Afbeelding
Foto: pr

Oranjekoek met anijs en amandelspijs

Ine n Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Oranjekoek is een typisch Friese lekkernij. Heel aromatisch omdat het heerlijk op smaak gebracht wordt met anijs, met een tussenlaag van amandelspijs een echte traktatie!

De oranjekoek dankt zijn naam aan de sinaasappelschil die in de koek is meegebakken. Ik heb de koek als plaatkoek gebakken in een vierkante vorm; als je die niet hebt kan je hier ook een ronde springvorm voor gebruiken.


Benodigdheden

Vierkanten bak ring 20 x 20cm, of een springvorm, 20cm, bakpapier.


Deeg: 200 gram tarwebloem, 1 eetlepel maïzena, 1 theelepel bakpoeder, 75 gram koude boter (en wat extra om in te vetten), 100 gram suiker, 1 theelepel anijszaad, 2 theelepels gemalen anijszaad, 1 sinaasappel, rasp, 1 ei en 2 eetlepels water.


Amandelspijs: 150 gram blanke amandelen, 150 gram suiker, 1 ei, eventueel 1 extra, 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil.


Glazuur: 200 gram poedersuiker, 1 à 2 eetl water en oranje kleurstof.


Werkwijze: Kneed de ingrediënten voor het deeg door elkaar tot een samenhangend deeg. Dek het af met plasticfolie en leg het een uurtje in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor naar 180 graden.


In een hakmolentje maal je de amandelen en suiker fijn, of iets grover als je dat lekker vindt in je amandelspijs.

Voeg de sinaasappelschil en het ei toe aan de noten en maal tot een mooie sappige spijs, voeg eventueel een half eitje toe als het mengsel nog te droog is. Wanneer je amandelspijs laat rijpen in de koelkast zal de smaak veel intenser worden, alle reden om de spijs een of twee dagen van tevoren te maken.


Vet de bakvorm in met boter, en bekleed de onderkant met bakpapier. Zo haal je de koek straks makkelijk uit de vorm.

Bedek de bodem van de vorm met twee derde van het deeg en duw mooi plat, verdeel hierop de spijs en dek af met de rest van het deeg. Ik vind het handig om het deeg uit te rollen met een deegroller om gelijke laagjes te krijgen.

Bak de oranjekoek in 30 minuten goudbruin en gaar, laat de koek volledig afkoelen.


Maak het glazuur door de ingrediënten door elkaar te roeren tot een glad papje, giet het over de koek voordat deze uit de bakvorm gehaald wordt. Laat het glazuur uitharden, eventueel door het een half uurtje in een oven van 50 graden te zetten.

Snijd de koek in 9 vierkanten blokjes, en geef ieder blokje een toefje slagroom én een partje mandarijn. Geniet!


Fijne Koningsdag, liefs Ine

INE bakt (bruids)taart op bestelling.

Op 1 juni komt haar eerste boek ‘Bakken met INE' uit.

Neem een kijkje op haar website www.inepaauw.nl voor meer informatie en pre-order het boek.

Instagram: inepaauw

Facebook: By INE Passie en Ambacht

Afbeelding