Hoog tijd voor de terugkeer naar een normaal leven. | Foto: Piet van Kampen
Hoog tijd voor de terugkeer naar een normaal leven. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Rondje dorp ‘Fietsen voor Leven’

n ‘Fietsen is toch super Hollands’

Signaal n Een stoet van tientallen fietsers maakte vorige week vrijdagavond een vriendelijke demonstratietocht door het dorp. Uitgangspunt: een signaal afgeven dat in deze veel te lange durende coronaperiode veel mensen waaronder met name ook jongeren het moeilijk hebben.

Door Piet van Kampen

Het is ook een uiting om aan te geven dat zij tegen de (noodgedwongen) maatregelen van de overheid zijn. De stormbal werd gehesen. De stalen rossen werden beklommen.


Het duurt te lang

Geen storm in een glas water. Het duurt allemaal veel te lang. Er werd in den lande op twaalf plaatsen een zelfde tocht georganiseerd.

Op basis van de inspiratie van gelijksoortige demonstratieve tochten in Liverpool en Berlijn.


Het werkte aanstekelijk bij Maaike van der Plas die het initiatief nam om ook in Katwijk een tochtje te regelen en dit met de gemeente afstemde en groen licht kreeg.

Maaike: ‘Ook de jeugd wordt beperkt. Angst, het missen van de onderlinge gezelligheid, sommigen zijn niet meer zichzelf, studenten worden beperkt in hun studie en er ontstaan steeds meer ruzies en frustraties’. Hoog tijd voor de terugkeer naar een normaal leven.


Ontregeld

Het normale leven is ontregeld. Niet alleen bij ouderen die er vaak beter mee om kunnen gaan maar ook bij de jeugd.

Ook Jessica heeft dit ondervonden. Bij de kinderopvang waar zij werkzaam is worden de lontjes steeds korter.

‘Het is merkbaar maar we moeten met elkaar ons gezond verstand blijven gebruiken’.


Julian (12) was een van de vrijwilligers voor de begeleiding van de tocht en is leerling VWO bij Leeuwenhorst. ‘Ik mis alles, mijn vrienden, het zwemmen en de fitness bij Basic Fit’. Het is een van de duizenden voorbeelden.

Ilse: ‘Ik mis mijn examenjaar van de middelbare school. Ik heb geen angst voor het virus maar hoop dat het alles snel wordt opgelost’.

Wethouder Corien van Starkenburg die namens de gemeente het voortouw nam en voorop in stoet reed was benieuwd naar de verhalen van enkele deelnemers tussen jongeren en ouders. Ook zij ervoer de problematiek en was blij om er niet vanachter de schermen maar in de buitenlucht met enkelen hiervan over van gedachten te kunnen wisselen. ‘Jullie hebben het ook moeilijk in deze samenleving en heb veel begrip voor de problematiek'. ‘Fietsen voor leven'. Voorlopig nog tegen de wind in. In Katwijk waait deze altijd uit de eerste hand maar ooit- en hopelijk zo snel mogelijk- zal deze ook weer voor het hele land uit de goede hoek gaan waaien. Uiteindelijk zijn jong en oud er aan toe.