Lezers schrijven

Ingezonden n Uicatcher in zijn column in de Rijnsburger van 1 april over de nieuwbouw en herinrichting van het Spinozahuis natuurlijk helemaal gelijk.

De nieuwe entree en herinrichting van het Spinozahuis is als bussiness-case hopeloos. Met een entreeprijs van €5,- en 7.500 bezoekers per jaar is het zonder bijdragen van culturele fondsen, overheden, bedrijven en particulieren onmogelijk om een financieel sluitende begroting te krijgen.
Maar moet in dit geval de logica van markt en geld beslissend zijn?


We hebben het hier over Spinoza; één van de grootste West Europese filosofen.


Een man die, in wat nu het Spinozahuis heet, zijn gedachtegoed ontwikkelde waarmee hij de basis legde voor de Verlichting. Een gedachtegoed dat nog steeds actueel is met thema’s als het gebruik van de Rede, de vrijheid van meningsuiting, de democratische rechtsstaat en de verhouding tussen kerk en staat.


Wat zou onze omgeving er armetierig bij staan wanneer we alles wat zichzelf niet terugverdient achterwege zouden laten! Geen parken, geen bloemen, geen bomen in de straat, geen musea, geen cultuur, geen bibliotheek, geen zorg voor de zwakken! Een mens leeft niet van brood alleen.


Een nieuwe entree en herinrichting is misschien in euro’s onrendabel. In cultureel en sociaal opzicht echter, is het alleszins gerechtvaardigd dit erfgoed van wereldbetekenis in steen en in denken, voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Rijnsburg heeft met het Spinozahuis iets om trots op te zijn. Laten we dat ook uitdragen.



Annemarie van Harten,
Lenie den Heijer
en Aart Dijkzeul


Vrijwilligers Museum                 Het Spinozahuis.

10 april 2021