Marijke, Heleen, Willeke en Carlien zijn druk bezig met het laden van de container. | Foto: CvdS.
Marijke, Heleen, Willeke en Carlien zijn druk bezig met het laden van de container. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Derde container hulpgoederen onderweg naar Ghana

n Verbeteren van verloskundige hulp is doel van Stichting Labour Ward

transport n De vriendinnen Willeke Plug, Marijke en Heleen Hoek en Carlien van Beelen geven elkaar een high five. Het is gelukt. De container zit vol met hulpgoederen en gaat onderweg per schip naar Ghana.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Het werk van Stichting Labour Ward is begonnen in 2015. Marijke en Heleen Hoek hebben zelf de nood in een ziekenhuis in Ghana gezien. Met name ook de verloskundige zorg. Bedden en apparatuur van 30 jaar oud, om maar iets te noemen.


Doorzetten

Eenmaal terug in Katwijk ontstond het idee om daadwerkelijk hulp te gaan brengen. Zo werd Stichting Labour Ward CHT in het leven geroepen. ‘Onze stichting heeft als doel het verbeteren van de verloskundige zorg in Central Hospital, in Tamele in Ghana’, legt Marijke in het kort uit. ‘Mensen zeiden tegen ons ‘Dat gaat je nooit lukken een container naar Afrika brengen’, herinnert Marijke zich nog goed. ‘Het is ons wel gelukt en deze week is dus de derde container gevuld’, vertelt ze blij. Ook vriendinnen Willeke Plug en Carlien van Beelen zetten zich voor de stichting in.


Als alles volgens ‘corona’ plan lukt, vertrekken Heleen en haar zus Nelly in juni naar Ghana om daar de inhoud van de container bij een tweetal ziekenhuizen te bezorgen. ‘Van het begin van het inzamelen van de hulpgoederen, tot het bezorgen van de spullen in de hospitals zijn wij er zelf bij. We weten dus zeker dat de spullen goed terecht komen’, vertelt Marijke.


dankbaar

In de container die nu onderweg is zit vooral weer veel ziekenhuis materiaal, zoals twee couveuses, een operatie tafel, bloeddrukmeters, ziekenhuisbedden en matrassen. Maar ook voedsel en verzorgingsproducten zoals pasta, pindakaas, zonnebloem olie, thee, stroopwafels, tomatenpuree, spaghetti, tandpasta, zeep, luiers, schoonmaakmiddelen, vuilniszakken voor het ziekenhuis, wasmiddel …en nog veel meer. Marijke: ‘We zijn blij met de opslagruimte bij familie de Mooij aan de Noordwijkerweg in Rijnsburg. Ook heel blij zijn we met iedereen die ons altijd weer spullen weet te geven en ons financieel ondersteunen. Want de kosten van een container transport hulpgoederen is ongeveer 6000 euro.’


Meer informatie over deze stichting zie ook www.labourwardcht.nl of kijk op de Facebookpagina. Financieel kunt u hen ondersteunen via NL 17 RABO 0304890731 t.n.v. Stichting Labourwourd.


Circulair bouwen op Valkenhorst geen eis

Vervolg n van voorpagina. Op het voormalig vliegkamp Valkenburg worden de komende jaren 5.600 woningen, 20 hectare bedrijventerrein en ruimte voor groen en recreatie gerealiseerd.

De raad stemde vorige week woensdag ook in met een samenwerkingsovereenkomst met BPD, eigenaar van grond bij de N206, voor de ontwikkeling van Valkenhorst.


Dat besluit zou achter gesloten deuren worden genomen, maar omdat er geen debat zou zijn, werd er in openbaarheid besloten. Waarbij alleen Hart Voor Katwijk tegen stemde.

Een andere motie van KK en D66 redde het niet. In die motie wordt het college verzocht om in het ontwerpbestemmingsplan Valkenhorst ‘de eis van circulair bouwen op te nemen, tenzij belemmeringen van technische aard dit onmogelijk maken’.

Hart Voor Katwijk, Fractie Smits en PvdA steunden de motie, maar dat was niet voldoende.


De tegenstemmers stellen, dat betaalbaarheid voor circulair bouwen gaat.

‘Circulair bouwen is goed, maar betaalbaarheid is het belangrijkste. Als we circulair gaan verplichten, wordt betaalbaarheid moeilijk’, verwoordde René Slootweg van GemeenteBelangen de mening van ook andere partijen.


‘Jullie zijn wel voor circulair bouwen maar tegen de motie. Dat is amusant', concludeerde Jaap Haasnoot van KK.



Circulair bouwen is goed, maar betaalbaarheid is het belangrijkste