Opgedroogd

Het kan u niet zijn ontgaan. De woningmarkt is compleet oververhit en ook hier in Rijnsburg is het aanbod koopwoningen bijna tot nul gedaald. Makelaars zijn naarstig op zoek naar nieuw aanbod, maar het is er niet. De woningmarkt raakt opgedroogd. Huizenbezitters willen eerst zeker zijn van een nieuwe woning voordat ze hun huidige woning te koop aanbieden. Een vicieuze cirkel die alleen doorbroken kan worden door nieuwbouw, veel nieuwbouw. Maar nieuwbouw is een zeer complexe materie geworden gebonden aan een ingewikkelde regelwetgeving.


En voor wie bouw je? Steeds meer groepen eisen eigen woonruimte op. Woningen worden ook steeds vaker aangekocht om te verhuren voor toeristen. Daarnaast uit de markt gehaald om aan eigen inwoners te worden verhuurd tegen absurde huren, een kwalijke ontwikkeling. Aan de randen van ons dorp heeft inmiddels gelukkig nieuwbouw plaatsgevonden, fantastische woningen, helaas echter uitsluitend bestemd voor mensen met een goed gevulde portemonnee.

Wethouder Gerard Mostert jr. publiceerde onlangs een kaartje met nieuwbouwprojecten, op de huurwoningen van Dunavie na worden die grotendeels helaas pas over enkele jaren opgeleverd. Het kaartje was overigens ook niet compleet, de nieuwbouw Frederiksoord-Zuid en de invulling van de hoek Waterboslaan/Valkenburgweg ontbrak. Onze gemeente heeft de huidige situatie overigens zelf veroorzaakt. Diverse nieuwbouwplannen werden de afgelopen jaren gepresenteerd, er werd alleen nooit echt met bouwen begonnen en niemand die daar een punt van maakte. Dunavie liet daarnaast in Katwijk flats slopen zonder dat er een nieuwbouwplan was. De braakliggende grond schreeuwt om invulling maar dat kan nog wel een tijdje duren. Onbegrijpelijk. Er zouden veel strengere regels moeten komen. Wellicht is het een idee om projectontwikkelaars een jaar de kans te geven om een bouwproject op te starten. Doet hij dat niet, vervalt de vergunning. Ja, alleen nieuwbouw brengt de markt weer in beweging.

Een prachtige foto sierde vorige week de kranten. Hartje Rijnsburg onthulde burgemeester Visser nieuwe straatnaambordjes o.a. aan de Johannes Poststraat. Een verzetsheld en door een korte tekst onder het straatnaambord kan niemand dat nu meer ontgaan. Op de achtergrond was het Bevrijdingsmonument van Joop van Egmond zichtbaar. Het staat namelijk in een parkje direct gelegen naast de straat. In mijn vorige column meldde ik u dat dit monument al maanden in het donker stond en daar was ik flink van geschrokken. Op het gemeentehuis zo vermoed ik nu ook want nog geen week na mijn melding werden         er nieuwe spots geplaatst. Wat een simpele column al niet te weeg kan brengen.

Reageren?
uicatcher@gmail.com