Ine Paauw is benieuwd naar de koninklijke inzendingen van de taartbakwedstrijd. | Foto: pr.
Ine Paauw is benieuwd naar de koninklijke inzendingen van de taartbakwedstrijd. | Foto: pr. Foto: pr

Ine Paauw geeft eerste receptenboek uit

n Doe mee met de koninklijke taartbakwedstrijd

Uitdaging n Binnenkort verschijnt haar eerste receptenboek ‘Bakken met Ine’. Ine Paauw-van der Plas kijkt er met veel plezier en gezonde spanning naar uit. ‘Met een klein team is er veel werk verzet, maar het eind is in zicht. Ik heb alles in eigen beheer, en het resultaat ziet er heel gaaf uit’, laat ze trots weten.

Door Carin van der Spijk-Kralt

De liefde voor het koken is er altijd al geweest. Pas later ontwikkelde Ine de passie voor het bakken. In 2017 was ze een van de deelnemers van Heel Holland Bakt, en bereikte ze de halve finale. ‘Deelname aan dit veel bekeken televisie programma heeft mij een enorme boost gegeven. Ik heb er veel geleerd en ben me zelf verder gaan ontwikkelen op het gebied van bakken en patisserie’, vertelt Ine, die ook maandelijks een recept met de lezers van deze krant deelt.


Boek

De prijs voor de winnaar van Heel Holland Bakt is dat hij of zij een boek mag uitgeven. Ine vertelt: ‘Toen ik met dit programma meedeed was ik hier al wel mee bezig. Zeker toen ik ook steeds verder kwam…. Tot de halve finale. Toen nog geen eigen boek, maar het idee van een eigen receptenboek was al wel geboren’.

Een paar jaar later, tijdens de eerste lockdown, kwam dit idee weer naar boven borrelen. ‘Door de coronamaatregelen kwam mijn werk nagenoeg stil te liggen. Feestjes, bruiloften werden afgezegd of verplaatst. Ook de bestellingen van taarten voor speciale gelegenheden bleven uit. Mijn man Bram stelde voor om aan mijn boek te beginnen, en zo ben ik mijn recepten gaan verzamelen’, vertelt Ine in het kort.

Door de jaren heen heeft Ine veel taarten ontworpen. Ook heeft ze haar eigen receptuur voor biscuit, praliné en boter crème ontwikkeld. Ine: ‘Ik vond het zonde dat al deze recepten op de plank lagen te verstoffen. Ik ben mijn recepten gaan verzamelen, heb ze herschreven en verbeterd met de kennis die ik in de loop van de jaren heb opgedaan. Samen met vormgeefster Karin van Iterson is er een prachtig hardcover boek ontstaan van ruim 200 pagina’s met daarin 50 recepten’.


Het boek bestaat eigenlijk uit drie delen. Het eerste deel omschrijft Ine als thuis bakker. In deel twee omschrijft Ine hoe ze het TV programma Heel Holland Bakt heeft ervaren en wat dit met haar heeft gedaan. In deel drie omschrijft ze de periode na HHB. Wat heeft dit TV programma haar gebracht? Hoe zijn de plannen voor een theehuis achter haar woning ontstaan? Het boek toont de groei van bakster Ine met daarin ruimte voor heerlijke recepten van haar signatuur. Maar wel toegankelijk om door iedereen te maken, soms met een ietsje meer uitdaging.

Vanaf begin juni is het boek ‘Bakken met Ine’ te koop voor € 27,50. Iedereen die het boek voor die datum bij Ine besteld betaalt de pre-order prijs van € 22,50. Dit kan via de webshop op www.inepaauw.nl.


Koninklijk spektakel

Ook kunt u kans maken om een gesigneerd boek van Ine te winnen (inclusief een bakworkshop voor twee) door mee te doen aan een uitdagende coronaproof taartbakwedstrijd voor de inwoners uit Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk.


Wat moet u hiervoor doen?


Ine vertelt: ‘Het gaat hierbij niet om zomaar een cake of appeltaart te maken. De opdracht voor enthousiaste thuis bakkers is: ‘Bak een koninklijk baksel’. Op het eerste oog moet dit feestelijke thema direct herkenbaar zijn. Qua smaak en decoratie is men volledig vrij om er je eigen invulling aan te geven. Ik verwacht dus spektakel. Wat betreft de vorm en afmeting mag je alle kanten opgaan. Zoet of hartig, maakt niet uit. Maar wees wel creatief.’


Bak niet zo maar een taart, maar een spektakelstuk met een koninklijk karakter

In verband met de corona maatregelen is het noodzakelijk om u vooraf aan te melden voor deze wedstrijd. Dit kan uiterlijk tot vrijdag 16 april 2021 door een mail te sturen naar together@inepaauw.nl. Na aanmelding ontvangen de deelnemers informatie waar, wanneer en hoe laat men het baksel kan inleveren.


Vrijdag 23 april zullen de baksels gejureerd worden. Na jurering zullen de taarten gebracht worden naar diverse lokale instellingen.

In een speciale live RTV uitzending op Koningsdag zullen de winnaars bekend gemaakt worden. De Rijnsburger houdt u op de hoogte.


n Scholieren denken mee in oplossingen

Zwerfafval n Leerlingen van het Wellantcollege in Rijnsburg en het Andreas College in Katwijk zijn vorige week donderdag een online wedstrijd aangegaan.

Zij streden om de beste zwerfafvaloplossing en presenteerden aan de gemeente hun ideeën om zwerfafval aan te pakken. De gemeente gaat de winnende ideeën voor komende zomer met de leerlingen uitvoeren.

De gemeente heeft twee ideeën gekozen om samen met de winnende leerlingen uit te voeren. Het ene idee is een graffititekst op straat om mensen aan te moedigen afval in de prullenbak te gooien, bedacht door Keano van het Wellantcollege. Het andere idee is een postercampagne over de Plastic Soep, bedacht door Seray, Megan en Stefanie van het Wellantcollege. Maar ook de andere drie groepjes hadden ideeën bedacht die goed aansluiten bij de huidige zwerfafvalaanpak van de gemeente.

‘Alle leerlingen hebben ontzettend goede ideeën verzonnen waar we ook echt uitvoering aan kunnen geven. Het was voor ons dan ook een luxeprobleem om daar winnaars uit te kiezen', blikt wethouder Rien Nagtegaal terug op de wedstrijd. ‘Daarom nemen we ook de andere gepresenteerde ideeën mee in het vernieuwen van onze zwerfafvalaanpak voor komend en volgend jaar.' Het scholenprogramma zet in op bewustwording over zwerfafval.