Afbeelding
Foto: pr

Delen is vermenigvuldigen

waardevol n Het was een koude winderige dag in juni, maar we wilden graag een eindje langs de zee lopen. We kwamen langs een viszaakje, waar je voor een bescheiden bedrag een visje met friet koopt. Heerlijk, zelfs als je bijna uit je hemd waait.


In mijn ooghoek zag ik een zwerver komen met een grote plastic draagtas en wat je zo al meeneemt als zwerver. Zij ging in een luw hoekje zitten en dronk uit een papieren bekertje van een bekende supermarkt een kopje koffie. Ik dacht ondertussen: ik ga zo voor deze mevrouw ook een visje bestellen, maar de eigenaar van de eettent was me voor! Met speels gemak en volkomen vanzelfsprekend kreeg deze dame een papieren zak met een visje en wat daarbij hoort! Wow – zo eenvoudig is het: gewoon delen van wat jou gegeven is. Doen wat jij doen kunt. Bouwen aan de aarde met de handen die jij hebt. Een grote organisatie is niet nodig. Een digitaal netwerk ook al niet. Gewoon doen: delen.


Wist je wel dat delen vermenigvuldigen is? Ja ik weet het, op school leer je die twee onderscheiden en elk op de goede wijze toepassen. Maar als je gezegend bent met wat lef in het hart, wordt delen vermenigvuldigen. Nou ja – ik val mijzelf in de rede – ook weer niet altijd. Gedeelde smart is halve smart: je raakt wat kwijt, een beetje last op je schouders en je ziel kun je kwijt door de opluchting van het delen van jouw aangrijpende verhaal. Maar gedeelde vreugde is dubbele vreugde daar tegenover. Mooi toch!


Nog even over delen dat vermenigvuldigen wordt in de praktijk. Als je je geld of goed deelt, raak je economisch gezien wat kwijt, maar je naaste wordt er beter van. En daar knapt deze wereld van op, in het groot via een mooie stichting die elders goed doet met de door jou toevertrouwde schat. Maar ook dichtbij gewoon in je dorp, waar het niet eens zozeer om geld hoeft te gaan, maar eerst om tijd en aandacht. In een tijd waarin veel mensen zeggen het druk te hebben, is tijd echt goud waard. Waar je tijd morst door zorg en aandacht aan jouw naaste dichtbij die dat telefoontje, dat luisterend oor, dat “bakkie troost” zo nodig heeft.


Met vriendelijke groet,

ds. Piet


Nieuwe website voor Uitvaartvereniging De Laatste Eer

Online n condoleren nu nog makkelijker.

In coronatijd heeft ook “De Laatste Eer” ervaren hoe belangrijk goede online bereikbaarheid is. Velen hebben in de afgelopen periode gebruik gemaakt van de website om overlijdensberichten in te zien of uitvaartdiensten te volgen.

Bij het bestuur van de vereniging bestond al geruime tijd de wens om de bestaande site onder handen te nemen en voor te bereiden op de toekomst.

Daarom is de site vernieuwd.

Zo past de opmaak van de nieuwe website zich aan aan het apparaat waarop u hem bekijkt, zoals een telefoon of tablet.


online gedenken

Belangrijk is uiteraard ook de online vindbaarheid, uitstraling en het gebruiksgemak van de site. Onder “Online Gedenken” kunt u snel de laatste overlijdensberichten zien en is het mogelijk nabestaanden online te condoleren of op een andere manier uw medeleven te betuigen. Ook kunt u vanaf de gedenkpagina de openbare uitvaartdiensten vinden en volgen.

Met een nieuwe, scherpere camera kan De Laatste Eer de uitzendingen in het uitvaartcentrum ook scherper en dynamischer uitzenden.


Op de site kunt u met één druk op de knop contact leggen om een overlijden te melden.

In een kort stappenplan ziet u wat u moet doen als u met een overlijden te maken krijgt. Een handig en voor iedereen bereikbaar hulpmiddel in een verdrietige, hectische tijd.

Ook is de site een inspiratiebron voor alle mogelijkheden die de uitvaartvereniging vandaag de dag bij een uitvaart kan bieden.


Uiteraard vindt u op de website ook alle informatie rondom het lidmaatschap van De Laatste Eer: de voordelen, voorwaarden en manieren waarop u lid kunt worden. Als trouwe bezoeker van de website zal het wellicht even wennen zijn om uw weg te vinden, maar gezien de heldere indeling van de site zal dat niet veel moeite kosten.

Reacties en suggesties zijn zeer welkom, met uw inbreng kan het alleen maar beter worden.

De site is te vinden op webadres:         delaatsteeer.nu.