Kees en Sandra van Delft samen met Ernesto in hun winkel. | Foto: CvdS.
Kees en Sandra van Delft samen met Ernesto in hun winkel. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

De Zonnetuin viert feest

n Al 30 jaar passie voor verse groenten en fruit

Jubileum n Ze kregen op jonge leeftijd verkering en werken nu al meer dan 30 jaar samen in hun gezellige winkel de Zonnetuin. Het echtpaar Kees en Sandra van Delft viert deze maand, met hun enthousiaste team van medewerkers, dat zij al 30 jaar verse groenten en fruit verkopen in Rijnsburg.

Door Carin van der Spijk-Kralt

De eerste productkennis van groenten en fruit hebben, zowel Kees als Sandra, opgedaan in de winkel van Gerrit Kromhout, die in de Hoftuin een groentewinkel runde. Sandra vertelt hierover: ‘Toen Kees 12 jaar was is hij in deze winkel begonnen. Eerst als bijbaantje, later als fulltime kracht. Toen Kees 18 was stopte Gerrit met zijn winkel. Kees is toen bij Vitamarkt in Oegstgeest gaan werken. Ik wilde kraamverpleegster worden en volgde hiervoor een opleiding. Als zaterdagbaantje ben ik toen in de groentewinkel van Kromhout gaan werken. Via een advertentie werden we geattendeerd dat er in het Remisekoopcentrum een groentewinkel zou komen op franchise basis. Wij zijn hier toen begonnen met onze groentewinkel. Na 5 jaar als franchise ondernemer deze winkel gerund te hebben, konden we de winkel overnemen en waren we echt ‘zelfstandige’ ondernemers.’


In de Hoftuin

Een verswinkel in de Hoftuin bleef Kees en Sandra altijd wel trekken. Na tien jaar was het zover.

‘We konden de winkel van Wetselaar overnemen en zo verhuisde de Zonnetuin in 2001 naar de Hoftuin. En waren wij weer op ons ‘oude’ plekkie’, aldus Sandra.


Onze verse groenten en fruit komen van eigen land

De Zonnetuin staat voor de beste kwaliteit van verse producten. Het grote assortiment van dag verse groenten en fruit wordt met veel zorg geselecteerd. Gezond eten staat bij de Zonnetuin dan ook voorop. Ook kunt u bij de Zonnetuin terecht voor heerlijke authentieke gerechten. Kees houdt heel erg van koken en als hij thuis is staat altijd het TV programma 24Kitchen aan. Dit geeft hem de nodige inspiratie. Kees vertelt: ‘We werken met een gepassioneerd team van vakmensen. In onze eigen keuken maken we zelf de gerechten. Hiervoor gebruiken we de heerlijkste ingrediënten. We weten waar onze producten vandaan komen, we kennen het gezicht en het verhaal erachter. Onze verse groenten en fruit komen dan ook van eigen land. Dat proef je zeker in bijvoorbeeld de gezonde soepen, uitgebreide salades, wraps en buffetten’.

Op de vraag hoe het is om elke dag met elkaar te werken en samen een winkel te runnen laten Kees en Sandra lachend weten: ‘Wij weten niet beter. Samen doen we de dingen die we leuk vinden. Toevallig zijn we deze week ook 31 jaar getrouwd.’ De taken heeft het echtpaar wel verdeeld. Zo verzorgt Sandra de invulling van de winkel en draagt ze zorg voor de koude gerechten, zoals de salades en wraps. Kees houdt zich bezig met de ‘warme’ kant. Sandra: ‘We hebben een goed team van mensen om ons heen, waarbij Ernesto onze rechterhand is. Ook is er een avond ploeg die produceert voor de volgende dag.’


delicatessen

Door de jaren heen, heeft de Zonnetuin zich ontwikkelt tot een delicatessenzaak. ‘Daar zijn we best wel trots op. Ook in het afgelopen coronajaar wisten de mensen ons te vinden. We konden niet meer uit eten in een restaurant en dit daagde ons uit om ons assortiment uit te breiden met onder andere heerlijke desserts.


Om de dertigste verjaardag van de Zonnetuin te vieren zijn er de komende weken voor de klanten leuke acties. ‘Vier met ons mee, like onze facebookpagina en houd onze website www.zonnetuinrijnsburg.nl in de gaten’, laten Kees en Sandra weten. Ze voegen er aan toe dat er wat hun betreft niets gaat veranderen: ‘We hebben het leukste werk en blijven gewoon ons ding doen.’


Steeds meer vlieghinder

Ingezonden n Katwijk krijgt meer vliegtuigen over zich heen als de recente plannen van de regering doorgaan. Maar Katwijk wilde in 2019 geen meetpunten plaatsen om zich te verweren. En ook geen lid worden van de Omgevingsraad Schiphol. Wij, voorzitters van twee wijkraden en vier raadsleden, willen dat opnieuw in de gemeenteraad bespreken.

De regering wil meer vliegverkeer mogelijk maken door de vliegroutes te verplaatsen van zones met veel inwoners zoals Amsterdam naar dorpen en kleine steden met minder inwoners zoals Katwijk en de Duin-en Bollenstreek. En ze wil de vliegroutes versmallen. Momenteel kunnen de gezagvoerders uitwaaieren. De twee plannen samen zullen overdag en ‘s nachts zorgen voor veel meer vliegtuigen op de snelwegen in de lucht boven Katwijk. Zoveel meer dat de minister een tweede Kaagbaan wil.

Welke wijken krijgen de meeste overlast? Denk aan Valkenburg, Duyfrak, Rijnsoever, Rijnsburg centrum en oost (De Horn) en noord (Bankijkerweg, Vinkenweg, Voorhouterweg). De inwoners van Valkenburg doen er daarom goed aan hun steun te mailen aan de wijkraad Valkenburg die bezig is lid te worden van de Omgevingsraad Schiphol (wijkraadvalkenburg@katwijk.nl). De anderen kunnen hun eigen wijkraad mailen. De wijkraad Katwijk Noord neemt al deel aan die Omgevingsraad.

Om zich straks dankzij de nieuwe Omgevingswet te verweren tegen vliegtuiglawaai dat niet is toegestaan moeten inwonersgroepen meetgegevens hebben. Alle omringende gemeenten hebben meetpunten en zijn ook lid van de Omgevingraad. Wij verzoeken het college daarom meetpunten te plaatsen en lid te worden van de Omgevingsraad. Anders komen de nieuwe versmalde routes boven Katwijk te lopen in plaats van boven Noordwijk of tussen Noordwijk en Katwijk in.


Piet Langmuur (Katwijk Noord), Jan van der Plas (Valkenburg), Ralf Boland (D66), Geert Diemer (GemeenteBelangen), Gijsbert Schrijvers (Hart van Katwijk), Nelly Smits (Lijst Smits)