Gebeten door een teek

Het gaat echt gebeuren vanaf deze week: het wordt mooi weer! Bent u ook van plan in de natuur te gaan wandelen zodra het mooi weer is? Jaarlijks worden er ongeveer 1,3 miljoen mensen in Nederland gebeten door een teek.


Teken zijn kleine spinachtige bloedzuigers. Zij kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen. Jaarlijks treden er in Nederland talrijke gevallen van infecties met de ziekte van Lyme op. De ziekte kent 3 stadia.

Meestal ontstaat binnen drie weken op de beetplaats een rode ringvormige plek, die zich langzaam uitbreidt, in het midden vervaagt en ten slotte verdwijnt. Deze ring verschijnt niet altijd.


In de volgende fase kunt u griepachtige verschijnselen krijgen: hoofdpijn, vermoeidheid, pijn in armen en benen. Ten slotte, soms maanden later, is er sprake van gewrichtspijn, hartritmestoornissen en aandoeningen van het zenuwstelsel.


Wat kunt u zelf doen om deze ziekte te voorkomen?


Zorg ervoor dat alle lichaamsdelen bedekt zijn en wijk liever niet af van de wandelpaden


Kijk aan het einde van de dag goed of ergens op het lichaam een teek heeft zitten


Let goed op verschijnselen die op Lyme-ziekte kunnen wijzen zoals de rode, ringvormige huiduitslag rond de tekenbeet.


Bijt een teek zich aan u vast, verwijder hem dan snel met een tekentang.


Desinfecteer de teek nooit voordat u hem eruit trekt


Knijp niet in de teek want dat vergroot de kans op infectie.


Gebruik een speciaal tekenwerend middel of een geschikt insektenwerend middel.



Sommige mensen blijven helaas hun hele leven klachten houden van de ziekte van Lyme. Heeft u vragen? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.