Biodiversiteit

Katwijk gaat er alles aan doen om de biodiversiteit binnen de gemeente te vergroten. Eerst was er de operatie Steenbreek. Inwoners werden opgeroepen om tegels in de tuinen te vervangen door planten. Gratis tuinplanten, op te halen bij tuincentra. De gemeente besloot ook onlangs om minder snel gras te maaien. Van 25 naar 2 keer per jaar. De gemeentelijke gazons zullen daardoor veranderen in weelderige (on)kruidtuinen, goed voor de biodiversiteit. In de wijk Westerhaghe was men daar vorig jaar al mee begonnen. Op initiatief van voormalig KiesKatwijk raadslid Anna Marie van der Plas werd daar een groot groen speelveld achter de Dierenweide omgetoverd tot een Tiny Forest en (on)kruidtuin. Direct naast het terrein gelegen scholen zouden het Tiny Forest onderhouden en de gemeente de (on)kruidtuin. De scholen maar ook de gemeente gingen er echter niet aan het werk en het gebied is inmiddels veranderd in een groot tekenparadijs. Niet iedereen is daar blij mee. Een geweldig mooi speelterrein voor kinderen en huisdieren ging verloren. Anne Marie is er met haar mede raadsleden overigens nog nooit gesignaleerd. Ze doet haar partijnaam eer aan, ze kiest duidelijk voor Katwijk. Inmiddels leidt het minder vaak maaien van de ruim miljoen vierkante meter grasland in onze gemeente tot de nodige reacties op sociale media. De een vindt die nieuwe rommelige gazons geweldig, de ander helemaal niets.

Overigens krijgt niet overal binnen de gemeente de natuur alle ruimte, zo liggen de gazons voor het gemeentehuis er zo strak als een biljartlaken bij. De bedenkers van die biodiversiteit plannen zaten kennelijk zelf niet op de uitwerking ervan vlak voor de gemeentehuisdeur te wachten. Groen bloeiend (on) kruidenrijk grasland, prima, maar niet midden in woonwijken waar er voor kinderen al zo weinig speelruimte is.


4,5 miljoen euro betaalde Van Rhijn Bouw voor de Kwakkelwei, een perceel grond langs het Additioneel kanaal. De aannemer wil er zeer luxe (lees peperdure) woningen bouwen. Rijn Park Katwijk wil dat niet. Zij wil de groene zone ombouwen tot een park wat aansluit op het nabijgelegen Heerenschoolbos achter De Wilbert. Mooi plan maar een wandeling maken of een rondje met de rolstoel wordt daarmee wel een uitdaging. Persoonlijk vind ik het Heerenschoolbos daar groot genoeg voor. De Kwakkelwei heeft nu nog de bestemming agrarisch. Gezien het enorme woningtekort zou dat best wel eens (gedeeltelijk) wonen kunnen worden. Maar alleen als er echt betaalbare huizen komen aan de westzijde (kassen gebied) van het terrein zodat het gedeelte langs het kanaal omgevormd kan worden tot een mooi bio divers kleur- en geurrijk park.


Reageren:
uicatcher@gmail.com