Anticonceptie in basispakket


In 2011 is de anticonceptie uit het basispakket gegaan. Alleen voor vrouwen onder de 18 jaar worden de kosten nog vergoed.

Voor vrouwen onder de 21 jaar ook wel, maar dan gaat wel ten koste van het eigen risico. Hier lijkt echter een verandering in te komen.

Een meerderheid van de tweede kamer is voor het terug halen van de anticoneptie in het basispakket.

De anticonceptiepil is de meest gebruikte methode. Er is een grote keuze aan verschillende soorten anticonceptiepillen.

De meest gebruikte pil is de combinatiepil. Deze pil bevat 2 verschillende soorten hormonen, namelijk een progestageen en een oestrogeen. Gedurende 3 weken wordt er elke dat 1 pil geslikt, gevolgd door een stopweek waarin de menstruatie plaatsvindt.

De anticonceptiepil is heel betrouwbaar, maar niet voor 100%. Het gebeurt weleens dat een vrouw die de pil gebruikt zwanger wordt.

De pil kan vooral onbetrouwbaar worden als er sprake is van diarree of als er bepaalde soorten medicijnen, zoals antibiotica, gebruikt worden.

Een andere mogelijkheid is de prikpil. Deze injectie beschermt gedurende 3 maanden. Het nadeel van deze methode is dat het een halfjaar tot een jaar kan duren voordat de vruchtbaarheid terugkomt als u de injecties niet meer krijgt.

Wist u dat u de pil en andere anticonceptiemiddelen ook zonder recept kunt ophalen bij Apotheek Rijnsburg?

Na het eerste recept kunt u anticonceptiva voor maximaal een jaar zonder recept ophalen. Herhaalmedicatie kunt u ook bestellen met de app medgemak.

Heeft u nog vragen? Bel ons gerust. U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.