Jeugd heeft meer zorg nodig dan landelijk

tekort n Dat onze gemeente al jaren structureel geld tekort komt bij het uitvoeren van alle taken in het Sociaal Domein werd eerder deze maand nogmaals onderstreept. De afgelopen jaren kwam de gemeente tussen de 3,2 en 1,5 miljoen euro tekort.

Dat was onlangs te zien in een presentatie tijdens een informatieve raadsbijeenkomst. Maar het zal niet zorgen voor een failliete gemeente. ‘Nu nog niet, maar als die tekorten blijven bestaan, wordt het moeilijker’, aldus een beleidsmedewerker van de gemeente.

Tot het Sociaal Domein behoren taken op het gebied van jeugdzorg, participatie, volksgezondheid en wet maatschappelijke ondersteuning.

Geld daarvoor krijgen gemeenten van de overheid via de Algemene Uitkering. Dat bedrag is voor Katwijk gestegen van 46,8 miljoen in 2015 naar 58,4 miljoen dit jaar. Maar de uitgaven van de gemeente stegen in die jaren eveneens fors: van 48 miljoen naar 60 miljoen euro.

Het onderdeel jeugdzorg laat de grootste tekorten zien, oplopend van zo’n 2,9 miljoen naar 5,7 miljoen euro vorig jaar. Redenen: meer jongeren in jeugdzorg, langere hulptrajecten, stijging van de tarieven voor die hulptrajecten.


Dashboard

Onderdeel van de presentatie was het ‘dashboard jeugd’.

Dat dashboard laat onder meer zien, dat Katwijkse jongeren tot 23 jaar vaker zorg nodig hebben dan gemiddeld in Nederland. In 2017 was dat respectievelijk 11 en 9,4 procent en in 2019 respectievelijk 10,8 en 10 procent.

Op zich opmerkelijk, omdat Katwijk minderen jongeren in bijstandsgezinnen telt dan het landelijk gemiddelde: respectievelijk 3,8 procent en 6,4 procent. Hetzelfde geldt voor het aantal jongeren in een eenoudergezin (10,3 en 15,4 procent).

Ook het relatief schoolverzuim ligt aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde: 26 per 1.000 leerlingen landelijk tegenover 11 per 1.000 leerlingen in Katwijk.

‘Het is mooi als je ziet dat we weinig gezinnen hebben met scheidingen en armoede, maar toch is er veel jeugdhulp’, zei wethouder Corien van Starkenburg daarover.

Zo werden er vorig jaar 169 beschikkingen afgegeven voor een persoonsgebonden budget. Dat is een stijging van 13,4 procent ten opzichte van 2019. Het totaal gedeclareerde bedrag was 1.722.342 miljoen euro, 10,8 procent meer dan in 2019.

Bij zorg in natura waren er vorig jaar 6,5 procent minder unieke cliënten: 1.491. Het totaal gedeclareerde bedrag was met 13.641.300 miljoen euro wel 4,5 procent hoger dan in 2019.


Intern gebruik

Dat dashboard levert een schat aan informatie op, waar de raadsleden enthousiast van werden. Maar zij moeten het doen met de voorbeelden uit de presentatie, want die informatie is vooral voor ‘intern gebruik' bedoeld.

‘Het is niet, dat we u de informatie niet gunnen, maar omdat cijfers altijd veel meer duiding nodig hebben van mensen die echt verstand hebben van hoe je dat moet doen’, legt een beleidsmedewerker van de gemeente uit.

Bovenstaande informatie is dan ook verkregen uit de presentatie, waarbij voorbeelden uit dat dashboard werden getoond.