Bouwen en wonen Valkenhorst

Wethouder n Gerard Mostert liet donderdagavond doorschemeren de ontwikkelingen in Den Haag op de voet te volgen en zodra er een mogelijkheid ontstaat om de woningbouw op Valkenburg te verbeteren, hij dat niet nalaat.

De wethouder zei dat in een gemeenteraadscommissie die bijeen was gekomen om te praten over Valkenhorst, het nieuwbouwproject op voormalig vliegkamp Valkenburg. Dat gebeurde deels openbaar en deels gesloten.

De bedoeling was in eerste instantie om daar maximaal 5.000 woningen te bouwen. Omdat de gemeente Katwijk meer betaalbare woningen voor de middeninkomens wilde, worden dat er 5.600.


Dossiertijger

Raadslid Jaap Haasnoot van KiesKatwijk - dossiertijger in deze - kwam met twee moties op de proppen. In een van de moties staat dat de gemeente maar een communicatiecampagne op moet stellen om het Rijk te bewegen in te stemmen met 5.000 woningen.


Haasnoot kon in de gemeenteraad niet op bijval rekenen. ‘Een gepasseerd station’, schetste het CDA. ‘Niet realistisch en onverstandig’, reageert coalitiegenoot ChristenUnie. ‘Het is onzinnig en riskant.’

Haasnoot kon van de wethouder wel enige bijval krijgen. ‘We denken er over na om over te gaan tot een charmeoffensief. Maar, we moeten goed oppassen dat we onszelf niet in de vingers snijden.'

Daarmee bedoelt de wethouder dat als eventuele nieuwe onderhandelingen verkeerd uitpakken, Katwijk met nog meer dan 5.600 woningen opgescheept zit.


Lockdown centraal in jeugddienst

Kerk n Zondag 25 april is er weer een jeugddienst in de Hervormde kerk te Valkenburg, aanvang 10.00 uur.

De dienst is ook live te volgen via internet. Het thema van de dienst is ‘lockdown’. Een onderwerp van deze tijd, of toch niet? De heer Karstens zal hier over spreken. De muzikale medewerking zal worden verleend door About Three, een bekend drietal uit deze regio. Het belooft weer een mooie dienst te worden. De jeugddienstcommissie hoopt velen online te ontmoeten.


Vliegkamp niet zomaar open

veilig n Het is niet zonder meer mogelijk om vliegkamp Valkenburg open te stellen voor publiek. In een vergadering over de stedenbouwkundig raamwerk heeft wethouder Gerard Mostert de toezegging gedaan om te bekijken of het mogelijk is het vliegkamp open te stellen voor inwoners.

Het terrein van het voormalig vliegkamp Valkenburg is momenteel omheind, beveiligd en beperkt toegankelijk. Het beheer van en toezicht op het ruim 300 hectare grote gebied is een taak die het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) uitvoert.


Bouwverkeer

Verschillende werkzaamheden vinden op het terrein plaats zoals de renovaties van de voormalige marinewerkplaatsen in het hangaargebied, de archeologische opgravingen en de werkzaamheden aan de N206 voor de voorbereiding van de woningbouw. Daardoor is er regelmatig bouwverkeer, verplaatsingen van grondtransporten en zijn (landbouw)machines aan het werk.

Dat alles gebeurt in afstemming met de diverse flora en fauna waar het Rijksvastgoedbedrijf zo min mogelijk verstoring in wil veroorzaken.

Denk hierbij aan vleermuizenkolonies, roofvogelnesten en paddenpoelen. Momenteel loopt er een kudde van 100 schapen op het terrein als natuurlijke grasmaaiers. Het openstellen van zo'n omvangrijk gebied is daarom niet zonder meer mogelijk. Beveiliging is ook nodig, omdat het RVB te maken heeft met vandalisme en ongewenste bezoekers. Incidenteel bezoek van groepen met een specifiek doel wordt altijd afgewogen.