Ton Hetebrij bij het beeld 'Oorlogsmonument' van Joop van Egmond. | Foto:CvdS.
Ton Hetebrij bij het beeld 'Oorlogsmonument' van Joop van Egmond. | Foto:CvdS. Foto: CvdS

Beeldgedichten van Ton Hetebrij gebundeld

n Het geeft een mooi beeld van de drie dorpen

Cultuur n Op de kweekschool in de zestiger jaren kwam hij er al mee in aanraking: met poëzie en beeldende kunst. Door de jaren heen heeft de Rijnsburger Ton Hetebrij (74) zich ontwikkeld tot dichter en verhalenverteller. Deze week is zijn dichtbundel ‘Wie weet wie Wanda is’ verschenen.

Door Carin van der Spijk-Kralt

‘Het is een poëtische ode aan de beeldende kunst binnen de gemeente Katwijk’, zo laat hij weten.


gefascineerd

In zijn woning, met op de achtergrond een enorme boekenwand, vertelt Hetebrij enthousiast over het ontstaan van deze dichtbundel. ‘Ik heb altijd veel musea bezocht. Op een gegeven moment las ik beeldgericht. Ik maakte ook foto’s waarbij ik vooral inzoomde op details. Dit alles inspireerde mij om te gaan schrijven’, vertelt Ton in het kort. Hij voegt er aan toe dat ‘beeldgedichten’ niet groot, maar wel een bestaand genre is.


Ton Hetebrij heeft ook altijd een fascinatie gehad voor de beelden van Gerard Brouwer.

Hij vertelt: ‘Ik kwam vaak bij Boekhandel Van de Berg in Katwijk aan de Rijn. In een vitrine stonden daar de miniatuur beeldjes. Op enig moment ben ik de beelden van Brouwer buiten gaan bekijken, zoals ‘de Maatjes’ op de Boulevard en ‘de Schaatsenrijders’ bij de Roskam. Ik maakte er foto’s van en begon te schrijven. In gesprek met vriend en grafisch vormgever Peter Minnee ontstond het idee om hier meer mee te doen. Om op deze manier de beelden in onze gemeente eens in het zonnetje te zetten. Halverwege 2020 zijn deze beeldgedichten gepubliceerd in De Katwijksche Post.’


Meerburgprijs

Begin dit jaar ontving Ton Hetebrij een geldbedrag van 1.000 euro vanuit het Meerburgfonds. ‘Dit was voor mij de aanzet om de gedichten en foto’s te gaan bundelen. Alleen waren mijn eigen foto’s van de beelden niet goed genoeg voor een grafische bewerking. Fotograaf Adrie van Duijvenvoorde bood aan om scherpe foto’s van de soms bijna onvindbare beelden te maken.’

De bundel met 65 gedichten en 66 foto’s heeft als titel: ‘Wie weet wie Wanda is’. Het is gebaseerd op het beeld van het meisje Wanda aan de Julianalaan in Katwijk aan de Rijn. ‘Staand voor dit beeld zie ik een meisje met haar duim in de mond. Ze is klein en kwetsbaar op een groot grasveld. Ik vroeg me af: ‘Wie ben je, waar ga je heen’. Ik denk hierover na en dan komen de dichtzinnen vanzelf. Vervolgens ga ik er nog eindeloos aan zitten schaven…’


tien euro

De dichtbundel telt 132 bladzijden en geeft een mooi beeld van de dorpen. ‘Het boekje is zo ingedeeld dat je van beeld naar beeld kunt wandelen of fietsen. In mijn creatieve mijmeringen komen ook de karakters van de dorpen aan bod’, vertelt Ton trots.

Mede door de D.F.E. Meerburgprijs is het boekje te koop voor 10 euro bij: Readschop Rijnsburg, Readshop Noordzeepassage Katwijk, Het Baken en Katwijks Museum.


n Vrees bij buren voor overlast door komst appartementen

bezwaar n Een tweetal buren zijn niet blij met de komst van twee appartementen op de verdieping van De Ruijterstraat 8-10 in Rijnsburg. Een vergunning is verleend om deze kantoorruimten om te zetten naar wonen. De buren tekenden op verschillende gronden bij de gemeente bezwaar aan, die hierover een ambtelijke hoorzitting hield.

Door Nico Kuyt

De bezwaarmakers meenden dat het een uitbreiding betrof van de kantoren. Nu het appartementen worden vrezen zij aantasting van de privacy, want de toekomstige bewoners van de appartementen gaan in de tuin en op de tafel kijken, zo geven zij aan. Ook is er in de wijk een hoge parkeerdruk. Maar de initiatiefnemer bevestigde op de vraag van de hoorambtenaren, dat de parkeercapiciteit in de oude en nieuwe situatie gelijk blijft, eentje op openbaar terrein en de rest op eigen terrein.

De parkeerdruk neemt niet toe. Er worden huisregels opgesteld met de appartementen, ook waar ze mogen parkeren. De raampartijen blijven dezelfde als van het kantoor. Hij wees er op dat er bomen illegaal zijn geplant vlak tegen de erfgrens. Die staan in bloei, dus de inkijk in de tuin is miniem. Maar hier wierpen de bezwaarmakers tegen dat deze maar voor een half jaar in bloei staan. Ze verklaarden wel te streven naar oplossingen en geen ruzie te zoeken.


Privacy

De hoorambtenaren gaan de vergunning nog even tegen het licht houden. De voorzitter gaf nog aan dat de appartementen onder het huidige bestemmingsplan niet zijn toegestaan, maar als een 'kruimelgeval', niet in strijd met een goede ruimtelijke ordening, kunnen worden vergund. Op zich wordt de aanvraag voor een vergunning niet getoetst aan privacy en speelt onder het bestuursrecht geen rol, maar alleen als deze overduidelijk in het geding is. Anders is het een aangelegenheid tussen burgers onderling en dat valt onder civiel recht en zullen dan zelf naar de rechter moeten stappen.

In het burenrecht zijn er rond privacy afstandsnormen. Tenzij met toestemming van de buurman, is het niet toegestaan binnen twee meter van de grenslijn vensters of vergelijkbare zaken te hebben, als deze uitzicht bieden op het naburig perceel. Bij een afstand van het raam van meer dan twee meter, zoals hier, zou het niet een onaanvaardbare inbreuk op de privacy zijn en niet strikt ontoelaatbaar.