Glans

Hoe omschrijf je het weer als het mistig of donker is of een situatie waarbij je weinig uitzicht hebt. Inderdaad net of er een grauwsluier overheen ligt. Iedereen kent die situaties. Niet alleen een grauwsluier, maar ook ongenoegen over onduidelijkheden die overal te vinden zijn. Aan ons om ze weer weg te poetsen. Gewoon de witte tornado er overheen en alles weer spic en span maken.

Spic en Span mijn moeder gebruikte het. Al het vuil, alle grauwheid verdween als sneeuw voor de zon. Toch bestaat deze uitdrukking al eeuwen. Historici zeggen dat de Engelsen het woord spiksplinternieuw via de scheepvaart van de Nederlanders overnamen. Een schip dat net afgebouwd was, had verse spijkers (spiks) en splinters en was dus spiksplinternieuw. De oorspronkelijke merknaam van het Engelse schoonmaakmiddel spic and span.
Maar het gaat om het doel!
Als we om ons heen kijken zijn er zoveel mensen die glans aan ons leven geven. In onze nabijheid, maar ook daarbuiten. Onze kleinkinderen, familie, vrienden, buren, een kas vol bloemen, een corso, muziek, evenementen, een feestweek….Hopelijk mogen we snel open!
We moeten alleen oppassen dat niet wij het niet zelf zijn die overal een grauwsluier overheen trekken. Dat we van tevoren al weten dat het toch niks wordt of dat we bang zijn om te genieten. ‘Oh ja, prachtig hoor, maar ……het zal wel.‘ De doemdenkers, de ontevredenen, zwartkijkers of zelfs gewoon al als we niet ‘in onze hum' zijn.
Te pas en te onpas hebben we er zinnen voor, terwijl we er nauwelijks mee te maken hebben; ‘Had het niet wat minder gekund? Ze hebben er niks voor hoeven doen, het is van ons belastinggeld, waar is het nodig voor, moet dat zoveel geld kosten? Wie kijkt er nou naar?
Als we alleen al naar de afgelopen week kijken. Gewoon een week met zeven dagen. Met een Eurovisiesongfestival waar je U tegen zegt. ‘Ook al hou je niet van al die liedjes'; Alles klopte. Nederland klopte, Rotterdam klopte, onze artiesten klopten. Wat hebben we het fantastisch gedaan. Om trots op te zijn. Groots.
En dan onze Formule 1 Max. ‘Ook al hou je niet van racen'; Alles klopte. Zijn voorbereiding klopte, de rit klopte, het stoere eind klopte en het Wilhelmus was geweldig. Wat hebben we het fantastisch gedaan. Om trots op te zijn. Groots.
En als begin van die week onze jarige Koningin Maxima. Met een prachtig interview. ‘Ook al hou je niet van poes-pas' Alles klopte. Haar uitstraling klopte. Haar liefde voor Nederland en alle inwoners klopte. Haar werk klopte en haar antwoorden klopten. Groots.
De vraag is of we echt ons Koningshuis willen ophangen aan een speedboot en een verkeerd geplande vakantie. Ik kijk er naar uit dat niet alleen de situatie, maar ook wij weer een beetje glans terugkrijgen.