Lancering Katwijk Rijd(t) Mee. | Foto: P. van Houten.
Lancering Katwijk Rijd(t) Mee. | Foto: P. van Houten. Foto: paul van houten

Katwijk Rijd(t) Mee nu actief

Drive-by n lancering. In de stralende zon is vorige week donderdag Katwijk Rijd(t) Mee officieel geopend. Middels een drive-by hebben de ouderenbonden en de eerste chauffeurs bloemen en bedankjes ontvangen van o.a. wethouder Corien van Starkenburg.

Samenkomen kan natuurlijk niet, maar dit project verdiend een mooie start en leent zich uitstekend voor een lancering. Letterlijk en figuurlijk. Vrijwilligers van Katwijk Rijd(t) Mee haalden daarom op 1 april vertegenwoordigers van ouderenbonden PCOB, AOBK en Kat-Rijn op. Bij Huize Callao stonden wethouder van Starkenburg, Simone van Leeuwen (ANWB AutoMaatje) en Gwen Spies (directeur-bestuurder Welzijnskwartier) op hen te wachten. Zij deelden sleutels, bloemen en herkenningsborden van Katwijk Rijd(t) Mee uit. Daarna gingen de chauffeurs nog naar een aantal Huizen van de Buurt om de herkenningsborden te overhandigen.

Bestel een ritje

De nieuwe vervoersdienst is vanaf nu actief. Mensen kunnen met de elektrische wijkhopper meerijden of ze stappen bij een ANWB AutoMaatje in. FietsMaatjes Katwijk (onderdeel van de dienst) start ook binnenkort.

Een rit bestellen gaat heel eenvoudig. Via telefoonnummer 071-3031280 kunt u zich aanmelden als klant en om uw ritten te bestellen. Wij zijn op doordeweekse dagen telefonisch bereikbaar tussen 8 en 12 uur. Wij zijn per email ook bereikbaar via katwijkrijdtmee@welzijnskwartier.nl. Vrijwilliger worden? Dat kan ook. Bent u al enthousiast, heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken voor een informatief kennismakingsgesprek? Bel dan met Arnout de Bakker, projectleider Katwijk Rijd(t) Mee op 06-12215177.


Bezwaren tegen bedrijfsunits op Voorschoterweg

Hoorzitting n De komst van 23 bedrijfsunits in een verzamelgebouw op Voorschoterweg 46 naast de Kwantum in Valkenburg brengt zorg bij de buren tegenover het perceel, de familie Jongeneel en het gelijknamige transportbedrijf. Er werden twee bezwaren tegen het verlenen van de vergunning ingediend. Vorige week peilde een ambtelijke hoorzitting de klachten.

Door Nico Kuyt

Eerder was het plan om op het perceel woningen te realiseren, dat ging niet door. Nu is een vergunning verleend voor 23 bedrijfsunits voor verkoop en huur. De buren vrezen overlast. Wat er allemaal voor bedrijven in deze units komen, is hen onduidelijk. Het laden en lossen, in- en uitrijden, de spits in de morgen, filevorming, hinderlijke reclame-uitingen, geluidsoverlast, het parkeren, een beperking van de huidige en toekomstige mogelijkheden van het transportbedrijf, het misschien omzetten in de toekomst van units naar woningen, vele zorgen leven er bij de overburen en tekenden bezwaar aan.


Handhaving

Maar de woordvoerder van de initiatiefnemer ziet het niet zo somber in. Veel van de bezwaren staan los van de vergunning en vallen onder handhaving. Als er buiten de parkeervakken geparkeerd wordt is het een overtreding en wordt er gehandhaafd. Er zijn overal maten en normen voor. Zo moeten de reclame-uitingen voldoen aan welstand.

Grote borden zijn niet toegestaan. Op voorhand is al aangegeven dat het tot een minimum beperkt moet blijven. Het omzetten naar woningen, dan heb je een nieuwe vergunning nodig. Ook voor het gebruik dat in de units komt geldt dat, wat er in komt, daar kun je nu niet op vooruit lopen. De geluidseisen, dat regelt het bestemmingsplan. De tijden voor het laden en lossen, dat kan opgenomen worden in het contract met de gebruikers. Met een goed gesprek vallen veel van deze dingen te regelen, zo geeft de initiatiefnemer aan.


De ambtenaren van de hoorcommissie gaan de vergunning nog eens tegen het licht houden en een afweging maken. Daarna neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit het bezwaar.


Vloedgolf blijft uit                                                                        Hulpvraag bij Grip op de Knip blijft stabiel

jaarverslag n De vrijwilligers van Grip op de Knip hielpen in 2020 bijna zeventig mensen en gezinnen met geldzorgen. Ondanks allerlei beperkingen door corona hebben zoveel mensen de grip weer op hun portemonnee gevonden, zo blijkt uit het jaarverslag van 2020.

De pandemie leidde tot grote zorgen bij de organisatie, die mensen met schulden helpt.


Grip bereidde zich voor op het slechtst mogelijk scenario: een vloedgolf aan hulpvragen van mensen met geldzorgen.


Grip ging op zoek naar extra maatjes en dat lukte, maar vervolgens vielen de landelijke opleidingen stil. Met enorme inzet van onze coördinatoren (Dick Jan Broer en Anneke van der Sluis) werden in recordtijd online videocursussen in elkaar gezet. Daarmee was Grip op veel zaken voorbereid. Maar de hulp zakte daarentegen in, niet alleen in Katwijk, ook landelijk was dat beeld hetzelfde.

De gemeente werd nogmaals gewezen op het belang van vroegsignalering en preventie van schulden. Dit kwam echter in 2020 niet meer van de grond. Pas nadat er vanaf 1 januari 2021 daarvoor een wettelijke verplichting kwam, werd daarmee een start gemaakt.


Met de Voedselbank en De Brug werd de samenwerking intensiever. Intern werd door de coördinatoren veel tijd en aandacht besteed aan een kennisbank voor de hulpverleners. Een soort Wikipedia met alle wet- en regelgeving voor budgetcoaching en schuldhulpverlening.