Het Paardenmarkt Comité is blij met het nieuwe bestuurslid. |Foto: Daan Heemskerk.
Het Paardenmarkt Comité is blij met het nieuwe bestuurslid. |Foto: Daan Heemskerk. Foto: Daan Heemskerk

Hangbuikzwijn Theo in bestuur Stichting Paardenmarkt

tevreden n Theo, hangbuikzwijn en één van de bekendste bewoners van Westerweide, is het nieuwe bestuurslid van de Stichting Paardenmarkt Comité. Afgelopen week zijn hij en het zittende bestuur het eens geworden over zijn rol en functie. De voorbereidingen van het beperkte programma op 9 juni kunnen nu echt beginnen.

Theo gaat zich in het bestuur vooral bezighouden met het adviseren over de samenwerking tussen Westerweide en het Paardenmarkt Comité. Deze twee organisaties willen tijdens het jaarlijkse dorpsfeest gezamenlijk activiteiten gaan organiseren en Theo wordt hierin de verbindende schakel. Beide partijen zijn blij met de komst van Theo.


Paardenmarkt voorzitter Kor Kleijwegt is zichtbaar enthousiast: “Ik ben opgelucht dat Theo zijn bestuursfunctie heeft aanvaard. Nu kunnen we echt stappen gaan maken in de samenwerking. We hebben allerlei ideeën maar die moeten nog wel concreet gemaakt worden en met het uitgebreide bestuur heb ik er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken”.

Ook bestuurslid Jan Heemskerk is tevreden. “Wij streven naar een goede mix in de samenstelling van ons bestuur. Man, vrouw, jong en iets minder jong, het is allemaal vertegenwoordigd en dat is belangrijk om de verbinding te houden met de Rijnsburgse samenleving”. Dat er nu ook een hangbuikzwijn in het bestuur is gekomen ziet Heemskerk als “de kroon op ons diversiteitsbeleid.”


Hobbel en dubbel gevoel

Nadat de partijen het eens waren geworden is men direct aan de slag gegaan om een programma samen te stellen voor woensdag 9 juni. Dit is de dag waarop eigenlijk de jaarlijkse Paardenmarkt gehouden zou worden maar die vanwege de COVID-19 maatregelen niet door kan gaan. Het formaliseren van de bestuurslidmaatschap van Theo was overigens geen eenvoudige zaak. Aanmelding bij de Kamer van Koophandel bleek een flinke hobbel. Nog nooit eerder had men daar een hangbuikzwijn ingeschreven als bestuurslid van een rechtspersoon en aanvankelijk werd dit dus ook geweigerd. Kleijwegt hierover: “Ik heb heel wat uit moeten leggen en overtuigende argumenten naar voren moeten brengen maar uiteindelijk is het gelukt”.

Ook William Hogewoning van de Stichting Westerweide is tevreden en ziet veel kansen voor de toekomstige samenwerking. Beide organisaties kunnen volgens hem hiervan profiteren door nog meer leuke activiteiten te organiseren voor, met name, jonge kinderen. Toch was de keuze van Theo voor het Paardenmarkt Comité voor hem ook een beetje een teleurstelling. “Ik ben ook bestuurder van de Oranje vereniging”, vertelt Hogewoning. “Ook wij hebben geprobeerd Theo warm te maken voor ons bestuur en dat hij uiteindelijk heeft gekozen voor een functie elders gaf toch een beetje een dubbel gevoel. Maar het enthousiasme overheerst hoor!”


Activiteiten

Op 9 juni is er maar een beperkt aantal activiteiten. Natuurlijk staan de vlaggen op de kerktoren en is de Willem de Klink brug versierd. Om 7 uur in de ochtend, het traditionele moment van de opening van de Paardenmarkt, luiden de kerkklokken. Vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur zijn kinderen van harte welkom bij kinderboerderij Westerweide voor een dierenbingo en een paar leuke verrassingen. Van half 4 tot half 5 wordt het carillon bespeeld en aan het begin van de avond trekt de Jong Flora Band en een draaiorgel door het dorp. En de hele week kunt u terecht op het Koomansplein voor een Melle de Vries oliebol om het paardenmarktgevoel warm te houden. Op naar de Paardenmarkt van 2022.


Ook in Tweede Kamer zorgen over Beaumix

Valkenburg n Op 27 mei jl. kwam de Tweede Kamer-commissie Infrastructuur & Waterstaat bijeen voor een debat over de circulaire economie. Onderwerp van gesprek was onder andere de ‘voortgang strategische aanpak batterijen’. In deze aanpak gaat het onder andere over hoe om te gaan met hergebruik van batterijen.

Naar aanleiding van de oproep van gemeente Katwijk eerder deze maand aan de commissie kwam hierbij ook het issue Beaumix aan de orde. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Stientje van Veldhoven deed hierin een duidelijke uitspraak: ‘Ik wil minder batterijen in bodemassen. Ik ben in overleg met de sector om te kijken of dit uitvoerbaar is. We gebruiken veel batterijen, maar hebben er allemaal belang bij dat ze niet in het milieu terechtkomen.’


Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Het is goed om te merken dat het probleem met Beaumix dat onze kern Valkenburg al maanden in zijn greep houdt, nu ook landelijk steeds meer op de agenda komt. En dat is volkomen terecht. Het is niet alleen een Valkenburgs probleem, maar het lijkt meer en meer een landelijk maatschappelijk issue te worden dat we ook op dit niveau moeten oplossen. De uitspraken van de staatssecretaris bieden in dit opzicht perspectief.’


Zorgen over gebruik Beaumix

SP-Kamerlid Beckerman gaf aan dat zowel de omgeving als de lokale en regionale overheden zich zorgen maken over de toepassing van Beaumix. De gemeente en de provincie zijn beiden bevoegd gezag, maar hebben volgens Beckerman te weinig armslag om goed invulling te geven aan hun verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid en het milieu. Tevens gaf de SP aan dat er concrete suggesties zijn gedaan om meer zicht te krijgen op het gebruik van Beaumix, bijvoorbeeld de vraag van de Inspectie Leefomgeving en Transport om een administratieve verplichting in te stellen waarmee duidelijker is wat waar naartoe gaat.

De CDA -fractie ondersteunde deze uitspraken, en wees ook nog op de eerder door hen gestelde Kamervragen over dit onderwerp waarop nog geen antwoord is. De SGP stelde de staatssecretaris voor ‘het stokje over te nemen’ van het onderzoek naar Beaumix dat gemeente Katwijk en provincie Zuid-Holland laten uitvoeren.


Staatssecretaris Van Veldhoven plaatste een kanttekening bij de certificering van de partijen Beaumix. 'Voldoet een partij Beaumix waar batterijen in zitten aan de specificaties, dan hebben we iets toegestaan waarvan we achteraf zeggen: vinden we dit wel wenselijk?' De staatssecretaris zegde een brief met meer informatie aan de Tweede Kamer toe.






Project RijnlandRoute

In Valkenburg (gemeente Katwijk) wordt de provinciale N206 verdiept en verbreed als onderdeel van het project RijnlandRoute. In dit project van de provincie Zuid-Holland maakt de aannemer gebruik van Beaumix, een circulaire, vrij toepasbare bouwstof. De zichtbare aanwezigheid van onder andere batterijen in dit materiaal leidt echter tot grote zorgen bij de gemeente en de bevolking. Deze zorgen richten zich vooral op negatieve effecten op het milieu en de volksgezondheid. De gemeente Katwijk greep daarom de Kamercommissie I&W van 27 mei jl. aan om de zorgen over de gebruikte Beaumix bij de Rijksoverheid onder de aandacht te brengen.