Een illustratie over hoe de Mient Kooltuin er in de toekomst uit zou kunnen zien. | Illustratie: OKRA
Een illustratie over hoe de Mient Kooltuin er in de toekomst uit zou kunnen zien. | Illustratie: OKRA Foto: OKRA

Mient Kooltuin wordt ‘voortuin’ nieuwe woonwijk Valkenhorst

n Binnenkort aanleg eerste stukje barakkenbos

groen n De Mient Kooltuin, het gebied aan weerszijden van de Wassenaarseweg in Katwijk bij voormalig vliegkamp Valkenburg, wordt de komende decennia omgevormd tot een aantrekkelijke recreatieve zone tussen de nieuwe woonwijk ‘Valkenhorst’ en het (kwetsbare) duingebied. Het wordt de ‘voortuin’ van de woonwijk en één van de toegangspoorten van Nationaal Park Hollandse Duinen, meldt die organisatie in haar nieuwsbrief.

De gemeente zet samen met andere organisaties, zoals waterbedrijf Dunea, Staatsbosbeheer en Hoogheemraadschap van Rijnland, in op het versterken van natuur, landschap, recreatie, erfgoed en drinkwaterwinning.

De gebiedsvisie voor de Mient Kooltuin is begin maart door de gemeenteraad van Katwijk vastgesteld.

Dit bestemmingsplan moet de geleidelijke verandering van de Mient Kooltuin faciliteren. Met ondernemers in het gebied wordt momenteel gesproken over hun toekomstplannen.


start ontwerpproces

Ontwikkeling van de Mient Kooltuin is in diverse subsidieaanvragen meegenomen, onder andere bij het Rijk en de provincie. Dat ziet er heel hoopvol uit. De gemeente start nog voor de zomer het ontwerpproces voor vier hectare bos op percelen van de gemeente aan de Wassenaarsweg in de buurt van de 1e Mientlaan.


Naast bos worden ook een wandelpad en sport/speelelementen in het ontwerp meegenomen. ‘We hopen dan ook op korte termijn een start te kunnen maken met de aanleg van het eerste stukje barakkenbos’, meldt de enthousiaste projectleider Roosmarijn Peet van de gemeente. De communicatie met de omgeving over het ontwerpproces wordt nog opgestart.


Dunea, een aantal werkgroepen en gemeente Katwijk hebben de afgelopen periode nagedacht over het herbestemmen van vier militaire barakken aan de duinkant en voor de zomer wordt hun denkrichting gepresenteerd.

Binnenkort wordt ook de inrichting van het landschapspark van Dunea ter hand genomen.


Met ondernemers in het gebied wordt momenteel gesproken over hun toekomstplannen