Snippergrond in verkoop

gemeente n Verwachte opbrengst ruim 3 ton. Gemeente Katwijk krijgt regelmatig verzoeken van bewoners die bij hun woning een stukje gemeentegrond willen kopen of huren.

Dergelijke verzoeken zijn en worden vaak gehonoreerd en vastgelegd in overeenkomsten. Maar er zijn ook bewoners die een stukje grond in gebruik hebben en geen overeenkomst hebben met de gemeente. ‘Ongereguleerd gebruik’ vindt de gemeente waarbij sprake is van rechtsongelijkheid. Het college van burgemeester en wethouders wil een eind maken aan dat illegale gebruik door nieuw eenduidig beleid.

Snippergrond is volgens dat nieuwe beleid ‘een klein stuk gemeentegrond van maximaal 75 m2, direct grenzend aan een (woning)perceel, deel uitmakend van de openbare ruimte zonder openbare en structurele groenfunctie’.

Vroeger werd gesproken over snippergroen, maar omdat het gaat om veel meer dan alleen een stukje grond met groen erop en ook om terreinen, grond met verharding, watergangen of wallekanten, wordt de term snippergroen ingewisseld voor snippergrond.


Reguleren

De gemeente wil het gebruik van gemeentegrond opnieuw reguleren door bestaande situaties en nieuwe aanvragen opnieuw te laten beoordelen. Uit inventarisatie blijkt dat er in meer dan 1.400 situaties sprake is van illegaal gemeentegrond, in totaal 480.306 vierkante meter. In 556 gevallen (815.540 m2) is er sprake van een koop- of huurovereenkomst.

De gemeente wil een einde maken aan die rechtsongelijkheid en alle situaties op dezelfde uniforme wijze reguleren. Daarna kunnen volgens de gemeente nieuwe ongereguleerde situaties sneller worden gesignaleerd en opgelost. De kans op verjaring en verlies van grondposities neemt ook af.

Het nieuwe beleid zorgt voor duidelijkheid, zowel voor bewoners als voor de gemeente. Bewoners krijgen duidelijkheid over de perceelsgrens, die van belang kan zijn voor het plaatsen van bijvoorbeeld opstallen of bij de verkoop van de woning. Bij ongereguleerde situaties is er vaak geen duidelijkheid over de eigendomssituatie wat dan weer tot discussie en handhavingstrajecten kan leiden.

Door de verkoop van snippergrond (maximaal 75 vierkante meter) krijgen bewoners kans om hun perceel te vergroten, terwijl het de gemeente inkomsten oplevert.


210 euro per m2

De gemeente gaat de uitvoering van het nieuwe beleid, waarin de illegaal in gebruik zijnde grond te koop worden aangeboden aan de gebruikers à 210 euro per vierkante meter, overigens niet zelf doen. Daar is volgens het college geen ambtelijke capaciteit voor.

De gemeente huurt daarvoor een extern gespecialiseerd bureau in, die voor de aanschrijving, communicatie met burgers, (juridische) procedures en (notarieel/administratieve) afhandeling zorgt. Dat kost de gemeente 666.900 euro.

De verwachting is dat zo'n 30 procent van de ‘illegale' grondgebruikers tot aankoop overgaat, wat de gemeente 983.682 euro kan opleveren. Die opbrengst is gebaseerd op verkoop van snippergrond naast alleen koopwoningen (ca. 15.614 m2) en is een prognose. Dat kan dus meer of minder worden.