Groen

In een groen, groen, groen, groen knollen- knollenland…..


Zo begint een oud versje uit mijn jeugd, iets met haasjes, een fluit, een trommel en een jager.

Terwijl de lokale tegelboer de drukte niet aan kan wordt de schreeuw om meer openbaar groen luider en luider. We wonen in een versteende gemeente waar relatief weinig openbaar groen is en zeker in Rijnsburg is weinig openbaar groen. Het is dat er 1.200 jaar geleden een paar honderd Merovingers zijn begraven in de Horn. Daar hebben we het prachtige Merovingerpark aan te danken, een bezoek meer dan waard. De wandeling rondje Rijnsburg wordt steeds mooier. Nu nog een kluunplek onder de Kanaalbrug (a la de Sandtlaanbrug) en het rondje is rond. Nadat het Westerpark werd opgeofferd aan appartementen is er dus nog maar weinig openbaar groen in ons dorp.


We hebben nog wel letterlijk zicht op het laatste grote groene gebied in Katwijk. Namelijk de Kwakelwei in Katwijk a/d Rijn, tussen Vliet, Rijn en Additioneelkanaal. Eeuwenlang een agrarisch gebied waar groente en bloemen werden geteeld. Nu eigendom van een projectontwikkelaar die er een Rhijnpark wil bouwen met watervilla’s en dure appartementen. Gelukkig is er een Stichting Vrienden van het Rijn Park die de historische groene plek met het Herenschoolbosch wil verbinden om te komen tot een grote groene openbare Oase in het hart van onze versteende gemeente. Een groene long!


De ontwikkelaar heeft de Kwakelwei een paar jaar geleden als koude grond gekocht van het Hoogheemraadschap in de hoop dat de gemeente wel even het bestemmingsplan zou wijzigen. Jammer, overigens, dat de gemeente het toen zelf niet heeft gekocht van het Hoogheemraadschap. Gelukkig zit er een agrarische bestemming op en heeft de Stichting Vrienden van het Rijn Park een prachtig plan ontwikkeld waarvoor ik graag een lans wil breken. Beste Gemeenteraad van Katwijk, een paar miljoen voor een prachtig groen park moet te vinden zijn. Complete toekomstige generaties Binners en Rijnsburgers zullen jullie dankbaar zijn. Kijk eens naar Leiden met z’n prachtige Singelpark, kost een paar centen maar dan heb je wat. Meer groen in onze gemeente zou zeker niet misstaan dus al mijn hoop is gevestigd op het verstandige bestuur van onze gemeente. Hou het GROEN.


Verder complimenten aan de initiatiefnemers van de Stichting Vrienden van het Rijn Park te volgen op Facebook en hun website www.rijnparkkatwijk.nl niet te verwarren met vanrhijnbouw.nl.


Reageren:
uicatcher@gmail.com