Afbeelding
Foto: pr

Bibliotheek blijft nog dicht

Afhaal n en inleverservice gaat door. Nu de winkels weer, zonder afspraak vooraf, bezocht kunnen worden, vragen veel mensen wanneer het mogelijk is om zelf boeken uit te komen zoeken in de bibliotheek. Helaas kan dat dus nog niet. De vestigingen van Bibliotheek Katwijk zijn nog steeds gesloten vanwege de coronamaatregelen. Wanneer de bibliotheek weer open mag, is nog onbekend. De bibliotheek en/of de gemeente kunnen dit niet zelf beslissen: het openingsplan van de landelijke overheid is hierin leidend.


Herdenking Tweede Wereldoorlog bij het V-Monument

Theater n hangaar. Vorige week donderdag zijn de leerlingen van groep 8 van obs de Dubbelburg uit Valkenburg, naar het V-Monument geweest om daar stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog.

Het V- Monument staat in de foyer van de Theaterhangaar op het voormalig Vliegkamp Valkenburg, en is het Adoptie Monument van deze leerlingen. In het V-Monument zijn verschillende voorwerpen verzameld die geschonken zijn door mensen die hun verhaal achter het voorwerp over de Tweede Wereldoorlog, wilden delen.

Toen in 2018 het V-Monument onthuld werd, was dat mede door leerlingen van obs de Dubbelburg. Alle genodigden kregen een herinneringsboek uitgereikt. Het V-Monument en de uitgave van dit boek, was op initiatief van Soldaat van Oranje - De Musical. Door op eigen wijze steeds een aantal voorwerpen te memoreren, gaan de verhalen er achter, meer leven voor de leerlingen.


Dit gedicht, dat gaat over de helm die geschonken is door Karel Rintjema, is gemaakt door Bastiaan Zuidema:


Een Nederlandse helm gevonden na de oorlog, roestig met veel deuken en kraken

wat zou er zijn gebeurd met de soldaat die hem heeft gedragen?

Wat er ook was gebeurd ze hebben het goed gedaan, het leger kon de Duitsers aan.

De Tweede Wereldoorlog dat was een droevige tijd.

Het is nou eenmaal gebeurd, we werden gelukkig ook bevrijd.

Wat is er gebeurd met de soldaat misschien geraakt door een granaat,

of bekogeld door een Duitser, zo erg, dood door een kogel.

Wie weet is hij gereïncarneerd in een mooie vogel.

| Foto: pr.