Stoppen met snurken

Ongeveer 1 op de 5 mannen en 1 op de 10 vrouwen snurken elke nacht. Meestal heeft de persoon die snurkt er zelf geen last van, maar de partner des te meer!


Snurken wil zeggen dat bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend-brommend geluid gemaakt wordt. Dit geluid is soms zo sterk dat een partner, huisgenoot of zelfs de buren er last van kunnen hebben.


Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de ingang van de neus en de stembanden.


Door deze vernauwing wordt tijdens het inademen het zachte gehemelte, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe getrokken en gaan trillen. Daardoor ontstaat het typische snurkgeluid.


Snurken komt op alle leeftijden voor, maar op oudere mensen snurken mee mensen en is het geluid harder.


Door roken kan de keel ook geïrriteerd raken en dan komt snurken vaker voor. Bij verkoudheid en als er sprake is van een allergie, zijn de slijmvliezen ook vaak erg gezwollen en tijdens deze periode snurkt men ook vaker. Mensen met een scheef neustussenschot hebben ook vaker last van snurken.


U kunt zelf een aantal dingen doen om het snurken tegen te gaan:

> Vermijd het drinken van alcohol 2 uren voor het slapen.

> Eet geen zware maaltijd vlak voor het slapen.

> Stop met roken.

> Streef naar een goed lichaamsgewicht.

> Probeer zo regelmatig mogelijk te leven.


Er zijn diverse middeltjes om het snurken tegen te gaan. Welk middel ook gaat helpen, is erg individueel. In het ergste geval kan de partner oordopjes gebruiken. Maar dit is natuurlijk een laatste redmiddel.


Wilt u meer informatie over geneesmiddelen maar ook snurken en slapen? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071 4079114.