Bitterballen

De Oranjegekte breekt weer los. ‘We' hebben nog niks gepresteerd, maar ‘we' staan er weer of dat ‘we' het kampioenschap al in ons zak hebben. Oranje T-shirts, vlaggetjes, slingers, versierde huizen en natuurlijk die oranje pakken en juichcapes.
Het is geweldig hoe we los kunnen gaan voor Oranje. En dan samen met het Wilhelmus. Lekker chauvinistisch. Of het onze schaatsers zijn, Formule I Max of ons Oranjeteam. Wij zijn er. Voor de televisie of live. Met een koud biertje en een bitterbal is zo'n feest toch compleet? Als ik aan die bitterballen denk, kan ik al genieten. Ze doen me eenmaal denken aan feest. Ernstig dit, Hollandser kan niet.
Alweer vele jaren geleden toen ik nog bleu was, leerde een bevriende journalist me door tussen duim en wijsvinger heel netjes één bitterbal te pakken, en met mijn pink en ringvinger met de binnenkant van mijn hand er gelijktijdig nog twee bij te pakken. Als we op een receptie stonden had hij altijd meer bitterballen dan ik, totdat hij mij zijn foefje liet zien. De eerste keer was reuzespannend, want als je gesnapt wordt, denk je meteen dat daar de doodstraf op staat, maar na de derde keer lukte het me uitstekend.
Een serveerster kijkt altijd alweer naar de volgende klant als ze je de schaal voorhoudt en ik leerde me een stoïcijnse blik aan. Behalve als er natuurlijk maar twee ballen op de schaal lagen, maar we zorgden altijd wel bij een verse schaal terecht te komen.
Ik weet het, dit gaat weer nergens over. Maar vaak ligt plezier ook in een klein hoekje. Kijk nou eens naar die televisiereclames over Oranje. Mij heb je. De Snollebollekes met die oranjegein: en hup allemaal naar links……en dan weer naar rechts. Stoere mannen in die absoluut te stomme pakken. En zegels plakken voor een juichcape. Wij doen het!
Maar wat wij voor Oranje kunnen, kunnen wij natuurlijk ook voor ons Oranje, onze OV. Voor hen wordt het dit jaar ook spannend, want wat mogen ze wel en wat niet. We maken gewoon een eigen AH-commercial. Op naar de feestweek.
Daar komt tie: ‘Jongens wat hebben we hier lang naar uitgekeken. Na bijna twee jaar aan de zijlijn te moeten staan, kunnen we nu eindelijk weer genieten van onze Oranje helden. Het verlangen om iets te vieren was nog nooit zo groot. Rijnsburg is er dan ook meer dan klaar voor om er een fantastisch feest van te maken. Eindelijk hebben we weer de kans om ons te laten zien. Verenigd door die ene kleur. Laat je horen en juich zoals wij alleen dat kunnen.
Trommel de buurt bij elkaar, kleur alles oranje. Trek je gelukshirt aan, want wij kunnen het. Laten we er helemaal voor gaan. Als één team achter onze OV.
Dit wordt onze feestweek! ‘'
En dan het mooiste moment: ‘Mevrouw waar liggen de bitterballen?'
Ik kan niet wachten!