Aanleg dubbel wilgenscherm met geluid reducerende kern| Foto: Vincent Basler.
Aanleg dubbel wilgenscherm met geluid reducerende kern| Foto: Vincent Basler. Foto: Fotografie: Vincent Basler

Tijdelijke wand van wilgentakken bij De Dubbelburg

scherm n Aan het eind van de week is hij klaar, de nieuwe wand van gevlochten wilgentakken naast O.B.S. De Dubbelburg, locatie Valkenhorst. De wand, van circa 30 meter lang en 2 meter hoog, schermt straks 3 leslokalen af van de tijdelijke N206 en de werkzaamheden aan de nieuwe N206 ir. G. Tjalmaweg.

De wand bestaat uit een dubbel wilgenscherm, met ertussen een harde kern van betonplex om geluid afkomstig van de tijdelijke N206 en de bouwwerkzaamheden te reduceren. De takken in de wand zijn gedeeltelijk hergebruikt; een deel van de takken is afkomstig van de knotwilgen in de parkstrook. Het scherm komt op ongeveer 5 meter uit de gevel van de school te staan en omsluit daardoor een groene patio naast de school. Via een deur met slot heeft de school toegang tot deze patio. De wand is tijdelijk en wordt aan het einde van het project weer verwijderd, als de tijdelijke N206 weer wordt opgeheven en dus de werkzaamheden aan de verdiepte ligging zijn afgerond.


natuurlijke uitstraling

Henk Lardée, directeur van de basisschool, is blij met de wand: “Door de wilgentakken heeft de wand een natuurlijke uitstraling, die ook nog eens extra geluid reduceert. Samen met de kinderen gaan we van de patio die nu is ontstaan, een mooie binnentuin en picknickplek maken.”

De tijdelijke wand is onderdeel van het pakket aan aanvullende hinderbeperkende maatregelen, dat door de provincie Zuid-Holland wordt toegepast. In dit pakket zijn voor de basisschool meer maatregelen voorzien. Zo worden er drie tijdelijke lokalen gebouwd bij locatie Duyfrak, ter ontlasting van locatie Valkenhorst, en krijgt locatie Valkenhorst een ventilatiesysteem.


Boskalis treft diverse hinderbeperkende maatregelen om geluidshinder van de tijdelijke weg te beperken. Zo wordt de verkeerssnelheid van 80 km/u naar 50 km/u verlaagd, komen er geluidschermen langs de dorpszijde van de tijdelijke N206 en wordt de tijdelijke N206 voorzien van stil asfalt.


Gemeente wijst eerste buurten aan voor warmtetransitie

duurzaam n De gemeente Katwijk heeft zeven wijken aangewezen die de komende jaren als eerste van het gas af zouden kunnen. Voor 2030 moeten vijfduizend woningen in de gemeente van het gas zijn afgesloten en verwarmd worden met duurzame alternatieven. Dat staat in de gemeentelijke warmtevisie.

Door: Marc Wonnink

Wethouder Jacco Knape is verantwoordelijk voor de komende energietransitie. 'We moeten op een andere manier omgaan met warmtebronnen. Voor mij is een belangrijke motivatie de CO2-uitstoot te verminderen en de aarde te bewaren voor de toekomstige generatie.'

Nationaal is afgesproken om tot 2030 1,5 miljoen huizen te verduurzamen. In Katwijk vertaalt zich dat naar vijfduizend woningen.


kosten

De kosten voor de hele warmtetransitie zijn alleen globaal in te schatten en bedragen voor heel Katwijk ongeveer 1 tot 1,2 miljard euro. Dit zijn alle investeringen die tot 2050 door inwoners, bedrijven en energie- en netwerkbedrijven moeten worden gemaakt.

Concreter heeft Katwijk miljoenen nodig van het Rijk om überhaupt te beginnen aan het verduurzamen van wijken. Voor Katwijk zou dit betekenen een uitkering van ruim 1 miljoen in 2022 oplopend naar ruim 1,5 miljoen in 2024 voor alleen de warmtetransitie.

De wethouder verzekert dat het voor iedereen betaalbaar moet zijn. 'Als de miljoenen niet komen, gaan we het niet doen.' In het document staat: 'De lokale warmtetransitie is betaalbaar, duurzaam, betrouwbaar en toekomstbestendig' En verder: 'Een groot deel van de bewoners heeft niet het geld op de plank liggen om grote investeringen te doen in hun woning. Er moet worden nagedacht hoe de transitie betaalbaar kan worden gemaakt voor iedereen. Dit vraagt om besluitvorming en ondersteuning op nationaal niveau.' Op nationaal niveau moeten miljarden loskomen om gemeenten te ondersteunen de plannen uit te voeren. Overigens is ook dat natuurlijk belastinggeld. Knape: 'We moeten er eerlijk over zijn, het kan niet gratis'.


Zeven wijken

De gemeente heeft in de Warmtevisie zeven wijken aangewezen die op dit moment het meest kansrijk zijn om van het aardgas af te gaan. Op de warmtevisie kan nu iedereen commentaar geven, voordat de gemeenteraad in het najaar over het document beslist. Daarna wordt de buurt intensief betrokken bij de weg naar een gasvrije toekomst.

Overigens kan nu nog niemand gedwongen worden de gaskraan dicht te laten draaien, dat is per wet niet geregeld. 'Er is ook nog nader onderzoek nodig, dat gaan we samen doen met bewoners, woningcorporaties, Liander etc. We gaan ook kijken naar welke initiatieven er al zijn en wat het draagvlak is. Pas als we verder zijn, gaan we definitief beslissen.'

Wanneer een woning minimaal energielabel B heeft is het volgens de gemeente zeer gunstig om over te stappen op een all-electric warmtepomp. Maar, als de gehele gebouwde omgeving overschakelt op een all-electric warmtepomp, leidt dat tot bijna een verdubbeling van de elektriciteitsvraag ten opzichte van nu. Daarom is het beter om zoveel mogelijk in te zetten op warmtenetten en all-electric vooral toe te passen als een collectief warmtenet geen reële mogelijkheid is.

Dat is het geval in Rijnsoever-Noord in Katwijk Noord; ’t Duyfrak in Valkenburg; Zuid-West en Zeehospitium in Katwijk aan Zee; en De Horn in Rijnsburg.

Vragenuur

Op woensdagavond 12 mei, van 19.30 tot 20.30 uur, organiseert de gemeente een vragenuur op facebook. Hier kunnen vragen worden gesteld over de warmtevisie, de verkenningsbuurten en mogelijkheden op het gebied van aardgasvrij wonen.

Als de coronamaatregelen dat toelaten, gaat de gemeente in juni en juli in gesprek met bewoners uit de verkenningsbuurten.