Afbeelding
Foto: pr

‘Nieuw stadspark Kwakelwei'

Projectontwikkelaar: ‘We bouwen veel minder dan nu is toegestaan'

uitzicht n op Rijnsburg. 'Ik wil daar graag mooi stukje Katwijk toevoegen'. Dat zei projectontwikkelaar Jan van Duijn van Van Rhijn Projectontwikkeling (VRP) ruim twee jaar geleden, nadat het bedrijf de Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn had gekocht. Nu, twee jaar later vindt hij dat nog steeds. Ook hij wil een groot stadspark aanleggen met alleen aan de oostkant, langs het Additioneel Kanaal zo’n dertig woningen, waarvan twintig vrijstaand en tien appartementen.

De Kwakelwei, het eiland noordelijk van zorgcentrum De Wilbert, een voormalig tuindersgebied van zo’n 5 hectare groot, is de laatste jaren onderwerp van discussie. Stichting ‘Vrienden van het Rijn Park’ laat zich nadrukkelijk gelden en maakt zich sterk voor een stadspark zónder bebouwing. Hun visie op de eventuele inrichting daarop hebben ze begin vorige week gepresenteerd. Zo’n park kan daar volgens die stichting voor een krappe half miljoen worden aangelegd.


Totaalvisie

Van Duijn nam kennis van de ‘Vrienden’-visie en was vooral verrast door de reactie van de wethouder, die volgens hem het initiatief voor een onbebouwde Kwakelwei omarmt. Dat staat in schril contrast met de gesprekken die de projectontwikkelaar zelf heeft gevoerd met de gemeente. Die drong er volgens Van Duijn nadrukkelijk op aan om met een totaalvisie te komen op het hele gebied, inclusief het terrein van zorgcentrum De Wilbert met het Heerenschoolbos. Dus werkte hij samen met De Wilbert en de nieuwe eigenaar van het Heerenhuys aan de Overrijn (Verdouw Advies) het afgelopen jaar aan die totaalvisie.


Van Duijn heeft de totaalvisie deze week gestuurd naar de gemeente. Een visie die ook door De Wilbert en Verdouw wordt onderschreven. ‘De visie was al enkele weken klaar, maar nu de stichting haar plan heeft gepresenteerd, vond ik het tijd om ook onze zienswijze daarop te geven.’


Stadspark

De totaalvisie van VRP gaat uit van een groot nieuw stadspark, bestaande uit twee aaneengesloten delen. Een deel op het terrein van De Wilbert, bestaande uit het Heerenschoolbos en mogelijk in de toekomst de historische Franse Tuin, zoals ooit achter het Heerenhuys.

Het tweede deel van dat park komt op de Kwakelwei. Dat nu ontoegankelijke tuindersgebied moet daarvoor opnieuw worden ingericht naar een hedendaags park met ruimte voor sport, spel, wandelen en natuurbeleving. Beide parken vormen samen het nieuwe stadspark in het Katwijkse Rijndorp.

De omvorming van de Kwakelwei naar een stadspark moet wel worden betaald, maakt Van Duijn duidelijk. Die kosten worden gedekt uit de opbrengst van het kleinschalige woonmilieu aan de oostkant langs het water van het Additioneel kanaal. Woningen in een parkachtige setting, in het groen en omgeven door water. ‘Met de opbrengst van die woningen kan het nieuwe park op de Kwakelwei worden aangelegd. Een park voor iedereen en dat de gemeenschap in principe helemaal niets hoeft te kosten.’


Deze werkwijze is door de gemeente overigens bij de Dorpsweide in Valkenburg en het Merovechpark in Rijnsburg al eerder met succes toegepast. Een beproefd concept dus.


Beperkte bebouwing

De projectontwikkelaar benadrukt dat het slechts om beperkte bebouwing gaat. ‘Alleen langs de oostkant van de Kwakelwei, in totaal 30 woningen. Het gaat daarbij om iets meer dan 5 procent bebouwing van de Kwakelwei’, de rest is tuinen of park, aldus Van Duijn. Dat is aanzienlijk minder dan er nu mogelijk is volgens de huidige bestemming, die circa 20 procent bebouwing met kassen en andere agrarische gebouwen toestaat. De angst dat de Kwakelwei volgebouwd gaat worden, is volgens Van Duijn dus volkomen ongegrond.

Tegenover die beperkte bebouwing aan de waterkant komt er een stadspark van zo’n 8,5 hectare, samen met het groenpark achter de Wilbert. In totaal beslaat dat park zo’n 70 procent van het gebied Kwakelwei/De Wilbert. Van Duijn: ‘Ook wij zijn van mening dat Katwijk aan den Rijn die groene long moet krijgen.’


De visie is daartoe nadrukkelijk een aanzet. ‘We hopen dat in samenspraak met de omgeving te doen. We willen er echt een mooi groenrijk gebied van maken.’



Plattegrond en sfeerimpressie van het toekomstige stadspark. | Foto's pr.


Katwijk in top tien financieel gezonde gemeenten

gezakt n Dat klinkt positief, maar gemeente Katwijk is van plaats zes in 2018 gezakt naar de negende plek in 2019. Dat blijkt uit de benchmark over de gemeentelijke jaarrekeningen 2019 van accountantsorganisatie BDO. Teneur van dat vergelijkend onderzoek is, dat de financiële positie van gemeenten hard terugloopt.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

BDO heeft alle Nederlandse gemeenten langs de financiële meetlat gelegd. Daaruit blijkt, dat het aantal gemeenten dat te kampen heeft met tekorten toeneemt. In 2018 ging het om 58 procent, in 2019 om 65 procent en dit jaar wordt een percentage van 78 verwacht.

Het resultaat van alle gemeenten gezamenlijk was over 2018 een tekort van 130 miljoen. Over 2019 bedraagt dit tekort 747 miljoen en over 2021 wordt een tekort verwacht van 1,3 miljard.


Hoewel ook Katwijk kampt met tekorten - waardoor er vorig jaar een fors bezuinigingspakket door de gemeenteraad werd aangenomen – staat Katwijk op een negende plaats in de categorie gemeenten (56) met 50.000 tot 100.000 inwoners.

Ondanks dat dat drie plaatsen lager is dan in 2018, krijgt Katwijk ook voor 2019 het rapportcijfer 9 voor onder meer solvabiliteit, nettoschuld en belastingcapaciteit.


Blok aan het been

In de benchmark wordt geconcludeerd dat met name het sociaal domein ‘financieel gezien een blokaan het been is: dit is en blijft de grootste kostenpost'. ‘Daardoor teren gemeenten verder in op de reserves, en ziet de toekomst er voor veel gemeenten somber uit', stelt BDO.

Dat was ook voor Katwijk een belangrijke reden voor het bezuinigingspakket, oplopend tot ruim 5 miljoen euro in 2025.

Met name de kosten voor jeugdzorg blijven maar stijgen. De gemeenten roepen al veel langer om meer geld van het Rijk. Twee weken geleden sprak de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) daarover met een delegatie van het kabinet.

‘Tijdens dit overleg zou het kabinet een aanbod doen om de huidige financiële nood te ledigen en perspectief bieden voor de structurele oplossing op de lange termijn. Helaas heeft dit overleg tot onvoldoende resultaat geleid en heeft de VNG besloten arbitrage in te roepen’, meldt de VNG op haar website.

Deze maand wordt er verder gesproken over een incidentele bijdrage. ‘Het is voor de VNG prioriteit om de financiën van gemeenten op korte termijn op orde te krijgen, want de tekorten van de jeugdzorg drukken zwaar op de gemeentebegrotingen.'

Afbeelding
Afbeelding