In Memoriam Piet van der Meij

Ingezonden n Valkenburg's Harmonie. Maandag 22 maart jl. bereikte ons het droevige bericht dat is overleden, ons clubicoon, erevoorzitter en trouwe lid Piet van der Meij.

Piet was een boegbeeld, een verenigingsman in hart en nieren met gevoel voor humor en iemand die een goede atmosfeer wist te creëren zonder te vergeten dat er gewerkt moest worden voor de vereniging, zijn verenging.


De harmonie

Piet werd, nadat hij al enkele keren bij de harmonie had gekeken, in 1948 lid. Zijn lidmaatschap stopte vanwege gezondheidsredenen in 2019 en daarmee is hij met 71 jaar lidmaatschap een schoolvoorbeeld voor ieder lid van de vereniging. Niet alleen vanwege de lange tijd, maar ook door de tomeloze inzet die er gegeven is om de vereniging draaiende te houden. In 1961 werd deze inzet versterkt doordat Piet lid werd van het bestuur, waarna hij al snel penningmeester werd. Vanaf 1970 nam hij het stokje over van voorzitter van de Walle en wist het voorzitterschap 25 jaar vol te houden. In deze periode is Piet verantwoordelijk geweest voor de groei en bloei van de vereniging in voor- en tegenspoed. Het bestaansrecht en de vorm van de harmonie is sterk beïnvloed door zijn harde werken. Samen met zijn vrouw Anneke heeft Piet zich altijd sterk ingezet voor het werven van jeugdige muzikanten. In 2017 was Anneke 60 jaar lid van de harmonie, waren ze 50 jaar getrouwd en was Piet 80 jaar geworden. Een jaar met vele mijlpalen met als slot een verrassing op de jaarlijkse barbecue van de vereniging. Hier zijn zij verrast met een huldiging door wethouder Knape; Anneke voor haar 60-jarig lidmaatschap en Piet voor zijn 70-jarig lidmaatschap. Een mooie bekroning op hun trouwe lidmaatschap en tomeloze inzet voor de vereniging.


De Biertrom

Piet is één van de initiatiefnemers geweest van de Biertrom. In 1976 was het eerste jaar. Door het sluiten van de horeca tijdens de paardenmarkt, kwam er ruimte om de Biertrom op te richten. Direct was dit een succes. Als voorzitter van de vereniging, werd Piet ook direct voorzitter van de in 1982 opgerichte stichting die verantwoordelijk werd voor het steeds belangrijker wordende Biertrom tijdens de paardenmarkt. De aanschaf van de oude brandweerkazerne en daarmee de opbouw van een eigen muziekgebouw is één van de vele hoogtepunten.


Laatste muzikale groet

Het is 1996 dat Piet zijn bestuurlijke taken neerlegt, na 33 jaar deel genomen te hebben aan het bestuur, waarvan 25 jaar voorzitter. Na dat moment werd hij voor al zijn inzet benoemt tot erevoorzitter.

Piet is, ook na zijn bestuurstijd, altijd nauw betrokken gebleven bij de vereniging. Was er iets te doen, dan was Piet daarbij. Het gebouw schoonhouden, stoelen en lessenaars klaarzetten, opbouwen van concert locatie, met een groep extra oefenen voor de muziek, de trom omdopen in kerstsferen tijden de decembermaand, de soep brengen voor de harde werkers van de Biertrom en zo nog ontelbaar veel andere activiteiten.

Het zal niet meer hetzelfde zijn zonder zijn betrokkenheid, aanwezigheid en zijn gevoel voor humor. Het gemis zal met een traan zijn, maar door zijn humor en daden zal er altijd een glimlach verscholen zijn achter de herinnering. Om die reden zal er nog veel en een lange tijd over Piet gesproken worden!


Afgelopen zaterdag is in besloten kring in de kerk afscheid van Piet genomen. Aansluitend aan de afscheidsdienst hebben de leden, vrienden van de vereniging en andere belangstellende met een erehaag en muziek bij clubgebouw De Trom een laatste (muzikale) groet gebracht aan Piet.


Piet rust zacht, vlakbij jouw “Trom” aan de Ringweg.


Een laatste muzikale groet, namens bestuur, leden en vrienden van Valkenburg’s Harmonie en “de Biertrom”.


Vrachtwagenverbod Brouwerstraat

Ingezonden n GemeenteBelangen stelde in 2010 als enige partij een vrachtwagenverbod in de Brouwerstraat voor. Inmiddels meer dan tien jaar later erkennen meer partijen de problemen in de Brouwerstraat en volgt er volgende week een besluit over de maatregelen.

De verwachting is dat een meerderheid van de gemeenteraad volgende week instemt met het vrachtwagenverbod. GemeenteBelangen is blij dat dit voorstel na meer dan tien jaar alsnog wordt uitgevoerd.

Het vrachtwagenverbod vermindert de overlast voor bewoners, maar neemt die niet weg. Dat kan pas met de aanleg van de zuidelijke ontsluitingsweg Duin- en Bollenstreek, een verbinding tussen A44 en N206. Die heette eerst Noordelijke randweg Rijnsburg en daarna Pioniersbaan. De wethouder is bezig met een nieuwe poging de provincie en buurtgemeentes daarin te interesseren. Want die moeten meebetalen.

Het ontbrak GB niet aan ideeën voor de vermindering van de overlast voor de inwoners. In 2006 opperde GB de aanleg van een parallelweg langs de A44. Daarmee kon het verkeer van en naar de veiling rijden en de Brouwerstraat mijden. De andere fracties steunden dit voorstel niet. Maar de Flora zelf wel en diende het in bij de minister. Dat leidde tot de huidige afslag op de A44 rechtstreeks naar de veiling. Die afslag vermindert het vrachtwagenverkeer over de Rijnsburgerweg aanzienlijk.

In 2011 opperde GB de Bankijkerweg te verlengen met een brug naar de veiling. Zo kon het verkeer uit de Greenport rechtstreeks naar de Flora rijden en de Brouwerstraat ontwijken en ontlasten. Maar opnieuw geen steun. Maar het is nog steeds mogelijk. De 180 woningen die daar nu staan, hebben aan de wegkant speciale geluidsisolatie waardoor de bewoners vrachtwagenverkeer niet in huis horen. De Bankijkerweg valt ook aan te sluiten op de verlengde Vinkenweg en de oprit naar de A44 bij het Postviaduct en de AKZO. Het vrachtwagenverkeer hoeft dan niet per se over de N206 naar de veiling te rijden.

GB stemde in 2012 uiteindelijk in met de herinrichting van de Brouwerstraat tot 30 kilometer weg en erfontsluitingsweg maar verwachtte veel bezwaren en zorgen. En die kwamen ook. Fietsers mijden de straat zelfs. De herinrichting heeft absoluut niet geleid tot de vermindering van het verkeer tot 7.000 voertuigen per etmaal die nodig is. GB bleef daarom beleidsvragen stellen en pleiten voor een vrachtwagenverbod.

GB is blij met het vrachtwagenverbod en werkt stug door om de verbinding tussen N206 en A44, de zuidelijke ontsluitingsweg Duin- en Bollenstreek, mogelijk te maken.