FOUT: piepschuim hoort niet in pmd-bak, maar is restafval. | Foto: gemeente
FOUT: piepschuim hoort niet in pmd-bak, maar is restafval. | Foto: gemeente Foto: gemeente

Ondergrondse containers blijven

Onjuist n Vorige week ging er op Facebook op de pagina ‘Je bent een echte Rijnsburger als’ een vraag rond om een petitie te ondertekenen. Onderwerp: verdwijnen van de ondergrondse afvalcontainers.

De tekst luidt ongeveer als volgt: ‘De gemeente Katwijk is van plan om de afvalscheiding zoals we het nu kennen te veranderen. Ondergrondse containers zullen verdwijnen en je krijgt of een papier of plastic container op je eigen erf (weer een bak erbij dus). Verder zal er apart betaald moeten worden voor de restafval (grijze bak). Ben je het er niet mee eens en wil je de afvalscheiding en restafval gewoon kunnen weggooien/laten ophalen zoals we nu doen, teken dan onderstaande petitie’.


Dit klopt niet, want in Rijnsburg blijven de ondergrondse containers gewoon gehandhaafd. Het voornemen is dat de Rijnsburgers wel een extra bak krijgen voor papier of plastic. De gemeente wil hiermee voorkomen dat dergelijk afval bij het restafval terecht komt.


beter sorteren

Om de kosten voor afvalverwerking beheersbaar te houden, moet ons afval beter gesorteerd worden. De gemeente is al een aantal jaar aan het onderzoeken hoe Katwijk het afval beter kan scheiden. Want, we gooien met z’n allen nog steeds veel te veel weg. Vooral restafval. De landelijke belasting op restafval stijgt en dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Als de gemeente niets doet, schiet de afvalstoffenheffing omhoog. Door het afval beter te scheiden, worden veel extra kosten vermeden. Veel van het afval dat gescheiden wordt, kan hergebruikt worden. In 2023 wordt er een nieuw systeem ingevoerd ‘Diftar’.


Wethouder Corien van Starkenburg en haar team hebben hier veel onderzoek naar gedaan. Daarbij is er ook veelvuldig contact met de inwoners gezocht. Bezoeken op de weekmarkten, en onlangs nog online via Facebook sessies.


Afval scheiden is verplicht. Als u uw afval niet scheidt kunt u hier een boete voor krijgen. U kunt bij de milieuparken blik, drinkpakken, glas, papier, plastic en textiel weggooien. Grofvuil brengt u naar de milieustraat.


Voor meer informatie over afval scheiden en het nieuwe systeem kijk eens op de website van de gemeente www.katwijk.nl en klik op het icoon afval inzamelen. Hier is veel informatie te lezen en een duidelijke video over dit onderwerp. Het afval ABC toont welk afval u waar kunt brengen.