BPD koopt bouwrecht op Valkenhorst

Het n Rijksvastgoedbedrijf (RVB), eigenaar van het voormalige vliegkamp, gaat grond verkopen aan projectontwikkelaar BPD, die als compensatie daarvoor vergunningen van drie agrarische bedrijven inzet. Die vergunningen zijn bedoeld als compensatie voor de verwachte toename van stikstof door verkeer. Dankzij die zogenoemde salderingsmaatregel ‘kan de ontwikkeling van Valkenhorst door de gemeente Katwijk planologisch mogelijk worden gemaakt’, meldt de het RVB op haar website.


De ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Valkenhorst op het voormalig vliegkamp mag geen negatieve gevolgen hebben voor de stikstofdepositie op de Natura 2000-gebieden, zoals het naastliggende duingebied Berkheide.

Die ontwikkeling van Valkenhorst, waar in de komende twintig jaar 5.600 woningen gebouwd worden, leidt tot toename van verkeer in die nieuwe wijk en in de omgeving daarvan. Om de negatieve effecten door dat verkeer en stifstofdepositie op Natura 2000-gebieden uit te sluiten, moet de stikstofdepositie van de ontwikkeling volledig worden gecompenseerd. Met de aankoop van drie agrarische bedrijven binnen het plangebied Valkenhorst en de daarbij behorende (stal)vergunningen van projectontwikkelaar BPD, gaat het RBV de verwachte stikstofdepositie compenseren. Daarmee komt de weg vrij voor de gemeente Katwijk om de ontwikkeling van de wijk Valkenhorst planologisch mogelijk te maken.


Met de overeenkomst verwerft BPD op haar beurt gronden op Valkenhorst met ontwikkelrechten voor 800 woningen en een gezondheidscentrum.

Het RVB wil met BPD een onderhandse koopovereenkomst afsluiten tegen een marktconforme vergoeding. Het RVB gaat er daarbij van uit dat er geen andere gegadigden zijn die over de benodigde stikstofrechten beschikken om de stikstofdepositie van de ontwikkeling op de rijksgronden in Valkenhorst te compenseren.

De Katwijkse gemeenteraad heeft onlangs ingestemd met een samenwerkingsovereenkomst met BPD. Wat daarin staat, is nog niet openbaar. Alleen Hart Voor Katwijk stemde tegen die overeenkomst.


Boeketdienst

Vooraf n Aanmelden. Deze kerkdienst wordt gehouden op zondag 11 april om 17.00 uur in de Immanuelkerk te Rijnsburg.

Elk jaar vieren we Hemelvaart, Jezus ging terug naar zijn Vader in de hemel. De Bijbel vertelt ons dat Jezus nu hogepriester is in de hemel. Tijdens deze dienst denken we met elkaar na over wat dit eigenlijk betekent. U bent van harte uitgenodigd voor deze dienst, waarin ds. Rozeboom zal voorgaan.

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Gerben van Delft en de dienstleider is Jaap Varkevisser. Tijdens de dienst zal er zoals altijd ook voorbede en dankgebed worden gedaan. Als u een gebedspunt door wilt geven kan dat via WhatsApp naar ds. Rozeboom naar 0613947610. De dienst is ook te volgen via www.kerkdienstgemist.nl