Vrijwilligster Willemeike Koster met het certificaat. | Foto: pr.
Vrijwilligster Willemeike Koster met het certificaat. | Foto: pr. Foto: pr

Voedselbank Katwijk weer erkend voor voedselveiligheid

n Vrijwilligers houden hoog kwaliteitsniveau in stand

Regels n De Voedselbank Katwijk heeft een voedselveiligheidscertificaat dat is gekwalificeerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ook dit jaar is dit weer bevestigd en erkend met de hoogst haalbare score. Het is van het grootste belang de voedselveiligheidsketen sluitend te houden. Klanten van de Voedselbank moeten er namelijk op kunnen vertrouwen dat de boodschappen die zij krijgen veilig zijn.


‘We stellen alles in het werk om ervoor te zorgen dat onze klanten goed en veilig voedsel krijgen. Daar worden we ook jaarlijks onaangekondigd op gecontroleerd. Ik ben trots op onze vrijwilligers die alles in het werk stellen om het hoge kwaliteitsniveau keer op keer in stand te houden,” aldus Aafke van Rhijn, voorzitter van de Voedselbank Katwijk.


Maatregelen

Om de kwaliteit en veiligheid van het voedsel in stand te houden zijn er in de voedselbank regels en protocollen. De vrijwilligers controleren al het voedsel dat binnenkomt, dat vervolgens in professionele koel- en vriesopslag of opslag wordt bewaard. De temperaturen en doorlooptijden worden gecontroleerd en opgeslagen. Het gebouw is schoon. De voedselbank heeft een uitgewerkt schoonmaakplan dat wekelijks wordt uitgevoerd en afgetekend. Opgeleide vrijwilligers houden toezicht op de voedselveiligheid.


NVWA

De NVWA heeft speciaal voor de voedselbanken in Nederland een document opgesteld met richtlijnen waaraan men moet voldoen om veilig met voedsel te kunnen/mogen werken. Voedselbanken werken met een Handboek Voedselveiligheid. In dit handboek staat beschreven wat een voedselbank moet doen en laten om er zeker van te zijn dat er aantoonbaar voedsel veilig gewerkt wordt. Inspecteurs van de Houwers Group, een onafhankelijk inspectiebedrijf werkzaam op het gebied van voedselveiligheid, hebben de afgelopen jaren Voedselbank Katwijk geïnspecteerd.


DSV weer in stabiel vaarwater

n Zorgorganisatie schrijft in zwarte cijfers

Zorgorganisatie n DSV I verzorgd leven heeft onlangs de jaarrekening 2020 gepubliceerd. Na een stormachtig 2019 is DSV in staat geweest in 2020 het schip te keren. Een belangrijke bijdrage hieraan werd geleverd door het herstelprogramma onder leiding van interim bestuurder Hennie Kenkhuis en verkoop van Parledam door de nieuwe bestuurder Jan de Vries.

Het jaarverslag krijgt de titel mee ‘de storm voorbij’. De combinatie van een bestuurlijke en financiële crisis samen met de coronapandemie heeft de organisatie flink door elkaar geschud. Daarbij viel de veerkracht en loyaliteit van de medewerkers op, zegt DSV in haar persbericht. Het ziekteverzuim lag de hele periode procenten lager dan de (zorg) sector. De liefdevolle zorg waar DSV om bekend staat is al die tijd gewoon doorgegaan.


Miljoenenresultaat

Met positief jaarresultaat van 5,4 miljoen is het eigen vermogen weer op voldoende niveau. Dit resultaat kwam vooral uit de verkoop van Parledam (4,8 miljoen). Dat betekent dat DSV uit reguliere bedrijfsvoering ongeveer 0,6 miljoen overhield. Dit is bijna 2 procent en lag boven de begroting. Circa 2 procent resultaat is gangbaar bij zorgorganisaties. Hiermee heeft het management van DSV de organisatie weer in stabiel vaarwater gebracht.

‘Begin 2021 hebben wij daarboven op de managementstructuur aangepast. Wij werken nu vanuit de gedachte van woonzorgzones. Daarbij hebben wij minder managers en meer zorgmedewerkers aangesteld. Begin dit jaar zijn nieuwe leidinggevenden gestart en is het topmanagement weer compleet. Met deze betrokken en enthousiaste groep gaan wij DSV verder ontwikkelen en uitbouwen’, aldus Jan de Vries.


Kwaliteit van zorg

Los van het financiële resultaat zijn ook in de zorg grote stappen naar voren gezet. Op aangeven van de inspectie gezondheidszorg is meer aandacht gegeven aan deskundigheid en methodisch werken.

In 2020 leidde DSV ondanks corona een record aantal medewerkers op. Ook kwam DSV met de restaurantvoorzieningen drie keer voor in de landelijke top tien. Tot slot gaven de bewoners een 8,4 als score om DSV bij anderen aan te raden.


Afgewogen plan

Met dat uitbouwen doelt DSV op de ontwikkeling van Salem. DSV is gestart met een marktverkenning naar de ontwikkeling van de ouderenzorg in Katwijk, Lisse en de regio. Ook zijn collega organisaties bezocht die recent vastgoed hebben ontwikkeld. DSV wil een plan maken, waarbij geleerd wordt van fouten van het verleden en van mooie voorbeelden die er elders in het land zijn.

‘Er komt een enorme groei aan met op lange termijn verdubbeling van het aantal ouderen met een zorgvraag. Voor een deel zal deze groei in de thuiszorg zijn, maar een grote groep zal een intramurale zorgwoning nodig hebben', licht De Vries toe. ‘DSV gaat komende tijd onderzoeken welke bijdrage DSV kan leveren aan de toenemende vraag. In ieder geval komt er vervangende huisvesting voor de tijdelijke 60 plaatsen in Rijnsburg. De vraag wordt wat daar bovenop kan. De prachtige locatie aan de duinen kan het aan. Maar eerst een mooi plan met een grondige financiële onderbouwing.'


In verband met gemeentelijke garanties is het van belang dat het plan ook kan rekenen op de steun van de gemeente. DSV is van plan zich breed te oriënteren en daar de tijd voor te nemen. De Vries: ‘We bouwen voor 50 jaar, en dat kun je maar één keer goed doen'.