Gebouw 356 op de locatie Valkenburg met beheerders en huurders. | Foto: B. Kijzers.
Gebouw 356 op de locatie Valkenburg met beheerders en huurders. | Foto: B. Kijzers. Foto: Bas Kijzers

Unmanned Valley lanceert subsidieregeling

n Voor doorontwikkeling van veelbelovende innovaties

startups n Om de ontwikkeling van veelbelovende innovaties op het gebied van onbemande technologie, autonome systemen en sensoren te versnellen, lanceert Unmanned Valley – het fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk – een subsidieregeling.


Startups en scale-ups kunnen tot 25.000 euro subsidie aanvragen.

In totaal is er 300.000 euro beschikbaar voor meerdere innovatieprojecten. Een van de voorwaarden voor toekenning van de subsidie is dat de aanvrager zelf 25% van het project cofinanciert. De subsidieregeling is mogelijk gemaakt door de gemeente Katwijk en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).


In tal van sectoren zijn drones en andere sensor-based toepassingen niet meer weg te denken. De industrie ontwikkelt zich razendsnel en de potentie voor Nederland is gigantisch, maar om vol mee te profiteren is het essentieel om snelheid te maken.


Sneller innoveren

“Innovatieve ideeën van jonge bedrijven moeten sneller succesvol praktijk worden, relevant en toepasbaar zijn, en daarmee waarde creëren”, stelt Theo de Vries, programmamanager van Unmanned Valley. “Met deze regeling willen wij de innovatiekracht van startups en scale-ups meer benutten en sensor-based innovatie versnellen, en daarmee ook het vestigingsklimaat op Unmanned Valley nog aantrekkelijker maken en nieuwe hightech werkgelegenheid in de regio creëren.” “Bedrijven moeten aantonen dat de doorontwikkeling die zij voor ogen hebben uitvoerbaar en haalbaar is en welke concrete rendementen te verwachten zijn. Dat betekent dat de beoordeling van het projectplan zwaar weegt. Maar wanneer de aanvraag past binnen de gestelde de gestelde voorwaarden rondom innovatiekracht, werkgelegenheidscreatie en versterking van het vestigingsklimaat, verlicht deze regeling de financieringsbehoefte van startups en scale-ups en schept het voor hen ruimte om te kunnen innoveren en groeien.”


Andere stimuleringsregelingen

In samenhang met andere initiatieven draagt de subsidieregeling bij aan de versterking en vernieuwing van de economie in zijn algemeenheid, de bredere Nederlandse aerospace-industrie en de drone- en sensor-based sector in het bijzonder.


Kritiek op warmtepijp uit Rotterdam

n Extra vergadering nodig om nog meer debat te voeren

vraagtekens n 474.838 euro investeren in een programma-organisatie met zes gemeenten in de regio om aan Gasunie te laten zien dat Katwijk voornemens is mee te werken aan een warmtenet uit Rotterdam met restwarmte uit de haven daar. Wethouder Jacco Knape had vorige week een flinke kluif om de gemeenteraadsleden uit te leggen waarom dat nodig is. Alle fracties hadden nog de nodige vraagtekens over het voorstel.

Door Marc Wonnink

Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude werken toe naar een hoog temperatuur warmtenet met restwarmte uit Rotterdam; de restwarmteleiding WarmtelinQ+.


Gasunie - die de leiding aan zou moeten leggen - wil van de gemeenten weten hoe serieus ze zijn om hier in te investeren. Dat kan volgens wethouder Knape alleen maar door de oprichting van een samenwerkingsverband met de vijf andere gemeenten. De programma-organisatie kost maximaal twee miljoen euro. Voor 1 augustus wordt dan besloten hoe het geld ingezet gaat worden; denk aan pakken van regierol, experts inzetten, voorlopig ontwerp maken.

De gemeenteraad is niet zo happig op de manier waarop het voorstel is opgesteld. De partijen voelen er niet heel veel voor om geld uit te geven aan een samenwerkingsverband zonder een concreet plan hoe dat geld besteed gaat worden.

De wethouder probeert wel de zorgen weg te nemen, maar had daar niet genoeg tijd voor.

Er komt een extra vergadering om nog meer debat te voeren. Daarin worden ook moties en amendementen besproken. DURF en KiesKatwijk willen het voorstel aanpassen of van tafel geven. Jaap Haasnoot, KiesKatwijk: ‘Het voorstel is afgebrand, de wethouder gaat gewoon door. Dit kan niet waar zijn.’


Fel debat

Oppositiepartijen waren fel in het debat. ‘We zijn als DURF kritisch op de energietransitie; onduidelijke samenwerking, onjuiste financiële dekking. Dit agendapunt is een combinatie van alles. Het is absurd te noemen dat we een half miljoen euro gaan investeren terwijl er nog geen zicht is op de plannen. Het is onacceptabel.'

Nelly Smits van Fractie Smits begrijpt niet helemaal waar de urgentie vandaan komt. ‘Waarom krijgen we niet eerst commitment van alle zes gemeenten. Dan is er meer duidelijk.'

Hart voor Katwijk: ‘We zijn voor verduurzaming als partijen, maar we hebben nu te weinig informatie om een besluit te nemen.'

Andere partijen sloten zich daar in meer of mindere mate bij aan.


Veel vragen

Ook de coalitiepartijen hebben nog veel vragen. De SGP vroeg aan de eigen wethouder om meer duidelijkheid over waar het geld naartoe gaat. Coalitiegenoot CDA merkte op de ook de griffie een opmerking gemaakt heeft over de dekking. De partij zelf is kritisch over de kaders. ‘Die zijn niet voldoende concreet.' ChristenUnie: ‘Het zijn erg algemene kaders waarin het college mandaat neemt.'