Wat als

‘He Louis, heb je nog iets van het hotel gehoord voor onze zomervakantie?’

‘Ja en ik weet zeker dat ik het tegen je heb gezegd. Die mevrouw van het hotel heeft gebeld en bevestigd dat alles is geregeld en onze kamer aan de zeezijde is gesitueerd.’ Louis kijkt mij aan en ik zeg hem dat ik me daar niets van kan herinneren. We kunnen allebei koppig zijn en gaan voor ons gelijk. Dus deze discussie ontaard in een kleine scheldpartij over en weer. We praten ontzettend langs elkaar heen. Tot Louis zijn telefoon laat zien en zegt: ‘Kijk, hier is het mailtje met de bevestiging’. Ik kijk, maar ben nog niet overtuigd en zeg hem: ‘Maar jij zegt net dat je door haar bent gebeld’. ‘Ja, dat ben ik ook en ik heb een bevestiging per mail ontvangen. Jeetje Truus, maak er niet zo een punt van.’ Ik kijk hem aan en schiet in de lach…Tja waar gaat dit eigenlijk over. Als het allemaal meezit gaan we van de zomer lekker naar Zeeland op vakantie.


Het overkomt iedereen toch wel eens dat je je iets niet meer kan herinneren. Ik heb het natuurlijk over premier Mark Rutte en de uitgelekte notitie over een bespreking van een kamerlid die wellicht een ‘andere functie’ is voorbehouden. Heel Nederland heeft vorige week de soap gevolgd of er over gelezen-gehoord. Natuurlijk is het vreemd dat zowel Mark Rutte als de twee verkenners zich hier niets van kunnen herinneren. En vol blijven houden. Maar het staat zwart op wit…. Gaat er dan ergens niet een heel klein lampje branden. Van o ja, daar hebben we het inderdaad even over gehad. Nee, niets van dit alles, zo blijkt na een heel lang debat in de Tweede Kamer. De soap rond de formatie wordt deze week vervolgd. Geen scenario schrijver kan het script van te voren bedenken. Welk nieuws zal er deze week weer opduiken… Het politieke spel wordt verder gespeeld. Vertrouwelijke gesprekken zullen vast weer uitkomen. Veel mensen hebben een mening hierover die zij op social media of in talkshows uiten. Vaak ongenuanceerd. Dat mag allemaal. Alleen als je als demissionair minister tijdens een bespreking te horen krijgt dat je mogelijk besmet bent met het coronavirus en gehaast met al je paperassen vertrekt, kan dit je heel duur komen te staan. Want wie maakt er nu zo’n fout.


Ik vraag me af: Wat als die foto van Kajsa Ollongren vanaf een andere kant was genomen? Wat als er ‘vertrouwelijk' boven de notitie had gestaan? Wat als Ollongren het betreffende A-viertje in haar werkmap had opgeborgen. Wat als….Maar die vlieger gaat niet op. Vanaf de zijlijn blijf ik politiek Den Haag volgen. Durf het bijna niet hardop te zeggen, maar vraag me soms toch af waar dit allemaal over gaat. Met elkaar willen we uit de coronacrisis komen. Wat als…. deze crisis nu eens voorbij zou zijn.

Houdoe.