blik’, zegt ook Marianne Koot van de gemeente. ‘De parkeernorm zal lager zijn.’
Die duurzaamheid wil de gemeente onder meer bereiken door de wijk energieneutraal te bouwen. ‘We moeten zorgen dat de woningen zo min mogelijk energie verbruiken en daarnaast hoe ze zelf energie kunnen opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen’, vertelt de wethouder. En het is nodig om elders in het gebied aan ‘energieopwekking te doen’.
Wethouder Mostert: ‘Dat kan met windmolens bij het Valkenburgse meer. Maar het kan ook op andere manieren. We zijn met een haalbaarheidsonderzoek bezig.’


Ter inzage

Alle informatie over Valkenhorst is te vinden op www.katwijk.nl/valkenhorst. Het ontwerpbestemmingsplan Valkenhorst ligt nog ter inzage tot en met 15 juli.


De ingediende zienswijzen worden in de zomerperiode verwerkt en in september besproken door het college van burgemeester en wethouders. De verwachting is, dat de gemeenteraad in december dit jaar het bestemmingsplan vaststelt.


Trots!

dank n Als oma’s zijn wij zo ontzettend trots op onze 2 kleinzonen!

Toen hun moeder hulp nodig had midden in de nacht aarzelde zij zich geen moment! Papa was naar werk, 1 belde papa en oma, en de ander belde 112. Na een spannend uur..met brandweer, politie en traumahelicopter , is hun mama gelukkig weer thuis , dankzij hun heldhaftige optreden!


Wat zijn jullie een kanjers Tim en Nick! Zo ontzettend trots op jullie!

Afbeelding