Afbeelding
Foto: pr

Vol verbazing

zingen n Als ik ’s ochtends mijn rondje loop om met een frisse neus de dag aan te kunnen, ben ik in deze tijd vol verbazing.

De meerkoet – dat schitterende zwarte duikbootje met witte bef – vindt in het kanaal bijzondere plaatsen om een nest te bouwen. Eén in een autoband die een bootbezitter daar opgehangen heeft en een ander onder een klein steigertje. Het is de tijd dat nesten gebouwd worden door al wat vliegt. De merel bij ons huis zingt erbij dat het een lieve lust is, ik vraag me af hoe hij dat urenlang vol kan houden zonder een keelpastille! Misschien dat vette wormen de keel goed smeren?


Een rondje fietsen door de polder achter camping Koningshof is ook een heerlijkheid in deze dagen. De velden met werkelijk heerlijk geurende hyacinten maken me helemaal blij. En dan bestormt een leeuwerik de hemel met een explosie aan klanken. Probeer dat maar eens: sporten en zingen tegelijk! De weidevogels waaronder kievit en grutto roepen en buitelen door de lucht en tientallen hazen tonen er hun verliefdheid aan elkaar. Vol verbazing neem ik dat alles waar. Rijnsburg: bloemendorp met heerlijke muziek.

Voordat ik mijn hierboven genoemd rondje loop zijn er al veel mensen op pad gegaan. Er is mij verteld dat voor ons huis (‘Plexat’ geheten) op één dag dertienduizend auto’s voorbijkomen en die beginnen op tijd te rijden. Al die hardwerkende mensen brengen groente en bloemen ‘all over the world’ met een aanpak die verbazingwekkend is. En ze houden van muziek. Afgelopen zaterdag haalde ik vis bij de Floraband: muzikaal talent met een visje. Koren en combo’s zijn er hier naar hartenlust. Musiceren en zingen brengen kleur en geur in het leven. Zingen is goed voor het hart en voor nog veel meer. Zingen is twee keer bidden – een inzicht niet uit de wiskunde maar uit een intieme ervaring die vrede geeft in het hart. Kortom: vergeet niet te zingen en geef toon aan de verbazing.


Met vriendelijke groet,


ds. Piet,
Reageren? T 06 13947610.


Koningsdag voor kinderen

Programma n Elk jaar krijgen de kinderen een heerlijke bak met snoep uitgereikt door de Oranje Vereniging.

Vorige week heeft het bestuur samen met enkele vrijwilligers 1800 snoepbakken klaargemaakt. Op bloemveiling FloraHolland werd alles ingepakt. RTV Katwijk kwam daar filmen.


In het tv-programma dat op Koningsdag wordt uitgezonden kunt u zien hoe dat in zijn werk gaat. Het is altijd een hele organisatie, waarbij 1 kink in de kabel, alles op kan houden. Gelukkig gaat het elk jaar goed en wordt er hard gewerkt, terwijl er ook plezier wordt gemaakt.


speurtocht

Morgen, vrijdagochtend 23 april, zal een deel van het bestuur samen met een vrijwilliger alle traktaties op de Rijnsburgse scholen en kinderdagverblijven gaan brengen. U kunt hen zien rijden in een auto met een volgeladen aanhangwagen. Want 1800 snoepbakken vervoer je niet zo 1, 2, 3. Alle kinderen kunnen die dag hun traktatie mee naar huis krijgen. In het bakje zit behalve de traktatie ook een Win-bon. Op deze bon staat een code die in te voeren is (voor 27 april) op de website van Oranje Vereniging Rijnsburg. Wie weet wint uw kind wel een van de vele prijzen. Deze kunnen op Koningsdag worden opgehaald.

Naast de traktatie die de kinderen mee krijgen, zal er ook voor elk kind een speurtocht zijn. Van 24 april tot en met 16 mei kunnen kinderen alleen of samen met vriendjes en vriendinnen of misschien wel met het hele gezin of opa en oma op pad. Op verkenning in Rijnsburg, op zoek naar de foto’s die op het vel zijn afgedrukt. In de omgeving van de foto is een letter te vinden, die ingevuld moet worden op de juiste plek. Zo ontstaat er een zin. Ook nu is er weer een prijs te winnen. Sommige foto’s zijn heel herkenbaar, anderen zijn wat moeilijker te vinden. Op Facebook en Instagram zullen de foto’s ook voorbij komen, daar kunt u om een hint vragen.
Omdat de speurtocht ook tijdens de mei vakantie te lopen is, kunt u de tijd nemen voor deze wandeling. Het hoeft namelijk niet op één dag allemaal te gebeuren. Het kan ook verspreid worden over een langere periode.


Oranje Vereniging Rijnsburg hoopt met haar programma iedereen in beweging te krijgen. Want behalve de speurtocht voor kinderen of het hele gezin bieden zij ook een wandeltocht aan en zelfs diverse fietstochten. Deze zijn te vinden op de website voor de prijs van € 2,50 per stuk. Ook de speurtocht en zelfs een kleurplaat zijn te vinden op de website.

Het volledige programma ook op www.ovrijnsburg.nl te vinden.
| Foto: pr.