Wij-gevoel

Het is zondagavond en op de bank zit Louis, gekleed in een oranje shirt. Op tafel een zak nootjes en een biertje, voor het grijpen. ‘De zenuwen gieren door m’n lijf’, laat hij zuchtend weten. Hij staat op, gaat nog een keer naar de wc. En dan gaat het beginnen: het Nederlands elftal speelt de eerste EK voetbalwedstrijd tegen Oekraïne. Manlief is blij dat ‘wij’ eindelijk weer eens met een groot voetbal toernooi meedoen. Hij gaat zeker niet alle wedstrijden kijken, maar die van Nederland natuurlijk wel. Ik rommel ondertussen wat in de keuken, ruim op, doe nog een strijk. Velen van u hebben het natuurlijk ook gezien. Pas in de tweede helft kwam het tot scoren. En toen de scheids de wedstrijd affloot, sprong Louis als een klein kind in de lucht. ‘Yesssss, de eerste punten hebben we binnen’. Want vanaf afgelopen zondag is het ‘wij’ gevoel bij heel veel mensen aanwezig. Niet meer met z’n allen kritiek spuien op de virologen, maar ‘we’ hebben ineens allemaal verstand van voetbal. En als Nederland blijft winnen is er niet veel aan de hand. Ik ben benieuwd hoe het vanavond gaat aflopen. Het Nederland elftal speelt dan tegen Oostenrijk. Voor de gezelligheid heb ik een apfelstrudel gebakken. Weer eens iets anders dan een oranje tompoes.

Oranje is een vrolijke kleur. Het doet mij altijd denken aan de zomer met mooie zonsondergangen. In het straatbeeld zien we ook steeds meer zomerse kleuren. Op veel plekken, vooral in bermen langs de kant van de weg, is het een feestje van veelkleurigheid. Vooral de rode klaprozen (papaver) springen daarbij in het oog. Die heten in Engeland poppy's en staan daar symbool voor de Eerste Wereldoorlog, omdat ze veelvuldig bloeiden op de slagvelden in Vlaanderen. Het voornemen om minder te maaien komt voor uit het gemeentelijke groenbeleidsplan. Eén van de voorgestelde maatregelen is om de buitenruimte zo in te richten én te beheren dat er meer balans komt. De natuur blijft in balans wanneer er zoveel mogelijk soorten planten, dieren en insecten zijn. Daarom heeft de gemeente gekozen om sommige stukken met kort gras om te vormen naar kruidenrijk grasland. Niet op alle plekken wordt gras minder gemaaid. Soms is kort gras wel gewenst. Bijvoorbeeld omdat daar gespeeld wordt of omdat hoger gras leidt tot minder zicht en een onveilige situatie. Op plekken waar minder wordt gemaaid, groeien er verschillende kruiden beter. Hier zitten veel voordelen aan. Kruidenrijk grasland trekt bijvoorbeeld veel bijen aan en dat is zeer goed voor de natuur.

Terwijl ik vanaf ons balkon het kleurenpalet in de berm aan de overkant bewonder, komt Louis in zijn oranje shirt voor me staan en vraagt: ‘Kom gezellig voetbal kijken, want het wordt een spannende wedstrijd tegen Oostenrijk.' Ik sta op en denk: ‘Ok, laat ik maar proberen in dat ‘wij-gevoel' mee te gaan. Ik heb eigenlijk best zin in een feestje…..

Houdoe